Gjærstarter vs for lite gjær

På en helg brygget jeg 4 batcher. To og to av samme type øl, 2 lager og 2 ale. De ble kjølt ned til dsmme temperatur og gjæren(samme gjær) holdt tilsvarende da den ble pitchet. Jeg hadde kun to startere(en på hver type), så de andre fikk 2 wlp rør istedet som egentlig er for lite gjær. Jeg synes jeg merket en enorm forskjell i aktivitet. Gjæringskarene(speidel 30L) med gjærstartere var det nesten ikke synlig aktivitet i og motsatt. Så ikke et plopp i gjærlåsen på de med startere. Traff relativt bra på FG på alle

Har andre gjort lignende tanker med synlige tegn på aktivitet fra gjæren ettersom hvor mye gjær man tilsetter?Det sier seg jo egentlig selv at har man for lite gjær vil man se mer aktivitet, men synes det varen ekstrem forskjell i disse tilfellene..
 
Hvis de med startergjær gjæret ut uten at det var (noe særlig?) plopping i gjærlåsen, er den eneste mulige forklaringen at gjæringskaret ikke var tett, slik at gassen unnslapp ad andre veier.
 
Tilbake
Topp