BIAB - Hjelp til mengde vann

Hei Norbrygg!

Er en 30 år gammel ølnyter, som er rykende fersk som hjemmebrygger. Vi er en liten gjeng som har startet med ølbrygging nå i høst og vi har utvilsomt flere spørsmål nå, kontra før vi startet. Slik det skal være med noe man bryr seg om!

Jeg har et rookiespørsmål angående Brew-in-a-bag. Vi har satt to satser (lager & juleøl) av Gahr-ølsett fra Bryggselv som står og putrer i disse dager. Allerede leker vi (spesielt jeg) med tanken om å sette egne øl.

Jeg lurer derfor på om det er noen formel/utregning på hvor mye vann man skal bruke, om man skal ende opp med 25 liter i gjæringskaret etter koking og nedkjøling. Og hvordan man eventuelt fordeler dette mellom meskevolum og skyllevann.

Som sagt har vi satt to øl etter oppskrift og der er dette forklart i detalj, men når man skal begynne å gå selv blir det mer uklart. Regner med det avhenger av typen malt og selvsagt mengden.

Er BeerSmith et fint verktøy til (blant annet) slikt? Har lastet ned en trialversjon og bare så vidt kikket på det. Kan man finne slikt som meskevann og skyllevann mengde basert på maltmengde og SG/OG eller må man prøve og feile med fordelingen til man treffer riktig gravity?

På forhånd takk for hjelp!
 
Finnes sikkert en formel for det, men i praksis så tror jeg ikke det er no fasit svar
Om du mesker med ca 75% av volumet, skyller med resten og passer på at du heller har litt for mye til overs enn for lite
så du evt. kan justere med kaldt vann
 
Jeg har akkurat satt mtt første allgrain BIAB-brygg selv. Resultatet vet jeg ikke ennå...

Men jeg lurte no jævlig på det samme, og her er hva jeg kom fram til: 3L vann pr Kg malt i mesken. Skyll med det du trenger for å komme opp på 25L pluss mengda som vil fordampe. Og den eneste bra måten jeg har blitt fortalt man gjører dette på er ved å sette et bestemt volum vann på kok (Omså bare 5L), og så la det koke en time slik man ville latt vørteren koke. Etterpå veier man hvor mye som har fordampa - fordi temperatur forandrer volumet.

Men OG er visstnok ganske viktig, så juster etter den. Jeg var griseheldig og traff ganske godt på mengde en OG første gang :)
 
Det varierer fra bryggeri til bryggeri. Jeg mesker med 3-4 liter pr. Kg malt. Så skyller jeg til ønsket volum. Du mister ca. 1 liter vann pr. Kg malt og har 10-20% fordampning under kok, og endel trub, altså proteiner og humle rester som feller ut. Prøve, måle og notere flittig er en god ting å gjøre, jeg mesker med 5-6kg malt og 20liter vann, skyller med 17 liter og havner på 23-24 liter i bøtta. Som et pekepinn. Lag/bruk et skjema og noter fra gang til gang så får du kontroll på det ganske kjapt.
 
Tilbake
Topp