Første IPA på fat

Har akkurate tappet første brygg på fat. Det er en IPA basert på nøgne ø IPA oppskriften, og justert i Beersmith.

4.25 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) 73.9 %
0.50 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78.8 EBC) 8.7 %
0.50 kg Munich Malt (17.7 EBC) 8.7 %
0.50 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) 8.7 %
                   
15.00 g Centennial [10.90 %] - Boil 60.0 min
10.00 g Cascade [7.40 %] - Boil 15.0 min
10.00 g Centennial [10.90 %] - Boil 15.0 min
30.00 g Cascade [7.40 %] - Boil 5.0 min
30.00 g Centennial [10.90 %] - Boil 5.0 min            
30.00 g Cascade [7.40 %] - Boil 0.0 min
30.00 g Centennial [10.90 %] - Boil 0.0 min
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml]
30.00 g Cascade [7.40 %] - Dry Hop 5.0 Days
15.00 g Centennial [10.90 %] - Dry Hop 5.0 Days

Mesket ved 67 grader, og skylte ved ca 69 (batch sparging). Kokte så en drøy time (humle i en time). Kjølte så ned med en kobber kjøler med kaldt vann, og det ble veldig raskt kaldt. Tok ikke tiden, men det var maks 15 min. Det er vel dette som er cold break, men jeg er ikke helt sikker på hva man skal observere under coldbreak?

Beregnet å ha 20 liter til gjæring, men det ble 17L etter kok. OG ble derimot ikke så langt unna målet, så hadde nok noe lavere effektivitet i mesken enn beregnet. Refraktometer viste 14.5brix dvs ca 1.057 mens hydrometer viste 1.054.
Ble ikke noe plopping da gjæringspannet viste seg ikke å være tett, men jeg skjønte at det gjæret da jeg så skum og belegg på sidene.
Etter 5 dager viste refraktometer 6.2. korrigert for alkohol blir det ca 1.009 mens hydrometer viste 1.008. Jeg lot det stå tilsammen 9 dager, (4 etter FG var nådd) da jeg ikke ville la det stå for lenge pga at gjøringskarret ikke var tett. Skulle ha det på fat og tenkte at det var tryggere etter at det var kommet dit. Gjæringen var ved ca 20-21 grader mens de siste dagene satt jeg det opp fra gulvet på en stol, og det var det ca 22.
Beersmith beregnet at FG skulle bli 1.014, så jeg lurer på hvorfor det gjæret så mye lenger enn det? jeg ville helst hatt det litt søtere. kan jo meske varmere og evt mere caramalt neste gang. Er det US-05 gjæren som er så effektiv at den gjærer lengre?

Når jeg skulle helle over brukte jeg en slik hevert som man drar i for å få det i gang. Fint prinsipp, men denne sugde også endel luft ovenifra som bladet seg med ølet. Dette er vel det man skal unngå, skjønner ikke hvorfor dette skjedde, det var kanskje en dårlig konstruksjon på denne heverten?
Det var også mye mindre klart enn jeg hadde forventet da jeg helte over. Hadde det klarnet mer opp hvis jeg hadde latt det stått lengre i romtemperatur i gjæringskarret?

Fylte opp 2 stk 9L fat, og tappet så ca 2 liter i et 3. fat som jeg tenkte å force carbonate med risting så jeg kunne få smake med en gang. Satt denne litt i fryser og koblet til CO₂ og ristet når den var blitt litt kaldt.
Smaken er veldig lovende, men som kan ses av bildene også så er den veldig uklar, og ikke veldig innbydene å drikke, føles veldig gjærete. Regner med at dette vil legge seg ned etter noen dager med kjøling. Erfaringer rundt dette?
Burde jeg ha "cold-crashet" ølet før jeg tok det på fat?
Nå i dag etter 20 timer i kjøleskap på 3 grader har det ikke blitt så mye klarere (den 2 litern som jeg tok ut), men det trengs kanskje en ukes tid ?
Hjelper det på klarningen også ved 10-14 grader, eller bør det være 3-4 for å få best effekt?
 

Vedlegg

  • mmexport1389434840150.jpg
    mmexport1389434840150.jpg
    41,7 KB · Sett: 236
  • mmexport1389434833455.jpg
    mmexport1389434833455.jpg
    56,2 KB · Sett: 238
  • 20140110_232814.jpg
    20140110_232814.jpg
    83,9 KB · Sett: 244
  • mmexport1389434852589.jpg
    mmexport1389434852589.jpg
    58,1 KB · Sett: 234
Hvis fatet ditt trekker fra bunn så er det jo der gjæren og riffraff samler seg. Hvis det trekker fra bunn så vil det jo bli klarere etterhvert som du trekker opp og fjerner det som ligger på bunn.. Men ja, cold-crashing hjelper.
 
Tilbake
Topp