-Har oppdater linkene slik at de virker -
Hei der alle sammen, ny bruker på forumet.
Skal i gang å bygge mitt eget mikro bryggeri til å ha i garasjen, og tenkte jeg ville dele prosjektet med dere, kom gjerne med innspill!
Jeg er ganske uerfaren med ølbrygging, har kanskje en 6 batcher à 160 Liter på repetuaret.
Har brygget IPA, Blonde, Weiss og Tjekkisk Pils.
Jeg har brukt endel tid nå på å finne ut hvordan jeg vil ha bryggeriet.
Filososfien/kriteriene mine bak prosjektet er;
- Kort bryggetid
- Stabil temperatur regulering ved mesking
- Flyttbart
- Enkelt å rengjøre/mulighet for å rengjøre underveis
Kort bryggetid/Stabil temperatur regulering ved mesking
For å korte ned bryggetiden har jeg valgt å gå for 3 stk 2 kW varmelementer med termostat slik at jeg kan umiddelbart starte meskeprosessen når jeg skal brygge.
Fant beregnings metoden for dette på Wikipedia:
Kwh= Q x Cj x At / T der Q= Volum i liter , Cj= varmekapasitet til vann som er 4,18J/(gram/C), At= temperatur differanse ( 5c til 85c=A80), T= tid i sekunder
I mitt tilfelle vil da tids beregningen for oppvarming av vannet bli som følger:
160 Liter x 4,18 x 80/3600 = 14,86 Kwt og det vil jo da bli 14,86/6kw = ca 2.5 time
Kommer også da til å bruke kjølevannet fra kjøleren til å fylle den opp igjen ved kokeslutt.
Installerer også en stor varmesløyfe i V.V.B, og regulerer da mesketemperaturen, sammtidig som jeg legger opp for å kunne strupe flowen igjennom denne.
Regner med at jeg etter noen brygg vil kunne få en føling på hvor mye temperatur jeg må stille v.v.b på, for å få riktig temperatur i selve mesken.
Kommer til å isolere meketanken og lage lokk som på tegningen, for å minimalisere varmetapet.
Jeg håper egentlig at jeg bare skal kunne fylle på kaldt vann på v.v.b etter jeg har pumpet over de literene jeg trenger i mesk, og sette den på ønsket meske temperatur.
Meskekar og kokeakar tenker jeg å lage av gamle v.v.b tanker, hvor jeg sveiser inn flenser/koblinger.
Resten lages også i syrefast.
Har valgt å gå for slanger i mellom tankene og til v.v.b, slik at de lett kan rengjøres etter bruk.
Bruker også hurtigkoblinger, slik at det blir enkelt å fjerne dem.
Meskekaret og kokekaret har jeg tenkt å lage "vippbare", slik at de han tippes når de skal rengjøres.
Jeg har tenkt at jeg vil kunne klare meg med en pumpe som tåler høy temperatur, da vi på eksisterende bryggeri har tre pumper som alle måtte tåle høy temperatur.
Så derfor er pumpen for å pumpe over til gjæringsfat plassert etter kjøleren;
Jeg har fundert litt på akkurat dette med Temperatur regulering ved mesking;
Når jeg begynner å brygge så kan jeg jo ha satt Vvb på 85-90 grader, endel tap vil det bli når jeg pumper det over i meske kar, og der kan jeg eventuellt i tillegg supplere med kaldt vann for å få ønsket meske temperatur.
I v.v.b legger jeg inn en forholdsvis lang varmesløyfe i kobber, og justerer også denne til ønsket Meske temperatur ved å fylle på kaldt vann.
Tanken var da å la bunnen av mesk gå igjennom V.V.B hele tiden, og forhåpentligvis på denn måten oppnå en stabil meske temperatur.
Tenker også at jeg baset på erfaringer etter to -tre første bryggene vil kunne vite hva jeg må sette v.v.b på for å få temperaturen jeg ønsker i Mesk.
Da tenker jeg bare å bruke termostaten i v.v.b for å indirekte regulere meske temperaturen.
Har også vært inne på tanken å sette inn en en temp føler i mesketanken, og koble denne til V.v.b sitt varmelement med en bryter der jeg kan velge hvilken føler den leser.
Det ville jo kanskje være den beste måten å reguler dette på, men har vurdert det til at dette er noe jeg kan etter installere om jeg finner ut at det blir vanskelig å regulere tempen indirekte.
Når det kommer til rengjøring så har jeg valgt å bruke slanger med hurtigkoblinger til alt, slik at jeg kan begynne å rengjøre mens jeg koker vørter.
Tankene skal monteres i rammen slik at jeg kan vippe begge karene forrover under rengjøring. (se tegning)
Jeg har kommet så langt at jeg har bestillt pumpe,kjøler ventiler, hurtigkoblinger og filter (noe jeg hadde tenkt veldig mye på hvordan jeg skulle få til, men disse var jo helt supre! http://www.brewershardware.com/FILTER1-Testing.html)
Valget falt til slutt på Tri-clover fra Brew hardware.
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Tri-Clamp-Style-Cross-TC15CROSS.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-3-Piece-Ball-Valve-TC15VBALL3P.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-3-Way-Ball-Valve-TC15BALL3W.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Ferrule-Long.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Clamp.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Gasket-Silicone.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Cap.html
http://www.brewershardware.com/FILTER1.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-X-1-2-Female-NPT.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-X-1.5-Hose-Barb.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Clamp-Style-Extension-Tube-18-OAL-TC15TUBE241.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-45-Elbow.html
Pumper og varmeveksler bestilte jeg fra MoreBeer:
http://MoreBeer.com/view_product/17330/102345/March_Pump_-_Polysulphone__230V
http://MoreBeer.com/view_product/27814/102203/Blichmann_Therminator_Plate_Chiller
Så skal jeg bestille brenner fra Petit Agentur:
http://shop.petit-agentur.no/products/gassbrenner-135-kW-diameter-40-cm
Når det kommer til stegmesking kan det jo bli verre, men det får komme på sikt, og kanskje lage en mindre tank med varmesløyfe som kan kobles imellom som jeg kan fyre med gass.
Er det andre her inne som har bygd noe liknende som dette før, så setter jeg stor pris på råd og tilbakemelding om det er noe jeg ikke har tenkt på, eller noe som dere mener burde vært gjort annerledels!
Jeg har jo fremdeles tid til å forbedre ting, og jeg kommer jo helt sikkert til å møte på uventede problemstillinger...
Ble anbefalt av Høgtveiten på Brygging.net å lufte prosjektet også her på Norgrygg, og håper å få noen inspill og tilbakemeldinger.
Hei der alle sammen, ny bruker på forumet.
Skal i gang å bygge mitt eget mikro bryggeri til å ha i garasjen, og tenkte jeg ville dele prosjektet med dere, kom gjerne med innspill!
Jeg er ganske uerfaren med ølbrygging, har kanskje en 6 batcher à 160 Liter på repetuaret.
Har brygget IPA, Blonde, Weiss og Tjekkisk Pils.
Jeg har brukt endel tid nå på å finne ut hvordan jeg vil ha bryggeriet.
Filososfien/kriteriene mine bak prosjektet er;
- Kort bryggetid
- Stabil temperatur regulering ved mesking
- Flyttbart
- Enkelt å rengjøre/mulighet for å rengjøre underveis
Kort bryggetid/Stabil temperatur regulering ved mesking
For å korte ned bryggetiden har jeg valgt å gå for 3 stk 2 kW varmelementer med termostat slik at jeg kan umiddelbart starte meskeprosessen når jeg skal brygge.
Fant beregnings metoden for dette på Wikipedia:
Kwh= Q x Cj x At / T der Q= Volum i liter , Cj= varmekapasitet til vann som er 4,18J/(gram/C), At= temperatur differanse ( 5c til 85c=A80), T= tid i sekunder
I mitt tilfelle vil da tids beregningen for oppvarming av vannet bli som følger:
160 Liter x 4,18 x 80/3600 = 14,86 Kwt og det vil jo da bli 14,86/6kw = ca 2.5 time
Kommer også da til å bruke kjølevannet fra kjøleren til å fylle den opp igjen ved kokeslutt.
Installerer også en stor varmesløyfe i V.V.B, og regulerer da mesketemperaturen, sammtidig som jeg legger opp for å kunne strupe flowen igjennom denne.
Regner med at jeg etter noen brygg vil kunne få en føling på hvor mye temperatur jeg må stille v.v.b på, for å få riktig temperatur i selve mesken.
Kommer til å isolere meketanken og lage lokk som på tegningen, for å minimalisere varmetapet.
Jeg håper egentlig at jeg bare skal kunne fylle på kaldt vann på v.v.b etter jeg har pumpet over de literene jeg trenger i mesk, og sette den på ønsket meske temperatur.
Meskekar og kokeakar tenker jeg å lage av gamle v.v.b tanker, hvor jeg sveiser inn flenser/koblinger.
Resten lages også i syrefast.
Har valgt å gå for slanger i mellom tankene og til v.v.b, slik at de lett kan rengjøres etter bruk.
Bruker også hurtigkoblinger, slik at det blir enkelt å fjerne dem.
Meskekaret og kokekaret har jeg tenkt å lage "vippbare", slik at de han tippes når de skal rengjøres.
Jeg har tenkt at jeg vil kunne klare meg med en pumpe som tåler høy temperatur, da vi på eksisterende bryggeri har tre pumper som alle måtte tåle høy temperatur.
Så derfor er pumpen for å pumpe over til gjæringsfat plassert etter kjøleren;
Jeg har fundert litt på akkurat dette med Temperatur regulering ved mesking;
Når jeg begynner å brygge så kan jeg jo ha satt Vvb på 85-90 grader, endel tap vil det bli når jeg pumper det over i meske kar, og der kan jeg eventuellt i tillegg supplere med kaldt vann for å få ønsket meske temperatur.
I v.v.b legger jeg inn en forholdsvis lang varmesløyfe i kobber, og justerer også denne til ønsket Meske temperatur ved å fylle på kaldt vann.
Tanken var da å la bunnen av mesk gå igjennom V.V.B hele tiden, og forhåpentligvis på denn måten oppnå en stabil meske temperatur.
Tenker også at jeg baset på erfaringer etter to -tre første bryggene vil kunne vite hva jeg må sette v.v.b på for å få temperaturen jeg ønsker i Mesk.
Da tenker jeg bare å bruke termostaten i v.v.b for å indirekte regulere meske temperaturen.
Har også vært inne på tanken å sette inn en en temp føler i mesketanken, og koble denne til V.v.b sitt varmelement med en bryter der jeg kan velge hvilken føler den leser.
Det ville jo kanskje være den beste måten å reguler dette på, men har vurdert det til at dette er noe jeg kan etter installere om jeg finner ut at det blir vanskelig å regulere tempen indirekte.
Når det kommer til rengjøring så har jeg valgt å bruke slanger med hurtigkoblinger til alt, slik at jeg kan begynne å rengjøre mens jeg koker vørter.
Tankene skal monteres i rammen slik at jeg kan vippe begge karene forrover under rengjøring. (se tegning)
Jeg har kommet så langt at jeg har bestillt pumpe,kjøler ventiler, hurtigkoblinger og filter (noe jeg hadde tenkt veldig mye på hvordan jeg skulle få til, men disse var jo helt supre! http://www.brewershardware.com/FILTER1-Testing.html)
Valget falt til slutt på Tri-clover fra Brew hardware.
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Tri-Clamp-Style-Cross-TC15CROSS.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-3-Piece-Ball-Valve-TC15VBALL3P.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-3-Way-Ball-Valve-TC15BALL3W.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Ferrule-Long.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Clamp.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Gasket-Silicone.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Cap.html
http://www.brewershardware.com/FILTER1.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-X-1-2-Female-NPT.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-X-1.5-Hose-Barb.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-Clamp-Style-Extension-Tube-18-OAL-TC15TUBE241.html
http://www.brewershardware.com/1.5-Tri-Clover-45-Elbow.html
Pumper og varmeveksler bestilte jeg fra MoreBeer:
http://MoreBeer.com/view_product/17330/102345/March_Pump_-_Polysulphone__230V
http://MoreBeer.com/view_product/27814/102203/Blichmann_Therminator_Plate_Chiller
Så skal jeg bestille brenner fra Petit Agentur:
http://shop.petit-agentur.no/products/gassbrenner-135-kW-diameter-40-cm
Når det kommer til stegmesking kan det jo bli verre, men det får komme på sikt, og kanskje lage en mindre tank med varmesløyfe som kan kobles imellom som jeg kan fyre med gass.
Er det andre her inne som har bygd noe liknende som dette før, så setter jeg stor pris på råd og tilbakemelding om det er noe jeg ikke har tenkt på, eller noe som dere mener burde vært gjort annerledels!
Jeg har jo fremdeles tid til å forbedre ting, og jeg kommer jo helt sikkert til å møte på uventede problemstillinger...
Ble anbefalt av Høgtveiten på Brygging.net å lufte prosjektet også her på Norgrygg, og håper å få noen inspill og tilbakemeldinger.