Erstatte noe malt med ekstrakt i sterkt øl

Dennis

Norbrygg-medlem
Hei!

Jeg skal brygge neste års julebokk imorgen, og for å makse ut bb30'n erstatter jeg hele 4kg pilsmalt med Bryggselvs ekstra lys maltekstrakt.  Spørsmålet er hvor mye skal jeg bruke?  (er klar over at ekstra lys maltekstrakt ikke gir akkurat den samme smaken som pilsmalt)

For å oppnå samme OG i Beersmith må jeg legge inn 3kg ekstrakt for å erstatte 4kg malt - men, på boksen fra Bryggselv står det at 1kg ekstrakt = 1,6kg malt.  (Beersmith tar utgangspunkt i potensiale på 1.038, vet ikke hva Bryggselv bruker).  Har ikke lyst til å bomme veldig på OG, så derfor håper jeg at noen vise menn eller kvinner her inne kan hjelpe!

4,00 kg Munich Malt - 20L (25,0 EBC) Grain 3 48,8 %
0,55 kg Vienna Malt (Weyermann) (8,0 EBC) Grain 4 6,7 %
0,54 kg Caramunich II (Weyermann) (120,0 EBC) Grain 5 6,6 %
0,07 kg Special B Malt (350,0 EBC) Grain 6 0,8 %
0,04 kg Chocolate Malt (1200,0 EBC) Grain 7 0,5 %
3,00 kg LME Pilsen Light (Briess) (4,5 EBC) Extract 8 36,6 %
25,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 60,0 min Hop 9 21,2 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [3,90 %] - Boil 15,0 min Hop 10 3,5 IBUs
20,00 g Hallertauer Mittelfrueh [3,90 %] - Boil 1,0 min Hop 11 1,4 IBUs
 
1 kg malt = 0,75 kg flytende malt ekstrakt = 0,6 kg tørr malt ekstrakt
Så hvis du skal bruke flytende malt ekstrakt er 3 kg korrekt
 
Hvor mye du må bruke vil avhenge av hvor stort utbytte du har av maltet ditt, men hvis tallene fra Beersmith stemmer med det faktiske utbyttet du har, bør saken være grei.
 
Traff preboil volum og OG perfekt, og med 3kg ekstrakt ble OG riktig med 75% utbytte.
 
Tilbake
Topp