Finn Berger
Moderator
Liten oppdatering: Det ølet jeg satte på én pose L26 1.mars, skiller seg ikke ut fra andre pilsbrygg der jeg har brukt mer gjær, men ellers behandla likt. Jeg drikker det uten å føle noen form for avsky.
Det blei litt uklart for meg hvor mye gjær du bruker til hvor store batcher.Tenkte eg skulle kjøre samme løp med 1 pk gjær på starter fremover no for å se korleis det blir. Har brukt opp tørrgjærpakkene mine og har brukt å kjøre 15 gram og oppover på mange batcher siden mars og eneste eg har merka er litt meir balansert smak ved gjærmengde over 3 gram, men det kan vell være hodet som lurer eller gjæren rett og slett takler fint underpitching.
Flott, jo flere som tester, jo bedre.23 liter. Tenkte litt på starten av tråden så tenkte eg skulle prøve noen batcher siden eg skulle bruke opp den "gamle" gjeren. Så gikk ganske langt ned og langt opp i gjærmengden for å se ka de forskjellige utfallene ble. Når du tester då vil eg og teste
Jeg brygger 45-50L på en 30L grainfather.Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
Temperaturen er vel viktig her? Hva pleier du å gjære på?Jeg har tidligere brukt 6x 11g pakker i 60L lager. Har nå gått over til å bruke 83 gram (500g pakke delt opp i 6 vaakumpakker)
Resultatet ble umiddelbart mye bedre.
Jeg brygger ofte doble batcher der jeg dumper ny vørter på en batch som har gjæret ca 30 timer. Det fungerer aldeles utmerket, og det skulle ikke være noe i veien for å gjøre det flere ganger. Mener at Dahls bryggeri bruker denne metoden jevnlig.Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
Det er vel det som kalles "drauflassen". Det funker, men det er viktig at du oksygenerer den vørteren du tilsetter. Da kan gjæren fornye sterollagrene sine, og på den måten bygge opp potensialet sitt for å formere seg.Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
vi oppdaget jo at oksygen er lett tilgjengelig så det er absolutt med.Det er vel det som kalles "drauflassen". Det funker, men det er viktig at du oksygenerer den vørteren du tilsetter. Da kan gjæren fornye sterollagrene sine, og på den måten bygge opp potensialet sitt for å formere seg.
Hvis du ikke oksygenerer den nye vørteren, vil det du gjør, i praksis innebære underpitching.
Er klar over Dals og andre (fleste) bryggerier bruker den metoden men det var starten jeg ville være sikker på, den avgjør vel sluttresultatet.Jeg brygger ofte doble batcher der jeg dumper ny vørter på en batch som har gjæret ca 30 timer. Det fungerer aldeles utmerket, og det skulle ikke være noe i veien for å gjøre det flere ganger. Mener at Dahls bryggeri bruker denne metoden jevnlig.
Vet ikke hvor mye én pakke WLP830 inneholder, men det kan kanskje stemme at det er 200 mrd celler hvis pakken er fersk? Kalkulatorene for lagerøl foreskriver ca 400-450 mrd celler for en normalbatch på 23-24 liter, om du gjærer kaldt. Hvis du planlegger å gjære 30 liter bør du bruke ca 2,5 pakker – eller aller helst en starter på ca 2,5 liter. Om Whitelabs anbefaler 1 pakke gjelder vel det øl gjæret på ale-temperatur? WLP830 tåler ikke varm gjæring, så vær nøye på å ikke overstige anbefalt temperatur.
11-12C, atmosfærisk trykk med gjærlås til det er igjen 5-10 gravitypoeng. Da setter jeg spundingventilen til 10 PSI og øker tempen til 20-22C(romtemperatur, glykolsirkulering slås av.). Trykket øker av seg selv.Temperaturen er vel viktig her? Hva pleier du å gjære på?