Måling av alkohol innhold i øl .. Ebulliometer

Det er enkelt å kjøpe deler for det på eBay også. En kokekolbe og en kondensator med noen klemmer. Problemet er at det er plundrete å måle temperatur nøyaktig nok. Du skal måle to temperaturer tett opp mot kokepunktet for vann og differansen må være nøyaktig.
 
Et PT100 element er jo ganske nøyaktig på 0-100, her er det snakk om er spenn på 10 grader..
thermapen er kanskje et bedre valg..

Legg gjerne inn forslag til deler som kan brukes..
 
Et PT100 element er jo ganske nøyaktig på 0-100, her er det snakk om er spenn på 10 grader..
thermapen er kanskje et bedre valg..

Et PT100-element er i seg selv nøyaktig, men du skal lese det av med et instrument som er stabilt over tid, du skal være sikker på at det brukt riktig metall i koblingene, du skal gjøre målingene slik at varme fra varmekilden ikke påvirker målingene dine og du skal ha høy nok presisjon. Det er mange feilkilder mellom et PT100-element og alkoholprosent.
 
Et PT100-element er i seg selv nøyaktig, men du skal lese det av med et instrument som er stabilt over tid, du skal være sikker på at det brukt riktig metall i koblingene, du skal gjøre målingene slik at varme fra varmekilden ikke påvirker målingene dine og du skal ha høy nok presisjon. Det er mange feilkilder mellom et PT100-element og alkoholprosent.

Men hva blir mest feil ? :)
Husker ikke nå hva du målte i Bodø i høst men det var vel jevnt over store avvik fra mitt refractometer og andres xx sammen med mitt Beertools og de andres sit whatever.

Hva brukte du der til målingen ?
 
Et PT100-element er i seg selv nøyaktig, men du skal lese det av med et instrument som er stabilt over tid, du skal være sikker på at det brukt riktig metall i koblingene, du skal gjøre målingene slik at varme fra varmekilden ikke påvirker målingene dine og du skal ha høy nok presisjon. Det er mange feilkilder mellom et PT100-element og alkoholprosent.

Metallet i koblingane er kun relevant når ein brukar termokoplar.
 
Du finner lett ut om du måler nøyaktig med å ta flere tester over flere dager med samme ølet.. få du avvik så må noe gjøres...
 
Sist redigert:
Hmm, aldri tenkt over denne metoden. Er nok mogeleg å mekke noko som virkar på eit vis. Men gustavf er nok inne på noko.

Men eit "custom" termometer som er konstruert for akkurat det temperaturområdet som er aktuelt burde løfte nøyaktigheita ein god del.
 
Skulle jeg laget et slik oppsett, så hadde jeg kjøpt et lite labdestilleri (sørg for å få et der termometeret har en egen propp, som kan flyttes til andre åpninger, av typen http://www.ebay.com/itm/261967357294) og et passende stativ:
http://www.ebay.com/itm/152029210942
http://www.ebay.com/itm/321923867522

Og i tillegg en kokekolbe med to åpninger for å kunne måle kokepunktet:
http://www.ebay.com/itm/231835680277

Da har du en del glassdeler du ikke trenger, men har og mulighet for å kjøpe et pycnometer og sjekke alkoholinnhold ved destillering og egenvekt.

En måte å isolere termometeret fra varmekilden burde være kurant å få til med litt aluminiumsfolie og kluter.
 
Nøyaktigheten for et Ebulliometer er +-0.5 %vol.. så allverden nøyaktighet har dette ikke...Er vel derfor det er brukt på vin..

Kan kjøpe thermometeret som hører til,men det koster en del..
Skal prøve dette ut med en pid,har alt jeg trenger liggende så det koste meg kun litt arbeid så får vi se om det blir brukende av det...
Regner med 40% sprit er 40% og kan tynnes ut og brukes til å teste..

Kommer til å lage den lik orginalen,varme med alkohol brenner utenfor koke kammeret..
 
Da var Ebulliometeret ferdig..
Har fått testet det med vann,fyrer med gass bluss,så langs så ser det ut til å fungere som det skal,uansett styrke på varme så holder koketemperaturen seg stabil..

Bruker foreløbig dette termometeret https://www.olbrygging.no/products/digitalt-termometer..Som ikke er det beste som finnes akkurat..

Fikk testet med en vin jeg hadde stående som er oppgitt til 12,5%

Koke temp. batterivann 100,8 grader.
Koke temp vin 91,9 grader.
Differanse 8,9 grader

Det gir ifølge tabellen jeg postet i 1. post 12,5% spott on..

Kan være det bare er en tilfeldighet at den traff men skal gjøre flere tester di neste dagene..

Et lite problem er at ølet ikke må ha for høy FG..

0.5oBaume fant jeg ut er 1.0035

Her er hvordan du korrigerer for sukkerinhold..
har ikke satt meg inn i dette enda..


In the same way that the presence of alcohol affects the boiling point temperature of a solution, the presence of significant quantities of sugar (>0.5oBaume), also affects the boiling point of a solution, and has to be allowed for, using the equation below.

True Alcohol (%v/v) = Apparent Alcohol (%v/v) * (1 - oBaume * 0.015)

Apparent alcohol is the value as determine by the ebulliometer procedure.


oBaume (oBe/) is the value determined by hydrometry (expressed @ 20oC).
IMG_20170206_233137.jpg IMG_20170206_233146.jpg
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp