Finnes det en Belgisk gjær som jobber raskt?
En stor andel av årets juleøl ble laget med Wyeast 1388. Denne stammer etter ryktene fra Duvel, og er kjent for å være veldig treg, og å trenge temperaturøkning underveis i prosessen for i det hele tatt å bli ferdig. Dette var jeg ikke klar over, og juleølen ble dermed ikke klar til jul. Nå etter 6 uker er den fremdeles ikke i mål (det bobler fremdeles i gjærlåsen, og det er fremdeles skum og gjær på toppen av ølet, samt SG er fremdeles alt for høy), og jeg vurderer å tilsette en gjærstamme til, bare for å nå FG innen rimelig tid...
Har dere erfaring med andre belgiske gjærtyper? Kan dere anbefale en som er litt raskere til neste gang? og gjerne som kan gjæres med samme temperatur hele veien...
En stor andel av årets juleøl ble laget med Wyeast 1388. Denne stammer etter ryktene fra Duvel, og er kjent for å være veldig treg, og å trenge temperaturøkning underveis i prosessen for i det hele tatt å bli ferdig. Dette var jeg ikke klar over, og juleølen ble dermed ikke klar til jul. Nå etter 6 uker er den fremdeles ikke i mål (det bobler fremdeles i gjærlåsen, og det er fremdeles skum og gjær på toppen av ølet, samt SG er fremdeles alt for høy), og jeg vurderer å tilsette en gjærstamme til, bare for å nå FG innen rimelig tid...
Har dere erfaring med andre belgiske gjærtyper? Kan dere anbefale en som er litt raskere til neste gang? og gjerne som kan gjæres med samme temperatur hele veien...