Har fått en del henvendelser angående dette ølet, noe som er stor stas for en stolt bryggefar. Både fra medbryggere og bryggebutikker. Litt uheldig var jeg da jeg valgte å sette meg selv opp med saisonene til Shea og meg, fremfor dette ølet som jeg brygget sammen med Erik Diaz og Pushkin Hama, men PF-kabalen må jo gå opp.
Her kommer i alle fall oppskriften, og forklaring følger:
Recipe Specifications:
--------------------------
Boil Size: 66.73 l
Post Boil Volume: 57.20 l
Batch Size (fermenter): 53.00 l
Bottling Volume: 50.00 l
Estimated OG: 1.143 SG
Estimated Color: 122.3 EBC
Estimated IBU: 62.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 68.0 %
Boil Time: 90 Minutes
Vannjusteringene stemmer ikke helt, de er basert 100% på John Palmer / Gahr sine beregninger og justert med lactic acid til vi nådde en pH på 5.2 før og under mesketiden.
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
15.00 g Chalk (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
14.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 2 -
10.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 3 -
4.00 tbsp pH 5.2 Stabilizer (Mash 60.0 mins) Water Agent 4 -
2.80 g Baking Soda (Mash 60.0 mins) Water Agent 5 -
15.00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 6 41.8 %
5.00 kg Munich Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 7 13.9 %
3.00 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 8 8.4 %
1.50 kg Rye Malt (9.3 EBC) Grain 9 4.2 %
1.00 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 10 2.8 %
1.00 kg Brown Malt (128.1 EBC) Grain 11 2.8 %
1.00 kg Wheat, Flaked (3.2 EBC) Grain 12 2.8 %
0.70 kg Carafa III (1034.3 EBC) Grain 13 1.9 %
0.70 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39.4 EBC) Grain 14 1.9 %
0.70 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236.4 EBC) Grain 15 1.9 %
0.70 kg Chocolate Malt (886.5 EBC) Grain 16 1.9 %
0.70 kg Pale Chocolate Malt (600.0 EBC) Grain 17 1.9 %
0.50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 18 1.4 %
0.20 kg Black (Patent) Malt (985.0 EBC) Grain 19 0.6 %
0.20 kg Roasted Barley (591.0 EBC) Grain 20 0.6 %
2.00 kg Dememera Sugar (3.9 EBC) Sugar 21 5.6 %
1.00 kg Brown Sugar, Dark (Muscavado) (98.5 EBC) Sugar 22 2.8 %
1.00 kg Molasses (157.6 EBC) Sugar 23 2.8 %
100.00 g Centennial [10.00 %] - Boil 60.0 min Hop 24 25.0 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 25 -
200.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 15.0 min Hop 26 32.2 IBUs
100.00 g Centennial [10.00 %] - Boil 5.0 min Hop 27 5.0 IBUs
5.0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35. Yeast 28 -
3.00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3.0 days) Other 29 -
1000.00 g Oak Chips (Secondary 7.0 days) Flavor 30 -
100.00 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 31 0.0 IBUs
(Noen av mengdene er for enkelhets skyld rundet litt av).
Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 35.90 kg
----------------------------
Mesk runde en:
50c, 15 min
55c, 10 min
68c, 90 min
78c. 15 min
Mesk runde to:
50c, 15 min
55c, 10 min
60c, 30 min
64c, 30 min
78c. 15 min
Dette kan dere helt fint forenkle til 68c 60 min, og uten mashout. Vi brygger på lettølkoker, så valgte å gjøre det på denne måten. Grunnen til meskeskjemaet, er at vi mener dette bidro til mindre problemer enn hva vi tidligere har opplevd med rug, havre og hvete.
De siste femten minuttene av koken fikk følgende:
500g hasselnøtter
300g mørk kokesjokolade 90%
250g kakaonibs
Gjæring:
Ølet ble gjæret med en starter i henhold til Mr.Malty og en liten overpitch. Vi benyttet WLP001 til formålet, da denne tåler ekstremt mye juling og gir en nøytral smaksprofil. Vi oksygenerte ølet ved 2L/min flow på vei ned i bøtten, et sekund per grad oechsle, så litt over to minutter. Deretter ble ølet de neste tre dagene også oksygenert, men den siste dagen gikk vi ned til et minutt med oksygenering. Det er ren O₂ som har blitt benyttet i dette ølet. Fra dag 7. og utover ble resten av sukkeret i brygget tilsatt.
Angående sukker er det mørke sukkeret og melassen tilsatt under kok, mens resten er tilsatt etter dag 7 i gjæringskaret. OG med sukker iregnet nådde omtrent 1.143. Ølet gjæret ned til 1.020/1.022 - det var litt vanskelig å lese av 100%.
Ølet er "tørrhumlet" med følgende:
200g kaffe - "Hacienda La Esmeralda - Tim Wendelboe" - Lett knust og trukket i vørter i 7 dager.
250g Kakaonibs - 1 pakke - Trukket i 7 dager i vørteren etter primærgjæringens slutt.
200g Centennial - Tørrhumlet de siste fem dagene.
På fatet er følgende tilsatt en uke før servering på PF:
300g eiksechips marinert i div. rom.
En halvflaske Captain Morgan ble tilsatt rett i fatet.
Ølet ble karbonert til omtrentlig 1.1-1.3 vol CO₂ og ølets ABV er grovt beregnet til 18+%.
Dere kan helt fint kutte ut mye av dette, men vi hadde helt lyst til å gå bananas. Det holder med humle på 60 minutter, og det går sikkert an å kutte ned på samtlige typer spesialmalt, sukker og humle. Men for den autentiske smaken vår, må man være litt skakk og ikke eie skrupler for hva man er villig til å dytte i et øl.
Dette er for øvrig vol.3 av vår Imperial Stout, og har tidligere fått 6 mnd på eik med åtte slag whisky fra Islay, og en annen runde fikk en god dose habanero i sekundær. Basen er det samme, men tilsetningene endres. Begge disse skal det være mulig å få smakt, hvis man har lyst.
Jeg håper noen får glede av dette, og liker å brygge like idiotisk overdrevne øl som oss! NB: Drikk i svært små doser, hvis du setter pris på kroppen din.
Skål! :biersmile:
Her kommer i alle fall oppskriften, og forklaring følger:
Recipe Specifications:
--------------------------
Boil Size: 66.73 l
Post Boil Volume: 57.20 l
Batch Size (fermenter): 53.00 l
Bottling Volume: 50.00 l
Estimated OG: 1.143 SG
Estimated Color: 122.3 EBC
Estimated IBU: 62.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 68.0 %
Boil Time: 90 Minutes
Vannjusteringene stemmer ikke helt, de er basert 100% på John Palmer / Gahr sine beregninger og justert med lactic acid til vi nådde en pH på 5.2 før og under mesketiden.
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
15.00 g Chalk (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
14.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 2 -
10.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 3 -
4.00 tbsp pH 5.2 Stabilizer (Mash 60.0 mins) Water Agent 4 -
2.80 g Baking Soda (Mash 60.0 mins) Water Agent 5 -
15.00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 6 41.8 %
5.00 kg Munich Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 7 13.9 %
3.00 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 8 8.4 %
1.50 kg Rye Malt (9.3 EBC) Grain 9 4.2 %
1.00 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 10 2.8 %
1.00 kg Brown Malt (128.1 EBC) Grain 11 2.8 %
1.00 kg Wheat, Flaked (3.2 EBC) Grain 12 2.8 %
0.70 kg Carafa III (1034.3 EBC) Grain 13 1.9 %
0.70 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39.4 EBC) Grain 14 1.9 %
0.70 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236.4 EBC) Grain 15 1.9 %
0.70 kg Chocolate Malt (886.5 EBC) Grain 16 1.9 %
0.70 kg Pale Chocolate Malt (600.0 EBC) Grain 17 1.9 %
0.50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 18 1.4 %
0.20 kg Black (Patent) Malt (985.0 EBC) Grain 19 0.6 %
0.20 kg Roasted Barley (591.0 EBC) Grain 20 0.6 %
2.00 kg Dememera Sugar (3.9 EBC) Sugar 21 5.6 %
1.00 kg Brown Sugar, Dark (Muscavado) (98.5 EBC) Sugar 22 2.8 %
1.00 kg Molasses (157.6 EBC) Sugar 23 2.8 %
100.00 g Centennial [10.00 %] - Boil 60.0 min Hop 24 25.0 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 25 -
200.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 15.0 min Hop 26 32.2 IBUs
100.00 g Centennial [10.00 %] - Boil 5.0 min Hop 27 5.0 IBUs
5.0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35. Yeast 28 -
3.00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3.0 days) Other 29 -
1000.00 g Oak Chips (Secondary 7.0 days) Flavor 30 -
100.00 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 31 0.0 IBUs
(Noen av mengdene er for enkelhets skyld rundet litt av).
Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 35.90 kg
----------------------------
Mesk runde en:
50c, 15 min
55c, 10 min
68c, 90 min
78c. 15 min
Mesk runde to:
50c, 15 min
55c, 10 min
60c, 30 min
64c, 30 min
78c. 15 min
Dette kan dere helt fint forenkle til 68c 60 min, og uten mashout. Vi brygger på lettølkoker, så valgte å gjøre det på denne måten. Grunnen til meskeskjemaet, er at vi mener dette bidro til mindre problemer enn hva vi tidligere har opplevd med rug, havre og hvete.
De siste femten minuttene av koken fikk følgende:
500g hasselnøtter
300g mørk kokesjokolade 90%
250g kakaonibs
Gjæring:
Ølet ble gjæret med en starter i henhold til Mr.Malty og en liten overpitch. Vi benyttet WLP001 til formålet, da denne tåler ekstremt mye juling og gir en nøytral smaksprofil. Vi oksygenerte ølet ved 2L/min flow på vei ned i bøtten, et sekund per grad oechsle, så litt over to minutter. Deretter ble ølet de neste tre dagene også oksygenert, men den siste dagen gikk vi ned til et minutt med oksygenering. Det er ren O₂ som har blitt benyttet i dette ølet. Fra dag 7. og utover ble resten av sukkeret i brygget tilsatt.
Angående sukker er det mørke sukkeret og melassen tilsatt under kok, mens resten er tilsatt etter dag 7 i gjæringskaret. OG med sukker iregnet nådde omtrent 1.143. Ølet gjæret ned til 1.020/1.022 - det var litt vanskelig å lese av 100%.
Ølet er "tørrhumlet" med følgende:
200g kaffe - "Hacienda La Esmeralda - Tim Wendelboe" - Lett knust og trukket i vørter i 7 dager.
250g Kakaonibs - 1 pakke - Trukket i 7 dager i vørteren etter primærgjæringens slutt.
200g Centennial - Tørrhumlet de siste fem dagene.
På fatet er følgende tilsatt en uke før servering på PF:
300g eiksechips marinert i div. rom.
En halvflaske Captain Morgan ble tilsatt rett i fatet.
Ølet ble karbonert til omtrentlig 1.1-1.3 vol CO₂ og ølets ABV er grovt beregnet til 18+%.
Dere kan helt fint kutte ut mye av dette, men vi hadde helt lyst til å gå bananas. Det holder med humle på 60 minutter, og det går sikkert an å kutte ned på samtlige typer spesialmalt, sukker og humle. Men for den autentiske smaken vår, må man være litt skakk og ikke eie skrupler for hva man er villig til å dytte i et øl.
Dette er for øvrig vol.3 av vår Imperial Stout, og har tidligere fått 6 mnd på eik med åtte slag whisky fra Islay, og en annen runde fikk en god dose habanero i sekundær. Basen er det samme, men tilsetningene endres. Begge disse skal det være mulig å få smakt, hvis man har lyst.
Jeg håper noen får glede av dette, og liker å brygge like idiotisk overdrevne øl som oss! NB: Drikk i svært små doser, hvis du setter pris på kroppen din.
Skål! :biersmile: