Heve eller senke temperaturen på slutten av gjæringen?

Ørnegård

Norbrygg-medlem
Har en porter som til søndagen har stått 14 dager på 20 grader. Rekker ikke å tappe den da - den blir nok tappet først onsdag eller torsdag neste uke. Styrer temperaturen med stc-1000.

Har lest at en kan/bør heve temperaturen på slutten av gjæringen for å gi gjæren en boost til å gjøre seg ferdig. Men har også lest at man kan senke temperaturen helt ned til 2-3 grader for at gjæren skal bunnfelle skikkelig.

Hvordan ville dere styrt temperaturen de siste dagene fram mot tapping? Hvor lenge og hvilke temperaturer?
 
Jeg hadde ikke gjort noe...... La tempen være og flask når du har lik SG over et par dager..
Heving av temp er som oftest forbeholdt pilsner malt, noen wit typer og saison...
 
Siden temperaturen i vørteren er en del høyere enn i omgivelsene, må du gjerne heve temperaturen mot slutten av gjæringen for at den ikke skal synke. Det er som regel ikke nødvendig, men om du gjærer litt kaldt med en sterkt flokkulerende gjær, kan det være med på å sikre god utgjæring.
 
Hørte i en av episodene i "Can you brew it" (http://thebrewingnetwork.com/shows/781), at de vanligvis hever temperaturen noen dager før tapping for å få fortgang i "opprydningsprosessen" til gjæren. Dette skal i følge dem redusere tiden ølet trenger å modnes før drikking.

De diskuterer det fra ca 00:59:20 i episoden som er linket til over.
 
Tilbake
Topp