Et lite gjæringstemperatureksperiment

Finn Berger

Moderator
Jeg har med få dagers mellomrom brygga to engelske golden ales med nokså like oppskrifter. Den viktigste forskjellen er humlene. Jeg bruker den samme gjæren, Imperials A 31 Tartan, som er den "samme" som wlp028 og wyeast 1728, som mange kjenner. (De skal opprinnelig komme fra McEwans i Edinburgh.) Det er en gjær som fungerer utmerket på ganske lave temperaturer. Da skal den gi et reint resultat, men den kan også gjæres høyere, og gir da, som man kan vente, godt med estere. (Imperial oppgir 18-21 grader som ideell temperatur, men jeg har ofte brukt den lavere, gjerne på 14.)

Nå lot jeg den første få jobbe på 12 grader. Det så ut som om den tok det ganske rolig; det klukka ikke så heftig - ganske likt en pils på 10 grader, faktisk. Men likevel tygde den godt unna, og nærma seg utgjæring etter bare 3-4 dager. Prøven smakte nydelig og reint, som forventa.

Den andre satte jeg til gjæring på 16 grader, på et kjølig gulv, og venta ikke noen voldsom utvikling i den heller, men jeg ville se om jeg kunne få et fruktigere øl på denne litt høyere temperaturen. Jeg antok at den ville komme seg opp på 18, og jobbe ganske rolig der, og så kunne jeg sette den litt varmere etter hvert. Men den har vært riktig livlig. Dagen etter at den var satt, var den oppe på 18 grader, og nå etter to dager, er den på 21 grader, uten noen hjelp fra meg. Og det er jo helt utmerket, så får jeg virkelig testa ytterpunktene. Jeg er ganske spent på resultatet. Håper bare det ikke blir fusel i den siste, men den har ikke steget voldsomt, heller. Det vil helst gå bra:).

Noen med erfaringer med denne gjærtypen på ulike temperaturer? Jeg har, som sagt, så langt alltid holdt den litt kjølig.

Relevant info er vel at jeg brukte relativt rikelig med gjær fra et tidligere brygg. Jeg laga en 1-liters SNS av den på morgenen hver bryggdag, og heiv hele greia oppi. Den fikk ei halv teskje gjærnæring, og så ga jeg godt med oksygen da jeg starta brygget. Gjæringa kom raskt i gang på begge.
 
Topp