LarsUlv
Norbrygg-medlem
Etter at jeg var på et kurs på Vestbrygg der det ble nevnt at gjær produserer CO2, H2O og ATP og ikke alkohol ved aerob prosess har jeg tenkt litt rundt alkoholinnhold i gjærstarter som kjøres på magnetrører.
Når det kjøres på magnetrører tilføres det jo oksygen hele tiden, samtidig som CO2 fjernes.
Påstand:
Ved aerob prosess, med tilgang på oksygen, produserer gjæren CO2, H2O og ATP og ikke alkohol.
Dette er jo veldig forenklet og jeg vet ikke om det er korrekt heller.
Litt kilder er listet og sitert nederst i denne posten.
Det jeg lurer på er følgende:
Dersom gjæren produserer CO2, vann og ATP når den har tilgang til oksygen, kan vi da måle en dråpe av startervørteren på et refraktometer uten å måtte regne om på grunn av alkoholinnholdet i startervørteren/ølet? Det ville jo gjort det veldig lett å måle når starteren hadde brukt opp det tilgjengelige sukkerinnholdet i vørteren.
Hadde noen med et ebulliometer, hint hint @TazzaT @FrankD , giddet å måle alkoholinnholdet og FG i en startvørter når dere har en tilgjengelig? For å sjekke om alkoholinnholdet stemmer med OG/FG?
Dersom starterølet inneholder mindre alkohol på grunn av den aerobe prosessen så skal jo det målte alkoholinnholdet være lavere en forventet sett i forhold til OG/FG.
Her er en starter som er klar for step 2, skal dekantere littegrann og så tilsette den mørke vørteren (0,75 liter OG 1.187) slikt at nytt totalvolum blir ca 3,75 liter med OG 1.036 ca. Men ER den ferdig kjørt på step 1?
Hydrometerprøven viser 1.005. Så den er nok ferdig kjørt (på ca 24 timer).
Refraktometeret viser 4,5 BRIX. Ved bruk av DENNE kalkulatoren ser det ut som påstanden er feil.
Men det hadde altså vært kult om noen som har mulighet til det hadde målt alkoholinnholdet i et starterøl som er kjørt på magnetrører, og dermed tilgang til oksygen hele tiden, og sett om de finner noe spennende.
Kilder:
1) http://www.woodlandbrew.com/2013/03/yeast-propogation-with-aerobic.html
Aerobic yeast respiration is as follows:
C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + 31 ATP (see footnote 1)
180g C6H12O6 + 192g O2 → 264g CO2 + 108g H2O + 31 ATP
2) https://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_respiration
Aerobic respiration requires oxygen (O2) in order to create ATP..... The products of this process are carbon dioxide and water,...
3) https://www.morebeer.com/articles/how_yeast_use_oxygen
Respiration: To most people, respiration means simply the consumption of oxygen (breathing), but to biochemists it means something very different. To a biochemist, respiration is the production of biochemical energy (in the form of ATP) through a process called oxidative phosphorylation, which takes place in the cell’s mitochondria. This process completely oxidizes glucose. Much of the energy released is captured by ATP in a series of tightly coupled biochemical reactions. This process is absolutely dependent on oxygen, and it produces water and carbon dioxide as by-products. Respiration is not possible without a source of oxygen, and exceptions to this rule are extremely rare in nature (only in certain rare microorganisms).
Når det kjøres på magnetrører tilføres det jo oksygen hele tiden, samtidig som CO2 fjernes.
Påstand:
Ved aerob prosess, med tilgang på oksygen, produserer gjæren CO2, H2O og ATP og ikke alkohol.
Dette er jo veldig forenklet og jeg vet ikke om det er korrekt heller.
Litt kilder er listet og sitert nederst i denne posten.
Det jeg lurer på er følgende:
Dersom gjæren produserer CO2, vann og ATP når den har tilgang til oksygen, kan vi da måle en dråpe av startervørteren på et refraktometer uten å måtte regne om på grunn av alkoholinnholdet i startervørteren/ølet? Det ville jo gjort det veldig lett å måle når starteren hadde brukt opp det tilgjengelige sukkerinnholdet i vørteren.
Hadde noen med et ebulliometer, hint hint @TazzaT @FrankD , giddet å måle alkoholinnholdet og FG i en startvørter når dere har en tilgjengelig? For å sjekke om alkoholinnholdet stemmer med OG/FG?
Dersom starterølet inneholder mindre alkohol på grunn av den aerobe prosessen så skal jo det målte alkoholinnholdet være lavere en forventet sett i forhold til OG/FG.
Her er en starter som er klar for step 2, skal dekantere littegrann og så tilsette den mørke vørteren (0,75 liter OG 1.187) slikt at nytt totalvolum blir ca 3,75 liter med OG 1.036 ca. Men ER den ferdig kjørt på step 1?
Hydrometerprøven viser 1.005. Så den er nok ferdig kjørt (på ca 24 timer).
Refraktometeret viser 4,5 BRIX. Ved bruk av DENNE kalkulatoren ser det ut som påstanden er feil.
Men det hadde altså vært kult om noen som har mulighet til det hadde målt alkoholinnholdet i et starterøl som er kjørt på magnetrører, og dermed tilgang til oksygen hele tiden, og sett om de finner noe spennende.
Kilder:
1) http://www.woodlandbrew.com/2013/03/yeast-propogation-with-aerobic.html
Aerobic yeast respiration is as follows:
C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + 31 ATP (see footnote 1)
180g C6H12O6 + 192g O2 → 264g CO2 + 108g H2O + 31 ATP
2) https://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_respiration
Aerobic respiration requires oxygen (O2) in order to create ATP..... The products of this process are carbon dioxide and water,...
3) https://www.morebeer.com/articles/how_yeast_use_oxygen
Respiration: To most people, respiration means simply the consumption of oxygen (breathing), but to biochemists it means something very different. To a biochemist, respiration is the production of biochemical energy (in the form of ATP) through a process called oxidative phosphorylation, which takes place in the cell’s mitochondria. This process completely oxidizes glucose. Much of the energy released is captured by ATP in a series of tightly coupled biochemical reactions. This process is absolutely dependent on oxygen, and it produces water and carbon dioxide as by-products. Respiration is not possible without a source of oxygen, and exceptions to this rule are extremely rare in nature (only in certain rare microorganisms).