hjelp! død gjær?

Brygget for første gang med biab i dag, vi prøver oss på en IPA fra olbrygging.no. Alt gikk helt greit for seg, men nå som vørteren er satt i gjærdunken virker det som at det var tamt med liv i gjæren? Er jeg overivrig etter å se liv eller bruker safal -04 som jeg tror det var, litt tid på å komme igang?

Rehydrerte den i ett labglass med skrutoop med 200ml vørter, var kjempeliv i den når den ble tilsatt, men ser lite tegn til liv akkurat nå både i gjærlåsen og noe bittesmått av skumdannelse på toppen  :jaha:

Den ble tilsatt ca 20min etter endt nedkjøling og dunken ble godt ristet før lokket med gjærlåsen ble påsatt.

Ettersom dette var første gang må jeg nesten spørre, det nederste "sjiktet" i kjelen så mistenkelig mye ut som humlerester o.l. stemmer dette montro? Skal dette med i dunken eller ei?

Må også legge til at OG ble noe høy (1.080) og mengde vørter ble mindre enn forventet. Mesket med rundt 18-19 liter, skylte mesket med ca 5 liter, endte med rundt 19-20 ish liter i dunken. Settet var ment til ca 25 liter ferdig øl med rundt 7% såvidt jeg forstod det. Tips for ende opp med litt riktigere mengde vørter? :)

Og blir denne ballesterk om gjæra får gjort sitt eller er
Alt fortsatt på rett spor?
 
TIPS1: Ta kvelden, kom tilbake om to uker og tapp det på fat eller flasker. Ta deg en øl i meollmtiden hvis ventetiden blir for lang. (Fritt oversatt RDWHAHB).
TIPS2: Se TIPS1, og foregående poster
 
Du kommer til å få et litt sterkere øl enn antatt, men det kommer til å bli godt øl. Ut fra det du skriver, så gjør du det meste riktig.
Oppsummert, så har du brukt for lite vann i bryggeprosessen, men hva gjør nå det. Gjør notater av det du har gjort, klapp det på
brystet, og si deg godt fornøyd med en god bryggedag.
I bunnen har du trub, et kjent sjikt i denne verdenen! Ingen fare :)
 
Var trub jeg siktet forsiktig til at det muligens var ja! :) men unngår vi å ha dette i gjærdunken var egentlig det jeg lurte på? :)
Mener å ha lest at det kan gi usmak på øllet?  :jaha:
 
Ved brygging av ipa er blir det alltid en del trub i bunnen av gjæringsdunken, regner med det er ganske vanlig hos alle som brygger ipa :) Det kan vel gi et litt skarpere øl. Truben faller ganske raskt til bunn og når gjæren er ferdig legger denne seg som et lokk over truben og du får ikke noe med når du stikker om til ny dunk om ca par uker.
 
frevev skrev:
Var trub jeg siktet forsiktig til at det muligens var ja! :) men unngår vi å ha dette i gjærdunken var egentlig det jeg lurte på? :)
Mener å ha lest at det kan gi usmak på øllet?  :jaha:

Nei, det er som regel ingen fare, om noe setter usmak på ølet ditt, så er det ikke trub.
Vel forsøker man å minimere det, men ingen krise, det meste av truben bunnfeller
raskt.
 
Har du inneholdet i den IPA'en? brygget den for 2 uker siden, men posen gikk i søpla før jeg skrev opp innholdet så jeg får regnet på effektiviteten..
 
Usikker, men tror det var totalt rundt 8kg malt tilsammen. Beholdt lappen på den, så kan sjekke ting når jeg er ferdig på jobb for dagen og oppdatere tråden med infoen ;-)
 
Tilbake
Topp