1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gårdsbryggeri, lovlighet til produksjon, regler & praksis

En tråd i 'Brygging' startet av Halfdan, 8 Jan 2012.

  1. Pedal

    Pedal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Flåm
    Det er sikkert. Det å starta opp eit microbryggeri er ikkje nokon impulshandling, og det er heller ikkje nokon snarveg til lettjente pengar. Her er det kunn staheit og ein intens vilje til å få det til som er avgjerande. Respekt for dei som står løpet ut ja!!
     
  2. LissMari

    LissMari
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg ser at tråden er gammel, men jeg står midt oppi dette nå og JA, det er et langt lerret å bleke. Statlig bevilling: jeg må først ha politiattest, skatte- og næringsattest, melde inn til Mattilsynet, både jeg og stedfortreder må bestå kunnskapsprøven m.m. Den leieste kneika er egentlig dette med toll. Jeg må først søke helsedir., så får jeg avslag, så tar jeg avslaget med meg innom tolla og registrerer meg, få utarbeida en bankgaranti og så må det søkes på nytt  :eek:

    http://helsedirektoratet.no/folkehe...ents/soknadsskjema-tilvirkningsbevilling.pdf
    http://helsedirektoratet.no/folkehe...g/Documents/veiledning-til-soknadsskjema.pdf
    ...og da er man såvidt i gang  :yes:
    Men spill på lag med alle instanser. Jeg har vært innom kommunen flere ganger og snakka med en jurist der. Jeg la frem planene og hun pekte ut hvordan jeg måtte gjøre det for å få dette til. Jeg tar dette i etapper slik at ting blir gjort i riktig rekkefølge. Bare det å få søkt om politiattest er et helt kapittel for seg: adressen lensmannskontoret gav meg var feil, så søknaden lå en hel måned før den ble videresendt. Jaja, men vi gleder oss likevel  ;D
     
  3. knutgrrr

    knutgrrr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ah, Norsk byråkrati. Nekter å innse at olja ikke varer evig. Driter på alle som prøver å skape verdier og arbeid. Skål!
     
  4. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mye av jobben er vel kanskje å finne ut av alt og ikke nødvendigvis å gjøre det.

    Hva om vi sammen hadde klart sammen å sette opp en punktliste i riktig rekkefølge med linker til skjemaer og kommentarer.

    Kan hende det kunne ført til at flere kunne hatt ork til å prøve.
     
  5. LissMari

    LissMari
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg skal forsøke å lage ei how-to-do-liste hva tilvirkningsbevilling angår - men ikke før jeg sitter med bevillinga i handa :) Jeg har bestemt meg for at det er dette jeg vil drive på med, så jeg skal nok få trøkka meg gjennom disse byråkratiske greiene uansett. Det er viktig å begynne i rett ende uansett: les veiledninga som er til tilvirkningssøknaden og oppfyll alle krav og man er på god vei :)
     
  6. Coop

    Coop
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    For vår del i Austmann Bryggeri har vi sendt søknad om statlig tilvirkningsbevilling til helsedirektoratet. Søknaden i seg selv er et omfattende dokument med internkontroller, rutiner, stiftelsesdokumenter, attester, plantegninger, forsikringspapirer m.m. Behandlingstiden er veldig flytende og varierer med alt fra en til fire måneder avhengig av når på året man søker. Helse sender søknaden til en haug med forskjellige instanser (toll, fylkeslege, politi m.m.) som skal komme med sine uttalelser før man mottar bevillingen.
    Det er utrolig mange skjulte kostnader ved å starte et bryggeri. Å bytte ut en kjøreport fordi tollvesenet (med forsikringsselskapet) krever mer solid kjøreport med to låser kan fort bli en stor kostnad. I tillegg har vi fått krav om å bolte fast armeringsjern foran vinduer og mure igjen dører som ikke skal være i bruk. Kravene fra helsedirektoratet når det kommer til lokalets utforming og løsninger også ganske høye sammenliknet med resten av verden. Det er på mange måter en bra ting, men igjen koster sånt langt mer enn man skulle tro. Kostnaden for selve bryggverket blekner i sammenlikning.
    Da vi har distributør tar vi oss ikke av det som omhandler alkoholavgifter men vi må selvsagt ha full loggføring av råvarebeholdningen så tollvesenet kan se at vi ikke jukser med tallene våre.
    Det er en omfattende prosess som tærer på kropp og sjel men heldigvis har jeg to gode venner som medarbeidere og det tror jeg er viktig. Det går knapt en dag der vi ikke møter på nye ting som må ordnes, graves og søkes om, så nå ser vi egentlig mest fram til å få papirene i hånda og starte en "vanlig" bryggerihverdag.
     
  7. LissMari

    LissMari
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ah...kjekt å vite om distributør. Man sparer seg vel en del arbeid i det minste dersom knytter seg opp mot en forhandler. Jeg venter på en del av disse attestene ennå, men bruker tiden til å sette meg inn i reglene til Innovasjon Norges og kommunens næringsfond m.m. Jeg er også i gang med å presentere meg selv for potensielle kunder. Skal ta en runde med forsikring nå i uka og så er det vel bare å få denne kunnskapsprøven avsegstyrt neste uke. Baby-steps!
     
  8. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Jeg har ikke vært gjennom prosessen, men har lest en del om den, og synes ikke den virker avskrekkende. For en som ønsker å begynne å brygge øl, er det selvfølgelig ikke noe man ønsker å bruke tid på.

    Med tanke på at man skal ha på plass alt som kreves for å produsere et næringsmiddel, oppbevare beskattede og ubeskattede varer, tilfredstille forsikringskrav for en litt uvanlig bransje og ha på plass alt for å betale særavgifter for en produksjon, synes jeg det virker enklere enn man kunne frykte. Alt i alt er dette ganske mye, men flere småfirmaer i året kommer gjennom det hvert år og det er ikke noe man trenger en egen juridisk avdeling for. Selvfølgelig burde det kunne forenkles noe, kanskje spesielt ved å slippe helt separat saksbehandling hos både Helsedirektoratet og Tollvesenet.
     
  9. Freddy

    Freddy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp Stasjon
    Jeg synes det er kjempespennende at du går de stegene som skal til!  :ilike:

    Jeg må innrømme at jeg ikke har oppdatert meg selv særlig når det gjelder lovtekstene de siste to årene når det gjelder tilvirkning. Jeg har tidligere importert både øl og brennevin ifra Russland, Georgia og andre land ifra Øst-europa. Den gangen var det veldig mye til felles i lov-tekstene for import og tilvirkning. Men lov-tekstene hang etter hvordan det i praksis ble administrert. For import med statlig lisens er det nå "kun" tollvesenet som det skal søkes til og ikke Helsedirektoratet. Derfor er jeg litt forbauset over at fremdeles Helsedirektoratet er en institusjon man må innom når det gjelder tilvirkning med statlig lisens. For kommunal lisens er det kun kommunen det skal søkes til, men tollvesenet må være i loopen for at dem skal kreve inn særavgiftene.

    Jeg vil ihvertfall sette stor pris på om du forteller de faktiske stegene du tar videre! Det kan være at det kan senke terskelen for andre som sysler med slike tanker.
     
  10. LissMari

    LissMari
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har fått et par henvendelser hva denne how-to-do-lista mi angår. Jeg venter fremdeles på svar fra helse.dir, men jeg kan uansett anbefale å lese hva de fra Austmann sier. Det de skriver er kjempeviktig - jeg tok en telefon til helsedir og spurte om akkurat dette med fysisk sikring og fikk et svar som gikk på at det gjelder å forsikre anlegget sitt og varene slik at hvis feks folk blir skadd av ølet man lager så er man forsikra. I ettertid så hører jeg at det OGSÅ gjelder fysisk sikring av anlegget. Blir spennende å se for jeg har ingen annen fysisk sikring enn nøkkelen i døra. Dette er i alle fall det jeg har sendt inn til helsedir: Søknaden fylles ut etter beste evne - husk å ta kopi av det du har fylt ut til deg selv. Du finner søknaden her:
    http://www.helsedirektoratet.no/fol...ents/soknadsskjema-tilvirkningsbevilling.pdf Veiledning finner du her:
    http://www.helsedirektoratet.no/fol...g/Documents/veiledning-til-soknadsskjema.pdf Vedlegg:
    Firmaattest
    Forsikringsbevis(at bygg/utstyr/råvarer og evt folk som kan bli syke
    av det du lager er forsikra)
    Kopi av kvittering for innbet. av  gebyr til h.dir.(12 000kr / 15 000 kr)
    IKbrygg - dette er et stort og omfattende dokument som må være med. Rutinebok rett og slett.
    Kopi av bevis for kunnskapsprøven - salgsbevilling, både for deg og
    stedfortreder. (Er ikke sikker på om dette er et krav, men vi har det
    og la det ved)
    Kopi av registrering hos Mattilsynet(tar 5 minutter å registrere seg,
    de kommer nok på besøk og kontrollerer etterhvert. Du bør kunne en del
    om prod. av næringsmidler fra før? Jeg har tatt og bestått Etablerprøven for næringsvirksomhet også)
    Tegning over produksjonslokalene
    Attest på restanse skatt og avgift for firmaet ditt. (fås hos kommunen)
    Distribusjon. Legg ved beskrivelse over hvem og hvordan.

    Punkt 11 i søknaden dreier seg om toll og sier: kan ikke fravikes. Du
    krysser bare ut Nei. Når du får bevilginga di SÅ går du til toll og
    får dette ordnet. Ble det sagt.

    Ellers kan jeg vel si at jeg har et budsjett på 700 000 kr. Finansiert ved egne midler og bank. Jeg har søknader om øk. støtte ute til forskjellige instanser - har mottatt litt fra kommunens næringsfond og håper at jeg får noe fra en av Innovasjon Norges samarbeidspartnere også. Hver eneste krone kommer godt med. Det er som Austmann sier at det er utrolig mange skjulte kostnader ute og går - bare det å kjøpe seg strekkoder er en stor og løpende kostnad.

    Men det går seg til! Snart klar til å flytte inn i lokalene, rørleggeren må innom og koble til vann, elektriker må koble til strøm. Da flytter jeg i allefall inn med småskalaproduksjonen min :) Ha en fin dag!

    28.10.2013: Det begynner jo å bli ei stund sia jeg starta på dette prosjektet, jeg har fremdeles ikke fått tilvirkingsbevillinga i hus, heller ikke salgsbevilling som jeg trenger for å selge øl fra gårdsbutikken min. Utrolig hva tid sånne søknader trenger for å bli behandla  :noway: Midt oppi all annen jobb så må man jo søke om bruksendring av lokalene dersom disse ikke har vært i bruk til næring før. Og med det må man også varsle naboene. Her kan man gjøre en kjapp henvendelse til kommunen og ingeniørene der - de har nå hjulpet meg både med forenkling av nabovarselet (kunne blitt MANGE å reise til for min del) og utfylling av søknad.

    Fra England er det kommet melding om at brygghuset mitt ferdigstilles i uke 47. Det gledes! Da er det bare tia og veien opp hit og så er jeg i gang. I mellomtia så har jeg full drift på catering og er heldig som tjener penger allerede før jeg brygger øl i storskala. Snart jul og greier også. Kanskje sette enda et juleøl?
     
  11. ToreAmundsen

    ToreAmundsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jøye meg rundt. 20 kroner avgifter per liter. Sorry om spørsmål ikke har direkte relevans: men angående lønnsomhet;

    Er det noen som aner hva et kommersielt bryggeri tar betalt for 1 liter levert på fat til en pub?

    Cirka tall er bra nok for all del. Det må da mist være de 20 kronene + kostnader + profitt, det må da mist være en 40-50 kroner?..  :jaha:
     
  12. ingehk

    ingehk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hansa borg tar vel en 50 lapp
     
  13. protto

    protto
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vangsnes
    Kan aldri tenke meg det er så mykje, utan avgift altså.
     
  14. Steffan

    Steffan
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    For noen få år siden tok Rignes ca 35 kr per halvliter for Frydenlund levert på 30l fat. Inkludert alle avgifter. Prisen var noe lavere for øl levert på tank, men ikke voldsomt. Siden det er forbudt med individuelle priser på alkohol i Norge, er prisen lik for alle kundene. Derimot tar de igjen på individuelle avtaler på kickback, bonuser på barutstyr og glass og slikt.

    Bottom line: Det er totalt sett gode marginer for kunder med stort volum, og ganske labert for de i andre enden av skalaen.
     
  15. Brede

    Brede
    Expand Collapse
    Fylkesleder

    Tror nok du mener liter, du får tross alt kjøpt øl i butikken til overkant 50 kr L (25 pr boks 0,5L)
     
  16. Tim

    Tim
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hallingdal
    Tipper den prisen var pr. liter, ikke pr. halvliter.
    Har selv jobba i bryggeribransjen, men det er 13-14 år siden.  Da var prisen ca 15 kr pr. halvliter.
     
  17. Steffan

    Steffan
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, kr 35 per halve liter, men merk inkludert avgifter. Skjenkesteder har ikke nubbsjans til å konkurrere med salgssteder, det har de aldri kunnet.
    De siste 10 årene har råvareprisen skutt i været, og det stemmer også godt med min erfaring at prisen var rundt kr 15 per halvliter for samme produktet for 14 år siden.
     
  18. Tim

    Tim
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hallingdal
    Det stemmer ikke, aldri verden.
     
  19. Tim

    Tim
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hallingdal
    I 2013 var prisen 44,36 pr. Liter pluss mva.
     
  20. Steffan

    Steffan
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, du har helt rett, det stemmer ikke.

    Det var ca kr 31,60 per halvliter inn for pils på 30l fat. Og det var ca 3 år siden. Kr 35 var brake even ved 0 i svinn for å ta høyde for forskjellen i inngående og utgående mva.
     

Del denne siden