Ser denne posten ble litt vell lang, men har postet all info i tilfelle det er av betydning.
Dette er mitt 5 brygg og er nå litt usikker på hvordan jeg bør avslutte fermenteringen.
Vi var “litt” uheldig med temperaturen de første 24-48 timene av fermenteringen av ølet, hva bør jeg gjøre for resten av fermenteringen?
De første 28 timene var ikke fermenteringskapet ledig, og så ble tørketrommelen kjørt, så rom temp ble veldig høy. Som du kan se av grafen under og på http://elvebryggeriet.templogg.no/(skru av svart + oransje graf for best visning) steg ferm temp fra 20-25 grader på 26timer, før jeg prøvde å få den rolig ned til 21igjen. (planen var stabil på 20grader)
Det luktet kraftig banan i rommet før den ble kjølt litt ned og roet seg litt..
I kveld har den stått i 7 dager og jeg har tilsatt tørrhumle, og testet SG= 1.010 ( FG beregnet til 1.012). Jeg smakte på prøven (tatt fra kran i bunn, men over trub) og den hadde en skarp smak av alkohol. vil denne lette noe når gjæren får “ryddet opp”? Etter at prøven hadde stått en stund i kjøleskap så det ut å danne seg et lag gjær på bunn.
Etter planen skal den nå stå på stabil temp før den økes litt før cold-crash.
Har dere noen tips til hva jeg bør gjøre den siste tiden? Bare følge planen, eller kjøre annen temp?
Flasking er planlagt om ca 1,5 uke (2,5 uke etter pitch), men kan utsettes om jeg bør det.
Dette ølet er et forsøk på å klone et øl noen venner har brygget tidligere. Denne er noe lysere og lettere enn stiltypen, men orginalen var veldig god!
Mer bryggedata:
Mesking: (66L kjøleboks med bazooka-filter)
Vi mesket med 3L/ kg malt (6,6KG malt = 20L) men temperatur ble for lav (64grader)
Gikk helt etter planen.
Kjøling:
Planen var 20grader stabilt, ble ikke helt det..
Oppskrift og bryggedata:
Recipe: Weissenbock W/ sprinkles on top
Style: Weizenbock
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.16 l (målt 34,2L)
Post Boil Volume: 30.16 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l (målt 26L)
Estimated Loss to Trub and Chiller: 4L (målt 3L)
Bottling Volume: 23.00 l
Estimated Preboil SG: 1.045 SG (målt 1.044)
Estimated OG: 1.053 SG (målt 1.052)
Estimated Color: 10.9 EBC
Estimated IBU: 24.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 81.2 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3.15 kg Wheat, WhiteSwaen (4.0 EBC) Grain 1 47.7 %
2.65 kg Swaen Vienna (10.0 EBC) Grain 2 40.2 %
0.50 kg Swaen Munich Light (13.0 EBC) Grain 3 7.6 %
0.30 kg Acidulated Malt - Bryggeland (3.0 EBC) Grain 4 4.5 %
14.00 g Galaxy 2015 14,7% [14.70 %] - Hop 5 18.7 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 6 -
3.00 g Wyeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 7 -
20.00 g Galaxy 2015 14,7% [14.70 %] - Hop 8 5.3 IBUs
30.00 g Nelson Sauvin 2015 11% [11.00 % Hop 9 0.0 IBUs
20.00 g Galaxy 2015 14,7% [14.70 %] - Hop 10 0.0 IBUs
1.0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124. Yeast 11 -
1.0 pkg German Wheat (Wyeast Labs #3333) [124.21 Yeast 12 -
1.00 Items Oksygen (Primary 1.0 mins) Other 13 -
Dry hop (7 days)
60.00 g Nelson Sauvin 2015 11% [11.00 % Hop 14 0.0 IBUs
40.00 g Citra 2015 13,4% [13.00 %] - Dr Hop 15 0.0 IBUs
Dette er mitt 5 brygg og er nå litt usikker på hvordan jeg bør avslutte fermenteringen.
Vi var “litt” uheldig med temperaturen de første 24-48 timene av fermenteringen av ølet, hva bør jeg gjøre for resten av fermenteringen?
De første 28 timene var ikke fermenteringskapet ledig, og så ble tørketrommelen kjørt, så rom temp ble veldig høy. Som du kan se av grafen under og på http://elvebryggeriet.templogg.no/(skru av svart + oransje graf for best visning) steg ferm temp fra 20-25 grader på 26timer, før jeg prøvde å få den rolig ned til 21igjen. (planen var stabil på 20grader)
Det luktet kraftig banan i rommet før den ble kjølt litt ned og roet seg litt..
I kveld har den stått i 7 dager og jeg har tilsatt tørrhumle, og testet SG= 1.010 ( FG beregnet til 1.012). Jeg smakte på prøven (tatt fra kran i bunn, men over trub) og den hadde en skarp smak av alkohol. vil denne lette noe når gjæren får “ryddet opp”? Etter at prøven hadde stått en stund i kjøleskap så det ut å danne seg et lag gjær på bunn.
Etter planen skal den nå stå på stabil temp før den økes litt før cold-crash.
Har dere noen tips til hva jeg bør gjøre den siste tiden? Bare følge planen, eller kjøre annen temp?
Flasking er planlagt om ca 1,5 uke (2,5 uke etter pitch), men kan utsettes om jeg bør det.
Dette ølet er et forsøk på å klone et øl noen venner har brygget tidligere. Denne er noe lysere og lettere enn stiltypen, men orginalen var veldig god!
Mer bryggedata:
Mesking: (66L kjøleboks med bazooka-filter)
Vi mesket med 3L/ kg malt (6,6KG malt = 20L) men temperatur ble for lav (64grader)
- etter 4min tilsatte vi 1,6L kokende vann for å øke temp (65,5grader)
- etter ytteligere 10min (14min totalt) tilsatte vi 1,6L kokende vann til og temp endte på 66,3grader. Vi startet klokken her og lot den stå i 60 min med røring pr 15 min ish.
- varmetap på en time var ca 3 grader (mesk sluttet på 63grader)
- vorlauf, tappet ned, fylte med 75,5grader vann til det dekket malten, og rørte godt, vorlauf igjen, og begynte å tappe igjen, så kontinuerlig skylling (med lite vann i mesk) til volum var nådd 34,2L.
Gikk helt etter planen.
Kjøling:
- Fra kok til 19grader på 18 min
- Lot sirkulasjonspumpe gå i 15 min etter at kjøler var tatt ut for å samle trub i midten
- Gryta hvilte i 1,5time (vi var sultene) før overført til fermenteringskar.
- Tilsatte 2L/min oksygen i 1min
- Tilsatte 20 dråper Ferm-cap S
- Pitch ca 130mrd celler WY3333 og 130mrd celler WY3638 ved 20grader
Planen var 20grader stabilt, ble ikke helt det..
Oppskrift og bryggedata:
Recipe: Weissenbock W/ sprinkles on top
Style: Weizenbock
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.16 l (målt 34,2L)
Post Boil Volume: 30.16 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l (målt 26L)
Estimated Loss to Trub and Chiller: 4L (målt 3L)
Bottling Volume: 23.00 l
Estimated Preboil SG: 1.045 SG (målt 1.044)
Estimated OG: 1.053 SG (målt 1.052)
Estimated Color: 10.9 EBC
Estimated IBU: 24.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 81.2 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3.15 kg Wheat, WhiteSwaen (4.0 EBC) Grain 1 47.7 %
2.65 kg Swaen Vienna (10.0 EBC) Grain 2 40.2 %
0.50 kg Swaen Munich Light (13.0 EBC) Grain 3 7.6 %
0.30 kg Acidulated Malt - Bryggeland (3.0 EBC) Grain 4 4.5 %
14.00 g Galaxy 2015 14,7% [14.70 %] - Hop 5 18.7 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 6 -
3.00 g Wyeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 7 -
20.00 g Galaxy 2015 14,7% [14.70 %] - Hop 8 5.3 IBUs
30.00 g Nelson Sauvin 2015 11% [11.00 % Hop 9 0.0 IBUs
20.00 g Galaxy 2015 14,7% [14.70 %] - Hop 10 0.0 IBUs
1.0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124. Yeast 11 -
1.0 pkg German Wheat (Wyeast Labs #3333) [124.21 Yeast 12 -
1.00 Items Oksygen (Primary 1.0 mins) Other 13 -
Dry hop (7 days)
60.00 g Nelson Sauvin 2015 11% [11.00 % Hop 14 0.0 IBUs
40.00 g Citra 2015 13,4% [13.00 %] - Dr Hop 15 0.0 IBUs