Jeg tar opp ett emne det er skrevet om før fordi jeg ikke har funnet svar på alt jeg lurer på. Håper det går greit, og at dette er noe som har interesse for flere.
Jeg tappet mitt andre BIAB brygg i helgen, en lys Kølsh brygget stort sett med pilsnermalt, Kølshgjær og mild humling. Det var en tydelig astrigent smak av ølet, som passer godt med beskrivelsen av å suge på en tepose når det er tanniner i ølet. Jeg trenger hjelp til å finne ut hva jeg har gjort galt eller kan gjøre bedre senere for å unngå dette.
Metoden jeg bruke under bryggingen:
- Mesket 4.5kg malt med 28 liter vann i 2 timer ved 66 grader. Skulle ha mesket i 90 minutter, men det gikk litt lengere tid forde det skjedde noe annet.
- Utmesking ved å varme opp til 78 grader usammtidig som jeg rørte for å fordele varmen
- Løftet ut posen og silte av når temperaturen nådde 78 grader.
- Presset ut mesteparten av vørteren fra silposen i en spesiallaget silbøtte med ett dørslag.
- Koking 60 minutter
- Kjøling til 25 grader på under 10 minutter
- Tapping over i gjørbøtta med silpose over bøtta. Det fulgte med en del humle som ble fanget opp i sila, men sikkert også en del annet bunnfall som kom med i silkaret
- Gjæring i 14 dager med annbefalt temperatur 20 grader. Det var kanske kraftig stormgjøring de første dagene
- Tappet etter at ølet hadde stått kaldt ved 10 grader en uke
Neste gang skal jeg droppe å presse ut noe av posen, og heller beregne litt mer vann og malt.
Det forrige brygget mitt var en amerikansk IPA med pale ale og krystallmalt. Her lot jeg bare silposen renne av og mesket med mindre vann. Det var ikke noen smak av tanniner i dette ølet, og det var godt å drikke med den gang det var tappet.
Spørsmålet er hvordan jeg kan unngå tanninsmak ved BIAB brygging av lyst øl, som jeg har forstått at er det vanskligste å få bra på denne måten:
- Jeg droppet å klemme ut noe av posen for sikkerhets skyld, det er ikke noe å lure på tror jeg.
- Bør jeg redusere temperaturen for utmesking, eller er 78 grader OK for alt øl? Har et Blichmann termometer som skal være nøyatig så jeg tror jeg måler rett temperatur.
- Bør jeg redusere mengden vann under meskingen for å få lavere PH på vørteren? Jeg har må ha ganske mye vann i forhold til malt hvis jeg skal tilsette alt fra starten. Har lest at mye vann i forhold til malt kan gi tanninproblemer, stemmer dette. Kan evt. meske med mindre vann og tilsette mer vann før koking.
- Skal det være nødvendig med PH justering av vannet i Trondheim?
- Stemmer det at bunnfall etter koking og kjøling kan gi tanniner hvis det blir med under gjæring?
- Vørteren brant seg fast på varmeelementet under koking, kan det gi lignende usmak på ølet? Det smakte ikke brent. Har endre litt på oppsettet nå så jeg slipper dette problemet nå.
- Er det ikke mulig å unngå dette ved BIAB brygging fordi jeg ikke får filtrert vørteren? Må jeg begynne å meske i kjøleboks for at det skal bli bra?
- Virker som jeg fikk bedre bunnfelling sist når jeg kjølte ned til 12 grader. Kan det stemme? Tror jeg fortsetter med det, får varmet opp igjen bøtta ganske raskt etter at jeg har satt det til gjæring.
- Noen andre gode råd å tips?
Jeg vil at ølet jeg brygger skal være så godt som mulig når det tappes så det kan drikkes med en gang ute å måtte lagres lenge. Sånn sett var Kølshen jeg brygget nå mislykket, men det kan jo være håp om at den blir bedre hvis den får stå litt.
Jeg skal vurdere å lage ett maltrør jeg kan plassere i kjelen i stedenfor posen etter hvert, slik at jeg kan løfte det ut å sirkulere og skylle før koking. Evt. sette på en liten sirkulasjonspumpe. Det kan sikkert være en grei mellomløsning, noe tilsvarende de ferdige kompaktbryggerene som er å få kjøpt.
Jeg tappet mitt andre BIAB brygg i helgen, en lys Kølsh brygget stort sett med pilsnermalt, Kølshgjær og mild humling. Det var en tydelig astrigent smak av ølet, som passer godt med beskrivelsen av å suge på en tepose når det er tanniner i ølet. Jeg trenger hjelp til å finne ut hva jeg har gjort galt eller kan gjøre bedre senere for å unngå dette.
Metoden jeg bruke under bryggingen:
- Mesket 4.5kg malt med 28 liter vann i 2 timer ved 66 grader. Skulle ha mesket i 90 minutter, men det gikk litt lengere tid forde det skjedde noe annet.
- Utmesking ved å varme opp til 78 grader usammtidig som jeg rørte for å fordele varmen
- Løftet ut posen og silte av når temperaturen nådde 78 grader.
- Presset ut mesteparten av vørteren fra silposen i en spesiallaget silbøtte med ett dørslag.
- Koking 60 minutter
- Kjøling til 25 grader på under 10 minutter
- Tapping over i gjørbøtta med silpose over bøtta. Det fulgte med en del humle som ble fanget opp i sila, men sikkert også en del annet bunnfall som kom med i silkaret
- Gjæring i 14 dager med annbefalt temperatur 20 grader. Det var kanske kraftig stormgjøring de første dagene
- Tappet etter at ølet hadde stått kaldt ved 10 grader en uke
Neste gang skal jeg droppe å presse ut noe av posen, og heller beregne litt mer vann og malt.
Det forrige brygget mitt var en amerikansk IPA med pale ale og krystallmalt. Her lot jeg bare silposen renne av og mesket med mindre vann. Det var ikke noen smak av tanniner i dette ølet, og det var godt å drikke med den gang det var tappet.
Spørsmålet er hvordan jeg kan unngå tanninsmak ved BIAB brygging av lyst øl, som jeg har forstått at er det vanskligste å få bra på denne måten:
- Jeg droppet å klemme ut noe av posen for sikkerhets skyld, det er ikke noe å lure på tror jeg.
- Bør jeg redusere temperaturen for utmesking, eller er 78 grader OK for alt øl? Har et Blichmann termometer som skal være nøyatig så jeg tror jeg måler rett temperatur.
- Bør jeg redusere mengden vann under meskingen for å få lavere PH på vørteren? Jeg har må ha ganske mye vann i forhold til malt hvis jeg skal tilsette alt fra starten. Har lest at mye vann i forhold til malt kan gi tanninproblemer, stemmer dette. Kan evt. meske med mindre vann og tilsette mer vann før koking.
- Skal det være nødvendig med PH justering av vannet i Trondheim?
- Stemmer det at bunnfall etter koking og kjøling kan gi tanniner hvis det blir med under gjæring?
- Vørteren brant seg fast på varmeelementet under koking, kan det gi lignende usmak på ølet? Det smakte ikke brent. Har endre litt på oppsettet nå så jeg slipper dette problemet nå.
- Er det ikke mulig å unngå dette ved BIAB brygging fordi jeg ikke får filtrert vørteren? Må jeg begynne å meske i kjøleboks for at det skal bli bra?
- Virker som jeg fikk bedre bunnfelling sist når jeg kjølte ned til 12 grader. Kan det stemme? Tror jeg fortsetter med det, får varmet opp igjen bøtta ganske raskt etter at jeg har satt det til gjæring.
- Noen andre gode råd å tips?
Jeg vil at ølet jeg brygger skal være så godt som mulig når det tappes så det kan drikkes med en gang ute å måtte lagres lenge. Sånn sett var Kølshen jeg brygget nå mislykket, men det kan jo være håp om at den blir bedre hvis den får stå litt.
Jeg skal vurdere å lage ett maltrør jeg kan plassere i kjelen i stedenfor posen etter hvert, slik at jeg kan løfte det ut å sirkulere og skylle før koking. Evt. sette på en liten sirkulasjonspumpe. Det kan sikkert være en grei mellomløsning, noe tilsvarende de ferdige kompaktbryggerene som er å få kjøpt.