For høg OG og lavt volum

Brygga eit all grain ølsett fra Bryggselv i går med forventa OG på 1.063-1.067 og volum 25 liter. Vi endte opp med OG på 1.071 og volum 21 liter. Brygginga ble gjort på en BB30.

Det er vel relativt store avvik det her? Vi mistenker at vi kanskje ikke fikk ut all væsken fra mesken, men vil dette forklare at OG er høgre enn forventa? Har vi større fordamping enn det som er standard? Vi fekk dessverre ikkje målt volumet på vørteren før koking, men vi skylte med 10 liter vatn (opprinnelig volum 25 liter) for å ta høgde for fordamping.

Forøvrig gikk alt bra og det bobler fint i gjærlåsen. :) Spent på kva FG og alkoholprosenten blir....
 
Først av alt: Er du sikker på at volumet du snakker om (21 liter) er det samme volumet som i oppskriften (25 liter)? Det er mulig at oppskriften snakker om volum av nedkjølt volum etter kok, mens dere snakker om volum til gjæring.

Hvis du har for høy SG og lavt volum er det i prinsippet bare å tynne ut med mer vann. Det lureste er å gjøre det før kok, slik at du har kontroll på humleutbyttet. For å finne ut av tall for utbytte/effektivitet og avdamping er det viktig å gjøre presise notater fra bryggingen, særlig volumer og SG er lurt å notere både før og etter mesking og koking.

Dersom dere ønsket å justere ned OG til 1,067 kunne dere tilsatt 21 * 71 / 67 - 21 = 1,25 L vann. Dersom dere hadde tilsatt vann til 25 liter i gjæringsdunken, ville OG blitt (21 * 71 / 25) / 1000 + 1 = 1,060.

Dere har altså hatt litt lavere utbytte enn oppskriften tilsier, dersom volumet i oppskriften og deres volum er mål på det samme. Det enkleste er å justere oppskriften neste gang, til å passe med deres system.
 
Tilbake
Topp