Hei Norbrygg!
Er en 30 år gammel ølnyter, som er rykende fersk som hjemmebrygger. Vi er en liten gjeng som har startet med ølbrygging nå i høst og vi har utvilsomt flere spørsmål nå, kontra før vi startet. Slik det skal være med noe man bryr seg om!
Jeg har et rookiespørsmål angående Brew-in-a-bag. Vi har satt to satser (lager & juleøl) av Gahr-ølsett fra Bryggselv som står og putrer i disse dager. Allerede leker vi (spesielt jeg) med tanken om å sette egne øl.
Jeg lurer derfor på om det er noen formel/utregning på hvor mye vann man skal bruke, om man skal ende opp med 25 liter i gjæringskaret etter koking og nedkjøling. Og hvordan man eventuelt fordeler dette mellom meskevolum og skyllevann.
Som sagt har vi satt to øl etter oppskrift og der er dette forklart i detalj, men når man skal begynne å gå selv blir det mer uklart. Regner med det avhenger av typen malt og selvsagt mengden.
Er BeerSmith et fint verktøy til (blant annet) slikt? Har lastet ned en trialversjon og bare så vidt kikket på det. Kan man finne slikt som meskevann og skyllevann mengde basert på maltmengde og SG/OG eller må man prøve og feile med fordelingen til man treffer riktig gravity?
På forhånd takk for hjelp!
Er en 30 år gammel ølnyter, som er rykende fersk som hjemmebrygger. Vi er en liten gjeng som har startet med ølbrygging nå i høst og vi har utvilsomt flere spørsmål nå, kontra før vi startet. Slik det skal være med noe man bryr seg om!
Jeg har et rookiespørsmål angående Brew-in-a-bag. Vi har satt to satser (lager & juleøl) av Gahr-ølsett fra Bryggselv som står og putrer i disse dager. Allerede leker vi (spesielt jeg) med tanken om å sette egne øl.
Jeg lurer derfor på om det er noen formel/utregning på hvor mye vann man skal bruke, om man skal ende opp med 25 liter i gjæringskaret etter koking og nedkjøling. Og hvordan man eventuelt fordeler dette mellom meskevolum og skyllevann.
Som sagt har vi satt to øl etter oppskrift og der er dette forklart i detalj, men når man skal begynne å gå selv blir det mer uklart. Regner med det avhenger av typen malt og selvsagt mengden.
Er BeerSmith et fint verktøy til (blant annet) slikt? Har lastet ned en trialversjon og bare så vidt kikket på det. Kan man finne slikt som meskevann og skyllevann mengde basert på maltmengde og SG/OG eller må man prøve og feile med fordelingen til man treffer riktig gravity?
På forhånd takk for hjelp!