Dårlig skum/CO₂ på lagerøl.

Hei!

Har noen få brygg på samvittigheten nå og har derfor prøvd meg på et lagerøl, ekstrakt. Ølet er gjæret med undergjær ved ca 13 grader. Alt har gått helt kurant for seg og smaken på ølet ble helt etter min smak og er veldig fornøyd.

Problemet er at jeg ikke får skum eller nok CO₂. Jeg har brukt sukker, ca 6g pr/liter, og dekantert pga bunnfall.

Spørsmålet mitt blir vel egentlig om lagerøl skal skal ettergjæres ved romtemp eller ved 13 grader som jeg har i kjelleren?

Forøvrig vil jeg bare si at jeg synes brygging er en knallhobby og er så langt veldig fornøyd med det ølet jeg brygget. Kan også legge til at ekstrakt er vannvittig mye bedre på smak enn ølsett som var de første bryggene seg satte.

hagobart
 
Det går raskere å ettergjære i romtemperatur, og har ingen negative konsekvenser, selv for en lager.
 
Ok, men jeg ser mange bruker en eller annen form for malt som trekkes i kjelen for kokingen. Kan dette hjelpe til for å få bedre/mere skum.
 
Primingen du bruker har minimalt å si for skummet. Om ølet har blitt brygget rett bør det ikke være noen problemer. Husk at alle glass bør være helt rene, ellers forsvinner skummet raskt.
 
Tja, det sies at krystall/karamalt kan hjelpe på skumdannelsen, og det er nok mye av grunnen til at det brukes så mye, men det er ikke noe mirakelmiddel som gir skum på et øl som ellers ikke ville hatt det. Gi ølet ditt en uke til i romtemperatur før du tester det igjen, og pass på at du bruker et glass som er rent og uten såperester. Fett og såpe dreper skummet mer effektivt enn malten skaper det.
 
Tilbake
Topp