Grande
Norbrygg-medlem
Jeg innser at dette sikkert er vanskelig å svare på uten å ha smakt ølet, men jeg prøver meg allikevel. Jeg er en rimelig fersk hjemmebrygger, og jeg lurer på om jeg nå har fått min første infeksjon.
For en liten stund siden brygget jeg en havrestout, og den smaker litt surt. Ikke så surt at det ødelegger ølet, det er mer snakk om en lett (men tydelig) syrlighet, men jeg ville ha foretrukket at denne smaken ikke var der.
Det som gjør meg litt forvirret, er at jeg ganske bestemt mener at ølet smaker mindre surt etter karbonering enn det gjorde da jeg prøvesmakte ved flasking. Det kan dog hende at hukommelsen spiller meg et puss. Jeg fikk også ganske høy FG (1013, fra OG 1042), og det er vel ikke vanlig når ølet er infisert? Det er heller ingenting som tyder på noen umiddelbar fare for flaskebomber, ølet har omtrent så mye kullsyre som jeg hadde forventet å få med 5 g sukker pr. liter.
Det var ingen synlige tegn på infeksjon i gjæringskaret, altså ingen ulekker gøgge som vokste på overflaten. Heller ikke var det noen ubehagelig lukt; det luktet øl. I flaskene har det dannet seg små ringer på innsiden av halsen, noe jeg ser at Charlie Papazian mener er et sikkert tegn på infeksjon. Men stemmer egentlig dette? Jeg har sett dette fenomenet på alle ølene jeg så langt har brygget, og de foregående har det ikke vært noen usmak på (i hvert fall ingen som kan tilskrives infeksjon). Og jeg synes det virker naturlig at det skal dannes en ring der, på samme måte som det dannes en ring rundt overflaten i gjæringskaret for det er da vitterlig samme prosess for foregår, bare i mindre skala?
Kan noe annet enn infeksjon ha forårsaket denne syrlige smaken? Ingredienser og fremgangsmåte var som følger (til 20 liter):
Minimesk (i kjele ved ca. 68 °C, klønete maltknusing med kjøkkenmaskin, og elendig skylling som følge av dårlig planlegning):
1000 g Pale ale malt
600 g lettkokte havregryn (rett fra posen, ikke ristet i ovn)
400 g ristet bygg
150 g sjokolademalt
150 gram mørk karamellmalt
Tilsatt mot slutten av koketiden:
1500 g lys spraymalt
100 g demerarasukker
Humle (pellets i humlepose):
25 g Northern Brewer 10 % 60 min.
20 g East Kent Goldings 4,4 % 30 min.
Gjæret ved 15 °C i to uker med én pakke rehydrert Danstar Nottingham.
Såh. Er det noe her som kan forklare den syrlige smaken, eller har jeg fått ubudne gjester i ølet? Det jeg egentlig lurer på, er vel om jeg bør tylle i meg ølet mens det fremdeles er drikkbart, eller om jeg bør sette det i kjelleren og håpe på bedring.
På forhånd takk for all hjelp!
For en liten stund siden brygget jeg en havrestout, og den smaker litt surt. Ikke så surt at det ødelegger ølet, det er mer snakk om en lett (men tydelig) syrlighet, men jeg ville ha foretrukket at denne smaken ikke var der.
Det som gjør meg litt forvirret, er at jeg ganske bestemt mener at ølet smaker mindre surt etter karbonering enn det gjorde da jeg prøvesmakte ved flasking. Det kan dog hende at hukommelsen spiller meg et puss. Jeg fikk også ganske høy FG (1013, fra OG 1042), og det er vel ikke vanlig når ølet er infisert? Det er heller ingenting som tyder på noen umiddelbar fare for flaskebomber, ølet har omtrent så mye kullsyre som jeg hadde forventet å få med 5 g sukker pr. liter.
Det var ingen synlige tegn på infeksjon i gjæringskaret, altså ingen ulekker gøgge som vokste på overflaten. Heller ikke var det noen ubehagelig lukt; det luktet øl. I flaskene har det dannet seg små ringer på innsiden av halsen, noe jeg ser at Charlie Papazian mener er et sikkert tegn på infeksjon. Men stemmer egentlig dette? Jeg har sett dette fenomenet på alle ølene jeg så langt har brygget, og de foregående har det ikke vært noen usmak på (i hvert fall ingen som kan tilskrives infeksjon). Og jeg synes det virker naturlig at det skal dannes en ring der, på samme måte som det dannes en ring rundt overflaten i gjæringskaret for det er da vitterlig samme prosess for foregår, bare i mindre skala?
Kan noe annet enn infeksjon ha forårsaket denne syrlige smaken? Ingredienser og fremgangsmåte var som følger (til 20 liter):
Minimesk (i kjele ved ca. 68 °C, klønete maltknusing med kjøkkenmaskin, og elendig skylling som følge av dårlig planlegning):
1000 g Pale ale malt
600 g lettkokte havregryn (rett fra posen, ikke ristet i ovn)
400 g ristet bygg
150 g sjokolademalt
150 gram mørk karamellmalt
Tilsatt mot slutten av koketiden:
1500 g lys spraymalt
100 g demerarasukker
Humle (pellets i humlepose):
25 g Northern Brewer 10 % 60 min.
20 g East Kent Goldings 4,4 % 30 min.
Gjæret ved 15 °C i to uker med én pakke rehydrert Danstar Nottingham.
Såh. Er det noe her som kan forklare den syrlige smaken, eller har jeg fått ubudne gjester i ølet? Det jeg egentlig lurer på, er vel om jeg bør tylle i meg ølet mens det fremdeles er drikkbart, eller om jeg bør sette det i kjelleren og håpe på bedring.
På forhånd takk for all hjelp!