Dukket opp en liten problemstilling for meg. Jeg flasker fra fat. Dvs at karboneringen hos meg skjer på fatet. Som regel er ølen kald når jeg karbonerer, men jeg vil jo ha med en anseelig mengde gjær over på flasker på slike øl. Hovedproblemet er at jeg ølet bør (aldri fylt "varmt" øl fra fat på flaske før) vel være kaldt mtp skum.
Så.
#1: Karbonere varmt. Krever mye trykk og blir mindre økonomisk i lengden.. Største aberet er at ølet vil skumme under overføring til flasker. Har tenkt på å kanskje dytte tappelinja ned i noe isvann på veien til flasker, men linja er jo ikke kjempelang, så spørs hvor effektivt dette vil bli.
#2. Karbonere kaldt. Men å rulle fatet før flasking for å få gjæren i suspensjon igjen. Men siden jeg ikke har røntgensyn så klarer jeg ikke se inni fatet og aner ikke hvor fort gjæren legger seg igjen, eller når nok rulling er "nok". Kan jo ta noen pauser under tappingen og rulle det litt underveis, men tja, føler det er en x-faktor. Får jo sett i flaskene forsåvidt hvor hazy det er, men det kan bli forskjell fra flaske til flaske.
#3. Å bruke sukker på noen måte pr nå er no-go. Så folk ikke trenger å foreslå det.
#4. Noe jeg ikke har tenkt på.
Så.
#1: Karbonere varmt. Krever mye trykk og blir mindre økonomisk i lengden.. Største aberet er at ølet vil skumme under overføring til flasker. Har tenkt på å kanskje dytte tappelinja ned i noe isvann på veien til flasker, men linja er jo ikke kjempelang, så spørs hvor effektivt dette vil bli.
#2. Karbonere kaldt. Men å rulle fatet før flasking for å få gjæren i suspensjon igjen. Men siden jeg ikke har røntgensyn så klarer jeg ikke se inni fatet og aner ikke hvor fort gjæren legger seg igjen, eller når nok rulling er "nok". Kan jo ta noen pauser under tappingen og rulle det litt underveis, men tja, føler det er en x-faktor. Får jo sett i flaskene forsåvidt hvor hazy det er, men det kan bli forskjell fra flaske til flaske.
#3. Å bruke sukker på noen måte pr nå er no-go. Så folk ikke trenger å foreslå det.
#4. Noe jeg ikke har tenkt på.