God dag alle mann!
Jeg har satt min andre batch med Biab metoden i dag, og vet jo at alt som "tåker" i gjærdunken når den akkurat har blitt
satt, mest sannsynlig sedimenterer. men det var bare såvidt det gikk greit med forrige batchen jeg satte.
batch 1:
bommet alvorlig med vannmengde i og med at jeg valgte og skylle biab posen etter mesking og jeg ikke
hadde noen satte mål på kasserollen ante jeg ikke hvor mye jeg hadde, og jeg toksåklart ikke med "bunnen"
av kasserollen, alt det som så ut til å være trub, skikkelig tåkete og grumsette.
O.G var ca 1.080, og vannmengden var veldig lav i forhold til hva IPA settet jeg brukte var ment for. ca 15L i gjærdunk,
var ment for 25L. Den ble rimelig sterk, godgjør seg enda etter flasking.
batch 2: single hop Ipa fra bryggselv.no tilsatte en kg mer pale malt ca, kanskje litt mer. for å slippe å skylle så
mye, skylling er vanskelig synes jeg, ingen god måte og foreta seg det på. denne gangen tok jeg med alt i dunken
bortsett ifra kanskje 0,5L maks som lå igjen i kjelen. ble 24L denne gangen. OG ble 1.070 fortsatt høy OG, det
ble jo mer skylling denne gangen også, ettersom at jeg fant en litt bedre skyllemetode, spente biab posen over en gjærdunk
å skylte over den der og førte over til kjelen.
hører det er litt diskusjon om hvor vidt det er lurt å skylle pga noen usmak kan komme med dette?
trenger noen tips ang. skyllingen hvordan best å foreta seg dette.
hovedproblemet jeg frykter er dette: jeg har selv boret og montert kraner på gjærkarene mine, og valgte å
montere de sånn at kranene ikke når ned til bakken når de står på bakken, logisk nok. så rundt 5-7cm eller
som så. første batch ved endt gjæring var det akkurat på kanten på krana med gjærrester, så faktisk ut til
at jeg skulle få med meg gjærrester i ølflaskene, slapp unna den gangen, men frykter batch 2 nå men regner
med at siden og er lavere og gjæra får mindre å spise, vil det muligens bli noe mindre?
Hvor høyt anbefaler dere å sette kranene? og er det virkelig vanlig med så sykt mye gjær sediment i dunkene?
ble jo så mye at jeg regner med gjæren tok opp omtrentlig 3L i gjærdunken muligens mer. har bare brygget med ekstrakt
tidligere, så har ingen erfaring med hvor mye gjærsediment det skal bli med malt, men var jo ekstremt syntes jeg.
takker ja til innspill og betryggende ord rundt dette ;D
lurer også på om noen har noen gode råd til hvorvidt man burde skylle malten i biab etter mesk, eller bare tilføre mer malt for å få ønsket OG/ABV.
eventuelt gode skyllemetoder om noen kjenner til godt utstyr å bruke til skyllingen
tilsatte to rør med fersk gjær fra whitelabs i dag, ingen starter, burde dette holde montro? 001 cali ale gjær!
Fortsatt god jul til alle sammen! God nyttår straks og :ilike:
Jeg har satt min andre batch med Biab metoden i dag, og vet jo at alt som "tåker" i gjærdunken når den akkurat har blitt
satt, mest sannsynlig sedimenterer. men det var bare såvidt det gikk greit med forrige batchen jeg satte.
batch 1:
bommet alvorlig med vannmengde i og med at jeg valgte og skylle biab posen etter mesking og jeg ikke
hadde noen satte mål på kasserollen ante jeg ikke hvor mye jeg hadde, og jeg toksåklart ikke med "bunnen"
av kasserollen, alt det som så ut til å være trub, skikkelig tåkete og grumsette.
O.G var ca 1.080, og vannmengden var veldig lav i forhold til hva IPA settet jeg brukte var ment for. ca 15L i gjærdunk,
var ment for 25L. Den ble rimelig sterk, godgjør seg enda etter flasking.
batch 2: single hop Ipa fra bryggselv.no tilsatte en kg mer pale malt ca, kanskje litt mer. for å slippe å skylle så
mye, skylling er vanskelig synes jeg, ingen god måte og foreta seg det på. denne gangen tok jeg med alt i dunken
bortsett ifra kanskje 0,5L maks som lå igjen i kjelen. ble 24L denne gangen. OG ble 1.070 fortsatt høy OG, det
ble jo mer skylling denne gangen også, ettersom at jeg fant en litt bedre skyllemetode, spente biab posen over en gjærdunk
å skylte over den der og førte over til kjelen.
hører det er litt diskusjon om hvor vidt det er lurt å skylle pga noen usmak kan komme med dette?
trenger noen tips ang. skyllingen hvordan best å foreta seg dette.
hovedproblemet jeg frykter er dette: jeg har selv boret og montert kraner på gjærkarene mine, og valgte å
montere de sånn at kranene ikke når ned til bakken når de står på bakken, logisk nok. så rundt 5-7cm eller
som så. første batch ved endt gjæring var det akkurat på kanten på krana med gjærrester, så faktisk ut til
at jeg skulle få med meg gjærrester i ølflaskene, slapp unna den gangen, men frykter batch 2 nå men regner
med at siden og er lavere og gjæra får mindre å spise, vil det muligens bli noe mindre?
Hvor høyt anbefaler dere å sette kranene? og er det virkelig vanlig med så sykt mye gjær sediment i dunkene?
ble jo så mye at jeg regner med gjæren tok opp omtrentlig 3L i gjærdunken muligens mer. har bare brygget med ekstrakt
tidligere, så har ingen erfaring med hvor mye gjærsediment det skal bli med malt, men var jo ekstremt syntes jeg.
takker ja til innspill og betryggende ord rundt dette ;D
lurer også på om noen har noen gode råd til hvorvidt man burde skylle malten i biab etter mesk, eller bare tilføre mer malt for å få ønsket OG/ABV.
eventuelt gode skyllemetoder om noen kjenner til godt utstyr å bruke til skyllingen
tilsatte to rør med fersk gjær fra whitelabs i dag, ingen starter, burde dette holde montro? 001 cali ale gjær!
Fortsatt god jul til alle sammen! God nyttår straks og :ilike: