Eg sette mitt første øl i går, og det gjekk tilsynelatande greit. Eg ønskjer likevel bekreftelse på at eg ikkje har gjort noken store tabbar før eg begynner på et nytt brygg. Utstyret eg har kjøpt er villabryggeri frå Bratberg og ølet var etter ei oppskrift på tjekkisk pilsner:
Spørsmål:
1. Maling: Eg kjøpte ei kvern som eg kan sette drillen på og det fungerte flott. Eg stilte det så finmalt som drillen klarte det. Betyr malinga mykje for ølet?
2. Trinnmesking: Eg lot mesken stå på 55 grader i 30 min. Då heva eg temperaturen til 68 grader ved å tilsette 2-3 liter kokande vatn medan eg rørte godt. Dette var veldig effektivt, men var det kokande vatnet en risiko for kvaliteten på ølet?
3 Humletypar: I oppskrifta stod Saaz-humle på 5%, men Saaz'en eg fekk var på 3,3 %. Eg brukte derfor Fuggel på 5%. Eg brukte også Fuggel til smakshumle, men Saaz til aroma. Betyr desse endringane noke særlig for resultatet?
4. Humling: Humlen var som pellets. Dette hadde eg rett i den kokande vørteren. Er det greit?
5. Tapping: Eg tappa det ferdigkokte brygget (kva heiter det på dette tidspunktet?) gjennom krana nede på kokekaret. Det var sil i botnen, men det kom en del grums med. Skulle eg brukt hevert?
6. Tilsetting av gjær: Eg brukte Lager undergjær. I oppskriftene står ikkje noke om gjærmengde. På gjærposen står 5-15 gr/1o l. Eg brukte 24 gr til 19,5 liter. Dette løyste eg opp i 2,5 dl vatn på 25 grader og let det stå i ca 15 minutt. Eg tømde det i gjæringsdunken rett etter tapping, og rørte berre kort med ei teskei. Høyres dette greit ut, eller skulle eg rista og rørt grundig?
7. OG: Eg målte OG på vørteren til 1040 før koking. Pga infeksjonsfare ville eg ikkje gjere meir enn nødvendig med brygget som var klart til gjæring. Burde eg målt OG?
8. Gjæring: Eg sette på lokk og gjærlås og sette dunken i et rom med temperatur på 15 grader. Er det greit? Bør eg redusere romtemperaturen når gjæringa er komt i gang? Gjæringa er ikkje komt i gang no etter 14 timar. Når bør eg begynne å bli stressa i forhold til det.
9. Tapping: Når ølet er ferdiggjæra, kan eg då tappe det gjennom krana nede på dunken, eller bør eg bruke hevert? Er det det samme for overgjær?
Dette vart langt, og sikkert en del banale spørsmål. Men det er ting eg lurte på som eg ikkje har funne svar på der eg har leita, og eg prøvde å sette det opp litt systematisk slik at det kan vere til nytte for andre nybegynnerar. Eg syns for øvrig at utstyret fungerte veldig bra og kan anbefale det.
Håpar på hurtig svar ettersom eg vil sette et mørkare overgjæra øl i dag.
Spørsmål:
1. Maling: Eg kjøpte ei kvern som eg kan sette drillen på og det fungerte flott. Eg stilte det så finmalt som drillen klarte det. Betyr malinga mykje for ølet?
2. Trinnmesking: Eg lot mesken stå på 55 grader i 30 min. Då heva eg temperaturen til 68 grader ved å tilsette 2-3 liter kokande vatn medan eg rørte godt. Dette var veldig effektivt, men var det kokande vatnet en risiko for kvaliteten på ølet?
3 Humletypar: I oppskrifta stod Saaz-humle på 5%, men Saaz'en eg fekk var på 3,3 %. Eg brukte derfor Fuggel på 5%. Eg brukte også Fuggel til smakshumle, men Saaz til aroma. Betyr desse endringane noke særlig for resultatet?
4. Humling: Humlen var som pellets. Dette hadde eg rett i den kokande vørteren. Er det greit?
5. Tapping: Eg tappa det ferdigkokte brygget (kva heiter det på dette tidspunktet?) gjennom krana nede på kokekaret. Det var sil i botnen, men det kom en del grums med. Skulle eg brukt hevert?
6. Tilsetting av gjær: Eg brukte Lager undergjær. I oppskriftene står ikkje noke om gjærmengde. På gjærposen står 5-15 gr/1o l. Eg brukte 24 gr til 19,5 liter. Dette løyste eg opp i 2,5 dl vatn på 25 grader og let det stå i ca 15 minutt. Eg tømde det i gjæringsdunken rett etter tapping, og rørte berre kort med ei teskei. Høyres dette greit ut, eller skulle eg rista og rørt grundig?
7. OG: Eg målte OG på vørteren til 1040 før koking. Pga infeksjonsfare ville eg ikkje gjere meir enn nødvendig med brygget som var klart til gjæring. Burde eg målt OG?
8. Gjæring: Eg sette på lokk og gjærlås og sette dunken i et rom med temperatur på 15 grader. Er det greit? Bør eg redusere romtemperaturen når gjæringa er komt i gang? Gjæringa er ikkje komt i gang no etter 14 timar. Når bør eg begynne å bli stressa i forhold til det.
9. Tapping: Når ølet er ferdiggjæra, kan eg då tappe det gjennom krana nede på dunken, eller bør eg bruke hevert? Er det det samme for overgjær?
Dette vart langt, og sikkert en del banale spørsmål. Men det er ting eg lurte på som eg ikkje har funne svar på der eg har leita, og eg prøvde å sette det opp litt systematisk slik at det kan vere til nytte for andre nybegynnerar. Eg syns for øvrig at utstyret fungerte veldig bra og kan anbefale det.
Håpar på hurtig svar ettersom eg vil sette et mørkare overgjæra øl i dag.