Bruken av olivenolje i startere kommer av at gjæren trenger oljesyre (eng.: "oleic acid", tror det er oljesyre på norsk...) under dannelsen av cellemembranen. Vanligvis danner gjæren dette selv, ved hjelp av oksygenet man tilsetter vørteren, men tanken er at man kan hoppe over syntetiseringen av denne oljen og slippe tilsetting av oksygen. Dette vil da (potensielt) senke faren for oksidering av ølet under lang lagring.
Det har vært gjort noen forsøk, bla. av White Labs og av New Belgium-bryggeriet. Resultatene har forsåvidt vært greie, det ferdige ølet får en kraftigere esterprofil, men er fortsatt akseptabelt. I følge Chris White fra White Labs er det likevel ikke egentlig en tilfredsstillende løsning, fordi gjæren også produserer andre stoffer den trenger til membranen av oksygen, og den prosessen vil bli imndre effektiv om man ikke tilsetter oksygen.
Mengden olje som trengs, er forsvinnende liten. Jeg ville unngått å bruke olje i selve ølet, fordi man fort kan få skumproblemer om man ikke er forsiktig (jeg ville strengt tatt ikke ha brukt det uansett, men det er en annen sak...). vil du dempe skum, kjøp Foam Control fra MoreBeer.
Oljen er forøvrig ikke ment å erstatte gjærnæring, bare oksygen.