Gjæret ferdig?

Satte en IPA for snart en uke siden. Denne skal gjæres i 14 dager. Det plopper ikke lenger i gjærlåsen og FG har vært stabil ved måling over tre dager. Kan ølet tappes, eller må det stå ut 14 dager?
FG skal i følge oppskrift være 1.015, min har stoppet på 1.019.
 
Satte en IPA for snart en uke siden. Denne skal gjæres i 14 dager. Det plopper ikke lenger i gjærlåsen og FG har vært stabil ved måling over tre dager. Kan ølet tappes, eller må det stå ut 14 dager?
FG skal i følge oppskrift være 1.015, min har stoppet på 1.019.

Hva var OG - og mesketemperatur? Og hvilken gjær brukte du? jeg synes 1.019 høres urimelig høyt ut for en normal IPA. På mine to siste amerikanske brygg med wlp001 hadde jeg en utgjæring på 83 og 86%. Så det skulle ikke undre meg om @Pål Heide Kielland får rett - hvis dette ikke er en monsterIPA, da, med veldig høy OG.

Det kan hende den har droppet ut fordi temperaturen har sunket etter at hovedgjæringen tok slutt og temperaturen i dunken sank - hvis du ikke har termostatstyring på temperaturen, da. Hvis det er sånn, kan det hjelpe å sette opp temperaturen litt, og så, når den har steget, kan du rotere dunken litt for å få gjæren opp i suspensjon igjen.
 
Hva var OG - og mesketemperatur? Og hvilken gjær brukte du? jeg synes 1.019 høres urimelig høyt ut for en normal IPA. På mine to siste amerikanske brygg med wlp001 hadde jeg en utgjæring på 83 og 86%. Så det skulle ikke undre meg om @Pål Heide Kielland får rett - hvis dette ikke er en monsterIPA, da, med veldig høy OG.

Det kan hende den har droppet ut fordi temperaturen har sunket etter at hovedgjæringen tok slutt og temperaturen i dunken sank - hvis du ikke har termostatstyring på temperaturen, da. Hvis det er sånn, kan det hjelpe å sette opp temperaturen litt, og så, når den har steget, kan du rotere dunken litt for å få gjæren opp i suspensjon igjen.

Er på jobb nå, så får ikke gitt flere detaljer, men ølet er Vestkyst fra Kinn, sett kjøpt hos Vestbrygg. Brukte tørrgjær og fulgte oppskriften mtp mesketemperatur etc.
 
Om gjæren er 1318 og mesketempen har vært høy er det mulig du har nådd FG forsåvidt...
 
Er på jobb nå, så får ikke gitt flere detaljer, men ølet er Vestkyst fra Kinn, sett kjøpt hos Vestbrygg. Brukte tørrgjær og fulgte oppskriften mtp mesketemperatur etc.

hmm - jeg har brygget den noen ganger, og har endt mye lavere. Orginaloppskriften har FG 1.012, og det er med wyeast1318, som er av de gjærtypene som skal ha relativt lav utgjæringsprosent. Du skal nok prøve å få den noe lavere.
 
hmm - jeg har brygget den noen ganger, og har endt mye lavere. Orginaloppskriften har FG 1.012, og det er med wyeast1318, som er av de gjærtypene som skal ha relativt lav utgjæringsprosent. Du skal nok prøve å få den noe lavere.
Skrudde opp temperaturen et par hakk i går kveld, ploppinga i gjærlåsen er tilbake. [emoji16] Bør jeg allikevel lea litt på dunken?
 
Skrudde opp temperaturen et par hakk i går kveld, ploppinga i gjærlåsen er tilbake. [emoji16] Bør jeg allikevel lea litt på dunken?

Ja, litt forsiktig rotasjon skader ikke. Sannsynligvis betyr ploppinga at du har fått gjæren i arbeid igjen, men det kan hende det bare er effekten av å ha økt temperaturen, og dermed ha drevet ut noe av kullsyra.
 
Tilbake
Topp