Det er bare hyggelig! :samenvol:
Det finnes måter å få øl på flasker uten ettergjæring, ja, men det er ikke like lett å få til. Man trenger for eksempel spesielle fyllere som injiserer CO2 på flasken før ølet helles i, samt at man raskt må korke flasken. Og ved slik fylling må man ha CO2 tilgjengelig også. Som alltid er det Joakim (joques) som har eksperimentert med dette, kanskje han kan komme med noen erfaringsfortellinger. :angel:
Noe jeg selv har forsøkt, er å la ølet ettergjære på Farris-flasker (1,5 liter) slik at ølet får ordentlig med kullsyre, litt i overkant av det man ønsker. Etter ettergjæringen lar man ølet klarne slik at det er klart og gjæren ligger pent samlet i bunn. Så setter man ølet (forsiktig!) på et kaldt sted, slik at det akkurat ikke rekker å bli til is. En liten stund i fryseren, eller nå med dette været, utendørs. Jo kaldere ølet er, desto lettere det har for å holde på kullsyren.
Så kan du også ha de 'endelige' flaskene, som du vil ha ølet oppi, avdekket eller i poser på samme kalde sted (husk å rengjøre og desinfisere dem først!). Når ølet i Farris-flaskene er kaldt nok, hell det forsiktig over i de endelige flaskene. Siden både ølet og flaskene er kalde vil det ikke skumme så veldig mye. Fyll en flaske, sett på kork, og fortsett med neste flaske. Hvis du kan få hjelp, ta 4-5 flasker i samme sleng for å unngå at man må sette bort Farris-flasken mellom fyllingen: vær forsiktig med å bevege Farris-flasken slik at man ikke virvler opp bunnfallet likevel. Det er bra om ølet skummer lite grann av seg selv, men ikke ved å plaske. Sørg gjerne for at tomrommet i flasken blir fyllt med skum, før du setter på kork. Skummet inneholder kullsyre, slik at det ikke blir noe luft igjen i flasken, noe som ellers kunne fremme oksidering.
Fordelen med dette er at du da får øl uten bunnfall, som egner seg bra til selskap. Ulempen er ekstraarbeidet og at ølet har forringet holdbarhet. Har du hell, så beholder det godsmaken sin i ukes- eller månedsvis, men er du uheldig så får du oksidert øl etter noen døgn. Ølet mitt rakk ikke å stå lenge, og etter 2-3 døgn var alt øl drukket uten at det hadde fått usmak.