Blanke ark og fargestifter tæill: Nytt bryggeri (80-130L)

Edit: La ved bilder av dagens oppsett, manifold for uttak av mesk, samt rørdetalj på manifold

Hei godt folk! Jeg har fått meg mitt eget lille bryggerom! Det er innredet med sluk, utslagsvask, 3-fase (3x16A), 1-Fase kurs (16A) forsterking i taket for heising, samt mulighet for avtrekksvifte. Rommet er faktisk kubisk: 2,40m x 2,40m x 2,40m.

Jeg har utstyr til 80-90 Liters-bryggeri i dag:

50L HLT alu gryte
2x 50L meskekar (Coleman extreme kjølebokser)
127L kokegryte

Jeg har nå sjansen til å forbedre oppsettet mitt. Jeg har brygget ca 40-50 brygg, men har "grodd litt fast", og har ikke noen å sparre med (utenom dere såklart), så vet rett og slett litt lite om hvordan folk gjør det i større skala. Er fostret opp på boka "Moderne hjemmebrygg", som er fin nok, men sikkert 15 år gammel, og laget for litt mer småskala.

Dagens oppsett er drevet av tyngdekraften. Alu-gryta øverst, deretter risles det over de to meskekarene, og en rørmanifold suger ut mesken rett i gryta. Ingen pumper, jeg sirkulerer de første 10-12-literne av mesk tilbake i tanken, ved å tappe ut og helle manuelt tilbake (forsiktig, på plastlokk for ikke å forstyrre maltsenga)

Per i dag kommer det godt øl ut av kranene mine, men jeg sliter litt blant annet med at jeg har lavt utbytte. Jevnt over kommer jeg ut med en FG som er vesentlig lavere enn oppskriften. Jeg brygget nettopp en hvete som skulle ha FG 1053, men fikk 1042, oppskriften antok 70% effektivitet, så jeg ligger under det.. Det er symptomatisk for de fleste brygg. Hva gjør jeg galt? Jeg har et malt/vann forhold på 2,5 ved mesking, og skyller med lik mengde som oppskriftens totale volum

I det nye bryggeriet lurer jeg på om det er noe artig jeg kan gjøre for å bedre oppsettet/øke volumet.

Mine tanker:
1) Bruke husets varmtvannstank (300L) som HLT. Enten måle temperatur "in--line" om det er mulig, eller bruke alugryta som mellomstasjon for å sikre rett temp før mesking/skylling. Er det OK å bruke varmtvann på denne måten? Helt nytt hus, så ingen gamle vannrør.
2) Mesk som i dag, eventuelt investere i ny meskegryte
3) Om jeg utvider volumet på meskestasjonen kan jeg kanskje også bruke 50L gryta som ekstra kokegryte og dermed øke volumet med 40L?

Alt som heter RIMS og liknende har jeg ikke gjort før og vet veldig lite om det. Jeg har holdt meg unna ølpumper pga pris og infeksjonsfrykt, men er villig til å prøve nye ting.

Alle tips mottas med takk!
 

Vedlegg

  • Dagens oppsett.jpg
    Dagens oppsett.jpg
    1,6 MB · Sett: 55
  • Detalj, manifoldrør.jpg
    Detalj, manifoldrør.jpg
    1,3 MB · Sett: 55
  • Manifold for meskeuttak.jpg
    Manifold for meskeuttak.jpg
    1,2 MB · Sett: 55
Sist redigert:
Hei godt folk! Jeg har fått meg mitt eget lille bryggerom! Det er innredet med sluk, utslagsvask, 3-fase (3x16A), 1-Fase kurs (16A) forsterking i taket for heising, samt mulighet for avtrekksvifte. Rommet er faktisk kubisk: 2,40m x 2,40m x 2,40m.

Jeg har utstyr til 80-90 Liters-bryggeri i dag:

50L HLT alu gryte
2x 50L meskekar (Coleman extreme kjølebokser)
127L kokegryte

Jeg har nå sjansen til å forbedre oppsettet mitt. Jeg har brygget ca 40-50 brygg, men har "grodd litt fast", og har ikke noen å sparre med (utenom dere såklart), så vet rett og slett litt lite om hvordan folk gjør det i større skala. Er fostret opp på boka "Moderne hjemmebrygg", som er fin nok, men sikkert 15 år gammel, og laget for litt mer småskala.

Dagens oppsett er drevet av tyngdekraften. Alu-gryta øverst, deretter risles det over de to meskekarene, og en rørmanifold suger ut mesken rett i gryta. Ingen pumper, jeg sirkulerer de første 10-12-literne av mesk tilbake i tanken, ved å tappe ut og helle manuelt tilbake (forsiktig, på plastlokk for ikke å forstyrre maltsenga)

Per i dag kommer det godt øl ut av kranene mine, men jeg sliter litt blant annet med at jeg har lavt utbytte. Jevnt over kommer jeg ut med en FG som er vesentlig lavere enn oppskriften. Jeg brygget nettopp en hvete som skulle ha FG 1053, men fikk 1042, oppskriften antok 70% effektivitet, så jeg ligger under det.. Det er symptomatisk for de fleste brygg. Hva gjør jeg galt? Jeg har et malt/vann forhold på 2,5 ved mesking, og skyller med lik mengde som oppskriftens totale volum

I det nye bryggeriet lurer jeg på om det er noe artig jeg kan gjøre for å bedre oppsettet/øke volumet.

Mine tanker:
1) Bruke husets varmtvannstank (300L) som HLT. Enten måle temperatur "in--line" om det er mulig, eller bruke alugryta som mellomstasjon for å sikre rett temp før mesking/skylling. Er det OK å bruke varmtvann på denne måten? Helt nytt hus, så ingen gamle vannrør.
2) Mesk som i dag, eventuelt investere i ny meskegryte
3) Om jeg utvider volumet på meskestasjonen kan jeg kanskje også bruke 50L gryta som ekstra kokegryte og dermed øke volumet med 40L?

Alt som heter RIMS og liknende har jeg ikke gjort før og vet veldig lite om det. Jeg har holdt meg unna ølpumper pga pris og infeksjonsfrykt, men er villig til å prøve nye ting.

Alle tips mottas med takk!
Hei og gratulerer med nytt bryggerom!

Det hjelper nok med legge ut litt bilder av det du har for å få gode råd om justeringer.

Hvordan ser manifoldene ut i meskekarene dine?
 
Takk for det! La ved bilder i åpningsposten:)
Jeg tenker du kan få mye høyere effektivitet i meskingen med å endre på den manifolden.

Først, mye tettere med slisser, men også ombygging slik at ikke rørene ligger helt ut i kanten.

Dersom du ser i denne posten og egentlig hele den tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/sirkulasjonspumpe.43356/post-550549
Se på linken til How to Brew om flow i mesken og "dødsoner".

Så dersom du velger å beholde meskekarene du har, så ville jeg nok forbedret manifolden mye.
 
Tilbake
Topp