Gjærmengde ved lagerbrygging på lav temperatur

Liten oppdatering: Det ølet jeg satte på én pose L26 1.mars, skiller seg ikke ut fra andre pilsbrygg der jeg har brukt mer gjær, men ellers behandla likt. Jeg drikker det uten å føle noen form for avsky:).
 
Tenkte eg skulle kjøre samme løp med 1 pk gjær på starter fremover no for å se korleis det blir. Har brukt opp tørrgjærpakkene mine og har brukt å kjøre 15 gram og oppover på mange batcher siden mars og eneste eg har merka er litt meir balansert smak ved gjærmengde over 3 gram, men det kan vell være hodet som lurer eller gjæren rett og slett takler fint underpitching.
 
Tenkte eg skulle kjøre samme løp med 1 pk gjær på starter fremover no for å se korleis det blir. Har brukt opp tørrgjærpakkene mine og har brukt å kjøre 15 gram og oppover på mange batcher siden mars og eneste eg har merka er litt meir balansert smak ved gjærmengde over 3 gram, men det kan vell være hodet som lurer eller gjæren rett og slett takler fint underpitching.
Det blei litt uklart for meg hvor mye gjær du bruker til hvor store batcher.

Den gjæren jeg brukte, var altså en temmelig fersk pose av Imperials L25, og posene deres inneholder 200 milliarder celler. Det var 25 liter i dunken, og ølet blei gjæra på i underkant av 10 grader. OG var 1.050.

Det er ikke underpitching, eller ingen ville snakka om det som underpitching om det ikke var for at gjæringstemperaturen var lav. Hadde jeg gjæra på 20 grader, ville dette vært ganske normal pitchrate. (En av bryggosofene har forøvrig nylig testa ut L25 på aletemperatur, og det fungerte helt utmerka:).)
 
23 liter. Tenkte litt på starten av tråden så tenkte eg skulle prøve noen batcher siden eg skulle bruke opp den "gamle" gjeren. Så gikk ganske langt ned og langt opp i gjærmengden for å se ka de forskjellige utfallene ble. Når du tester då vil eg og teste
 
23 liter. Tenkte litt på starten av tråden så tenkte eg skulle prøve noen batcher siden eg skulle bruke opp den "gamle" gjeren. Så gikk ganske langt ned og langt opp i gjærmengden for å se ka de forskjellige utfallene ble. Når du tester då vil eg og teste
Flott, jo flere som tester, jo bedre:).

Men jeg må spørre litt mer. Hvilken gjær bruker du? Og når du sier 1 pk i starter, så avhenger jo ganske mye av hva slags starter, og hvor stor den er.

Dessuten introduserer du en ukjent faktor når du går veien om en starter, for tilstanden til gjæren du får ut av starteren, avhenger en god del av hvordan du har håndtert starteren. Om den f.eks. har blitt stående og spinne på en rører etter at den er ferdig, vil ikke gjæren være helt i toppform.

Fordelen med å bruke en fersk pose fra Imperial var at jeg både visste hvor mange celler jeg hadde, og at de var i toppform. (Jeg stoler på at gjæren var behandla riktig fram til jeg kjøpte den.)
 
Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
:)
 
Sist redigert:
Jeg har tidligere brukt 6x 11g pakker i 60L lager. Har nå gått over til å bruke 83 gram (500g pakke delt opp i 6 vaakumpakker)
Resultatet ble umiddelbart mye bedre.
 
Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
:)
Jeg brygger 45-50L på en 30L grainfather.

Jeg fyller med 8kg malt som normalt gir dårlig utbytte på en 25L batch. Skyller som normalt til kok på grainfather.

Plasserer maltrøret på ei Julabøtte som passer perfekt. Skyller videre her, ca 20L om jeg husker riktig. Da får jeg tbytte 80-85% som er innenfor normalområdet for meg.

Gir 20L et kort oppkok i ei passende gryte.

Fordeler så vørter jevnt mellom 2 kar. Du har ett kar og kan ta alt i samme kar.
 
Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
:)
Jeg brygger ofte doble batcher der jeg dumper ny vørter på en batch som har gjæret ca 30 timer. Det fungerer aldeles utmerket, og det skulle ikke være noe i veien for å gjøre det flere ganger. Mener at Dahls bryggeri bruker denne metoden jevnlig.

Vet ikke hvor mye én pakke WLP830 inneholder, men det kan kanskje stemme at det er 200 mrd celler hvis pakken er fersk? Kalkulatorene for lagerøl foreskriver ca 400-450 mrd celler for en normalbatch på 23-24 liter, om du gjærer kaldt. Hvis du planlegger å gjære 30 liter bør du bruke ca 2,5 pakker – eller aller helst en starter på ca 2,5 liter. Om Whitelabs anbefaler 1 pakke gjelder vel det øl gjæret på ale-temperatur? WLP830 tåler ikke varm gjæring, så vær nøye på å ikke overstige anbefalt temperatur.
 
Gammel tråd men håper det er ok å fortsette med WLP833. Der er det vel også 200 mrd celler, såvidt jeg forstår holder det til en normalbatch på 25 liter ifølge whitlabs, men det er det ingen kalkulator som er enig i, hvorfor ?
Tenkte bruke 1 pk. i 2 liter starter for å lettere fordele på 2 gjæringskar, til 2x15 liter som dagen etter økes med 2x15 liter og deretter 2x15 liter, 2 gjæringskar, tilsammen 90 liter, pils OG 1052.
Noen ideer tips. de merkelige tallene er pga. kapasiteten
:)
Det er vel det som kalles "drauflassen". Det funker, men det er viktig at du oksygenerer den vørteren du tilsetter. Da kan gjæren fornye sterollagrene sine, og på den måten bygge opp potensialet sitt for å formere seg.

Hvis du ikke oksygenerer den nye vørteren, vil det du gjør, i praksis innebære underpitching.
 
Sist redigert:
Det er vel det som kalles "drauflassen". Det funker, men det er viktig at du oksygenerer den vørteren du tilsetter. Da kan gjæren fornye sterollagrene sine, og på den måten bygge opp potensialet sitt for å formere seg.

Hvis du ikke oksygenerer den nye vørteren, vil det du gjør, i praksis innebære underpitching.
vi oppdaget jo at oksygen er lett tilgjengelig så det er absolutt med.
3x30 liter som fordeles på 2 fermzilla etc.
 
Jeg brygger ofte doble batcher der jeg dumper ny vørter på en batch som har gjæret ca 30 timer. Det fungerer aldeles utmerket, og det skulle ikke være noe i veien for å gjøre det flere ganger. Mener at Dahls bryggeri bruker denne metoden jevnlig.

Vet ikke hvor mye én pakke WLP830 inneholder, men det kan kanskje stemme at det er 200 mrd celler hvis pakken er fersk? Kalkulatorene for lagerøl foreskriver ca 400-450 mrd celler for en normalbatch på 23-24 liter, om du gjærer kaldt. Hvis du planlegger å gjære 30 liter bør du bruke ca 2,5 pakker – eller aller helst en starter på ca 2,5 liter. Om Whitelabs anbefaler 1 pakke gjelder vel det øl gjæret på ale-temperatur? WLP830 tåler ikke varm gjæring, så vær nøye på å ikke overstige anbefalt temperatur.
Er klar over Dals og andre (fleste) bryggerier bruker den metoden men det var starten jeg ville være sikker på, den avgjør vel sluttresultatet.
 
Temperaturen er vel viktig her? Hva pleier du å gjære på?
11-12C, atmosfærisk trykk med gjærlås til det er igjen 5-10 gravitypoeng. Da setter jeg spundingventilen til 10 PSI og øker tempen til 20-22C(romtemperatur, glykolsirkulering slås av.). Trykket øker av seg selv.
Når ølet smaker ferdig uten usmaker, som bruker å ta noen dager, kjører jeg soft crash ned til 4C med karboneringstrykk på tanken over en halv ukes tid så er ølet vanligvis drikkbart og ferdig karbonert. Må justere karboneringsnivå noen ganger før jeg er 100% fornøyd.

Har hatt antydning til usmaker med gammel pitchmetode. Nå begynner kvaliteten å være svært bra. Sist øl var en Schwarzbier på 4.9%. Den er helt der oppe med de beste eksemplene jeg har smakt før.
 
Tilbake
Topp