Brewmance Imperial Stout 7. plass fra PF2014.

Har fått en del henvendelser angående dette ølet, noe som er stor stas for en stolt bryggefar. Både fra medbryggere og bryggebutikker. Litt uheldig var jeg da  jeg valgte å sette meg selv opp med saisonene til Shea og meg, fremfor dette ølet som jeg brygget sammen med Erik Diaz og Pushkin Hama, men PF-kabalen må jo gå opp.

Her kommer i alle fall oppskriften, og forklaring følger:

Recipe Specifications:
--------------------------
Boil Size: 66.73 l
Post Boil Volume: 57.20 l
Batch Size (fermenter): 53.00 l  
Bottling Volume: 50.00 l
Estimated OG: 1.143 SG
Estimated Color: 122.3 EBC
Estimated IBU: 62.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 68.0 %
Boil Time: 90 Minutes

Vannjusteringene stemmer ikke helt, de er basert 100% på John Palmer / Gahr sine beregninger og justert med lactic acid til vi nådde en pH på 5.2 før og under mesketiden.

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type         #        %/IBU        
15.00 g               Chalk (Mash 60.0 mins)                   Water Agent   1        -            
14.00 g               Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins)      Water Agent   2        -            
10.00 g               Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent   3        -            
4.00 tbsp             pH 5.2 Stabilizer (Mash 60.0 mins)       Water Agent   4        -            
2.80 g                Baking Soda (Mash 60.0 mins)             Water Agent   5        -            
15.00 kg              Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC)          Grain         6        41.8 %        
5.00 kg               Munich Malt - 10L (19.7 EBC)             Grain         7        13.9 %        
3.00 kg               Oats, Flaked (2.0 EBC)                   Grain         8        8.4 %        
1.50 kg               Rye Malt (9.3 EBC)                       Grain         9        4.2 %        
1.00 kg               Amber Malt (43.3 EBC)                    Grain         10       2.8 %        
1.00 kg               Brown Malt (128.1 EBC)                   Grain         11       2.8 %        
1.00 kg               Wheat, Flaked (3.2 EBC)                  Grain         12       2.8 %        
0.70 kg               Carafa III (1034.3 EBC)                  Grain         13       1.9 %        
0.70 kg               Caramel/Crystal Malt - 20L (39.4 EBC)    Grain         14       1.9 %        
0.70 kg               Caramel/Crystal Malt -120L (236.4 EBC)   Grain         15       1.9 %        
0.70 kg               Chocolate Malt (886.5 EBC)               Grain         16       1.9 %        
0.70 kg               Pale Chocolate Malt (600.0 EBC)          Grain         17       1.9 %        
0.50 kg               Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC)   Grain         18       1.4 %        
0.20 kg               Black (Patent) Malt (985.0 EBC)          Grain         19       0.6 %        
0.20 kg               Roasted Barley (591.0 EBC)               Grain         20       0.6 %        
2.00 kg               Dememera Sugar (3.9 EBC)                 Sugar         21       5.6 %        
1.00 kg               Brown Sugar, Dark (Muscavado) (98.5 EBC) Sugar         22       2.8 %        
1.00 kg               Molasses (157.6 EBC)                     Sugar         23       2.8 %        
100.00 g              Centennial [10.00 %] - Boil 60.0 min     Hop           24       25.0 IBUs    
1.00 Items            Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins)        Fining        25       -            
200.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 15.0 min        Hop           26       32.2 IBUs    
100.00 g              Centennial [10.00 %] - Boil 5.0 min      Hop           27       5.0 IBUs      
5.0 pkg               California Ale (White Labs #WLP001) [35. Yeast         28       -            
3.00 tsp              Yeast Nutrient (Primary 3.0 days)        Other         29       -            
1000.00 g             Oak Chips (Secondary 7.0 days)           Flavor        30       -            
100.00 g              Centennial [10.00 %] - Dry Hop 5.0 Days  Hop           31       0.0 IBUs      
(Noen av mengdene er for enkelhets skyld rundet litt av).

Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 35.90 kg
----------------------------

Mesk runde en:
50c, 15 min
55c, 10 min
68c, 90 min
78c. 15 min

Mesk runde to:
50c, 15 min
55c, 10 min
60c, 30 min
64c, 30 min
78c. 15 min

Dette kan dere helt fint forenkle til 68c 60 min, og uten mashout. Vi brygger på lettølkoker, så valgte å gjøre det på denne måten. Grunnen til meskeskjemaet, er at vi mener dette bidro til mindre problemer enn hva vi tidligere har opplevd med rug, havre og hvete.

De siste femten minuttene av koken fikk følgende:
500g hasselnøtter
300g mørk kokesjokolade 90%
250g kakaonibs

Gjæring:

Ølet ble gjæret med en starter i henhold til Mr.Malty og en liten overpitch. Vi benyttet WLP001 til formålet, da denne tåler ekstremt mye juling og gir en nøytral smaksprofil. Vi oksygenerte ølet ved 2L/min flow på vei ned i bøtten, et sekund per grad oechsle, så litt over to minutter. Deretter ble ølet de neste tre dagene også oksygenert, men den siste dagen gikk vi ned til et minutt med oksygenering. Det er ren O₂ som har blitt benyttet i dette ølet. Fra dag 7. og utover ble resten av sukkeret i brygget tilsatt.

Angående sukker er det mørke sukkeret og melassen tilsatt under kok, mens resten er tilsatt etter dag 7 i gjæringskaret. OG med sukker iregnet nådde omtrent 1.143. Ølet gjæret ned til 1.020/1.022 - det var litt vanskelig å lese av 100%.

Ølet er "tørrhumlet" med følgende:
200g kaffe - "Hacienda La Esmeralda - Tim Wendelboe" - Lett knust og trukket i vørter i 7 dager.
250g Kakaonibs - 1 pakke - Trukket i 7 dager i vørteren etter primærgjæringens slutt.
200g Centennial - Tørrhumlet de siste fem dagene.

På fatet er følgende tilsatt en uke før servering på PF:
300g eiksechips marinert i div. rom.
En halvflaske Captain Morgan ble tilsatt rett i fatet.

Ølet ble karbonert til omtrentlig 1.1-1.3 vol CO₂ og ølets ABV er grovt beregnet til 18+%.

Dere kan helt fint kutte ut mye av dette, men vi hadde helt lyst til å gå bananas. Det holder med humle på 60 minutter, og det går sikkert an å kutte ned på samtlige typer spesialmalt, sukker og humle. Men for den autentiske smaken vår, må man være litt skakk og ikke eie skrupler for hva man er villig til å dytte i et øl.

Dette er for øvrig vol.3 av vår Imperial Stout, og har tidligere fått 6 mnd på eik med åtte slag whisky fra Islay, og en annen runde fikk en god dose habanero i sekundær. Basen er det samme, men tilsetningene endres. Begge disse skal det være mulig å få smakt, hvis man har lyst.

Jeg håper noen får glede av dette, og liker å brygge like idiotisk overdrevne øl som oss! NB: Drikk i svært små doser, hvis du setter pris på kroppen din.

Skål! :biersmile:
 
Ja, det stemmer det. Eiken koste seg i en halvliter tilsammen også, så grovtegnet til 18. Var ikke tanken at romen skulle bidra med så mye mer enn smak.

Glemte også at vi tilsatte 90g vanilje på fatet.
 
wow! nam nam..
Dette hørtes veldig godt ut!  :skitbra:
Hvordan kan man få en smaksprøve på denne?
Hvis dette er standarden på bryggene du lager så er jeg lett med ved neste brygg  :amen:
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Var det en versjon av denne jeg fikk av deg da jeg hentet carafaen for en tid siden?
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Nok alkoholsødme til å balansere den bitterheten og? Nå lurte jeg plutselig på hva slags industripils de har i kjøla på rimi..
 
Topp