CorgiStyle
Norbrygg-medlem
Hei,
Etter mitt siste/første brygg med bb3o, var en av de tingene som jeg irriterte meg over at jeg ikke fikk kjøla raskt nok ned. Sto å sveiva med den helsikkes spiralen i en time før jeg nærma meg noe....
Dermed lagde jeg meg en dugelig motstrømskjøler som en del av mitt moddeprosjekt som kanskje noen har lest om.
I går brygga jeg for første gang på det, og herregud skal hilse og si kjøleren var effektiv i forhold!
Jeg kjørte i sirkulasjon gjennom kjøleren og tilbake i gryta til jeg hadde ønsket temp 16° på det om kom ut av kjøleren. Deretter lot jeg alt gå på et midlertidig kar hvor tanken var at jeg ville la grumset legge seg før jeg tappa til gjæring.
Skal hilse å si dette med cold-break har noe for seg! Det var helt sinnsvakt hvor mye det ble av det, og når jeg tappa etter 20min i ro, hadde jeg vel en liter eller to med gugge som ikke ble med. Vørteren over dette var krystallklar. Skikkelig fin. (det var forøvrig en kölsh dette). Noe gugge ble med, men det får vi kvitte oss med sammen med gjæren når den tid kommer.
Hva mener dere? Jeg er fristet til å gjøre dette til min standard-metode da jeg liksom både får rask kjøling (det tok 7 minutter fra jeg begynte til jeg hadde 12L på dunken. Brygga bare halv batch) og jeg får skilt ut proteiner og den slags med en god cold break med påfølgende settling før jeg tapper til gjærdunk.
Er det smart? Går det ut over gjæringen? Jeg vet det er en forøkt risiko for både forurensing og oksydering, men jeg er så forsiktig jeg klarer.
kevin
Etter mitt siste/første brygg med bb3o, var en av de tingene som jeg irriterte meg over at jeg ikke fikk kjøla raskt nok ned. Sto å sveiva med den helsikkes spiralen i en time før jeg nærma meg noe....
Dermed lagde jeg meg en dugelig motstrømskjøler som en del av mitt moddeprosjekt som kanskje noen har lest om.
I går brygga jeg for første gang på det, og herregud skal hilse og si kjøleren var effektiv i forhold!
Jeg kjørte i sirkulasjon gjennom kjøleren og tilbake i gryta til jeg hadde ønsket temp 16° på det om kom ut av kjøleren. Deretter lot jeg alt gå på et midlertidig kar hvor tanken var at jeg ville la grumset legge seg før jeg tappa til gjæring.
Skal hilse å si dette med cold-break har noe for seg! Det var helt sinnsvakt hvor mye det ble av det, og når jeg tappa etter 20min i ro, hadde jeg vel en liter eller to med gugge som ikke ble med. Vørteren over dette var krystallklar. Skikkelig fin. (det var forøvrig en kölsh dette). Noe gugge ble med, men det får vi kvitte oss med sammen med gjæren når den tid kommer.
Hva mener dere? Jeg er fristet til å gjøre dette til min standard-metode da jeg liksom både får rask kjøling (det tok 7 minutter fra jeg begynte til jeg hadde 12L på dunken. Brygga bare halv batch) og jeg får skilt ut proteiner og den slags med en god cold break med påfølgende settling før jeg tapper til gjærdunk.
Er det smart? Går det ut over gjæringen? Jeg vet det er en forøkt risiko for både forurensing og oksydering, men jeg er så forsiktig jeg klarer.
kevin