Hjelp meg å forstå vannet mitt

Vladimir

Norbrygg-medlem
Litt bakgrunn:
Jeg bor "i skogen" i Løten område. Det er mye myr rundt, og vannet i elver og bekker i område er ofte rødt/brunt pga. jern og humus. Vi har egen brønn, men vi har ikke tatt noen analyser av vannet enda. Jeg har et RO-filter og filtrerer vannet til hvert brygg. Vannet fra springen smaker godt, men har litt "mineralsk" preg. I tillegg sliter vi litt med kalkbelegg i dusjhjørnet - noe som betyr at det er en del mineraler i vannet.

Min drøm er å kunne bruke vann fra springen, istedenfor å måtte filtrere hele tida.

Jeg prøvde å måle GH og KH samt vannets pH og TDS, og ble litt overrasket over resultatene.
GH=7, KH=6, pH=7,6, TDS=80-ish

Hvis jeg legger inn disse verdiene i Brewers Friend kalkulator, er resultatet:
Ca: 34,4 Mg: 8,9 (mg/l) (kalkulatoren forutsetter at litt av hardheten stammer fra magnesium)
Alkalinitet: 105 (ppm as CaCO3)

Hvordan er det mulig at det er så lite kalsium i vannet, mens vannet har ganske heftig alkalinitet? Hvordan kan jeg tolke dette?

Er det noe mer jeg kan kalkulere med bruk disse verdiene?

Jeg mener å huske at noen her på forumet hadde vannanalyse-kit og var villig til å ta vannanalyse for andre. Hvet noen hvem var det, evt. om det fortsatt er aktuelt?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Litt bakgrunn:
Jeg bor "i skogen" i Løten område. Det er mye myr rundt, og vannet i elver og bekker i område er ofte rødt/brunt pga. jern og humus. Vi har egen brønn, men vi har ikke tatt noen analyser av vannet enda. Jeg har et RO-filter og filtrerer vannet til hvert brygg. Vannet fra springen smaker godt, men har litt "mineralsk" preg. I tillegg sliter vi litt med kalkbelegg i dusjhjørnet - noe som betyr at det er en del mineraler i vannet.

Min drøm er å kunne bruke vann fra springen, istedenfor å måtte filtrere hele tida.

Jeg prøvde å måle GH og KH samt vannets pH og TDS, og ble litt overrasket over resultatene.
GH=7, KH=6, pH=7,6, TDS=80-ish

Hvis jeg legger inn disse verdiene i Brewers Friend kalkulator, er resultatet:
Ca: 34,4 Mg: 8,9 (mg/l) (kalkulatoren forutsetter at litt av hardheten stammer fra magnesium)
Alkalinitet: 105 (ppm as CaCO3)

Hvordan er det mulig at det er så lite kalsium i vannet, mens vannet har ganske heftig alkalinitet? Hvordan kan jeg tolke dette?

Er det noe mer jeg kan kalkulere med bruk disse verdiene?

Jeg mener å huske at noen her på forumet hadde vannanalyse-kit og var villig til å ta vannanalyse for andre. Hvet noen hvem var det, evt. om det fortsatt er aktuelt?
@Bjørnar E er en av de om jeg husker riktig.
 

Finn Berger

Moderator
Litt bakgrunn:
Jeg bor "i skogen" i Løten område. Det er mye myr rundt, og vannet i elver og bekker i område er ofte rødt/brunt pga. jern og humus. Vi har egen brønn, men vi har ikke tatt noen analyser av vannet enda. Jeg har et RO-filter og filtrerer vannet til hvert brygg. Vannet fra springen smaker godt, men har litt "mineralsk" preg. I tillegg sliter vi litt med kalkbelegg i dusjhjørnet - noe som betyr at det er en del mineraler i vannet.

Min drøm er å kunne bruke vann fra springen, istedenfor å måtte filtrere hele tida.

Jeg prøvde å måle GH og KH samt vannets pH og TDS, og ble litt overrasket over resultatene.
GH=7, KH=6, pH=7,6, TDS=80-ish

Hvis jeg legger inn disse verdiene i Brewers Friend kalkulator, er resultatet:
Ca: 34,4 Mg: 8,9 (mg/l) (kalkulatoren forutsetter at litt av hardheten stammer fra magnesium)
Alkalinitet: 105 (ppm as CaCO3)

Hvordan er det mulig at det er så lite kalsium i vannet, mens vannet har ganske heftig alkalinitet? Hvordan kan jeg tolke dette?

Er det noe mer jeg kan kalkulere med bruk disse verdiene?

Jeg mener å huske at noen her på forumet hadde vannanalyse-kit og var villig til å ta vannanalyse for andre. Hvet noen hvem var det, evt. om det fortsatt er aktuelt?
Tallene fra kalkulatoren ville jeg ikke legge vekt på. Jeg tror du trenger en ordentlig analyse av brønnvannetm ditt, det er umulig å si noe generelt ut fra de tallene du har. Men hvis du har 7 i hardhet (GH= German Hardness?) må du ha en del mer kalsium enn 34 ppm.
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Tallene fra kalkulatoren ville jeg ikke legge vekt på. Jeg tror du trenger en ordentlig analyse av brønnvannetm ditt, det er umulig å si noe generelt ut fra de tallene du har. Men hvis du har 7 i hardhet (GH= German Hardness?) må du ha en del mer kalsium enn 34 ppm.
Kalkulatoren er veldig avansert og presis. Det er Kai Troester som står bak kalkulatoren. Men kanskje er den ikke så avansert å presis når man bare har KH og GH?

GH = hardhet
KH = alkalinitet
enheter er tyske hardhetsgrader °dH
 

Finn Berger

Moderator
Kalkulatoren er veldig avansert og presis. Det er Kai Troester som står bak kalkulatoren. Men kanskje er den ikke så avansert å presis når man bare har KH og GH?

GH = hardhet
KH = alkalinitet
enheter er tyske hardhetsgrader °dH
Hardhet kommer fra kalsium, men kalsium kan komme fra flere kilder. I Norge kommer likevel kalsium stort sett bare fra kalk.
Jeg tror ikke du gir kalkulatoren nok å jobbe med til å gi et meninngsfylt svar.

Jeg har hatt mye glede av denne artukkelen: https://no.wikipedia.org/wiki/Hardt_vann
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Hardhet kommer fra kalsium, men kalsium kan komme fra flere kilder. I Norge kommer likevel kalsium stort sett bare fra kalk.
Jeg tror ikke du gir kalkulatoren nok å jobbe med til å gi et meninngsfylt svar.

Jeg har hatt mye glede av denne artukkelen: https://no.wikipedia.org/wiki/Hardt_vann
Kalkulatoren er laget slik at den tillater brukeren å legge in kun KH, GH og pH. Det er en metode bl. a. Kai Troester og AJ DeLange anbefaler å bruke, hvis du ikke har tilgang til vannanalyse.
Du får selvsagt ikke beregne klorid/sulfat, men du kan finne ut av pH i mesken.
Tallene ser dog veldig rare ut for å være ærlig.
Jeg tror jeg må få på plass ordentlig analyse uansett, men det kunne vært artig å lære mer om vannet på denne måten:)
 

Finn Berger

Moderator
Kalkulatoren er laget slik at den tillater brukeren å legge in kun KH, GH og pH. Det er en metode bl. a. Kai Troester og AJ DeLange anbefaler å bruke, hvis du ikke har tilgang til vannanalyse.
Du får selvsagt ikke beregne klorid/sulfat, men du kan finne ut av pH i mesken.
Tallene ser dog veldig rare ut for å være ærlig.
Jeg tror jeg må få på plass ordentlig analyse uansett, men det kunne vært artig å lære mer om vannet på denne måten:)
Det der har jeg faktisk ikke hørt om. Men jeg har ikke rota meg borti disse kalkulatorene i det hele tatt, så det er vel ikke så rart. Jeg har pH-meter;).
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Tallene fra kalkulatoren ville jeg ikke legge vekt på. Jeg tror du trenger en ordentlig analyse av brønnvannetm ditt, det er umulig å si noe generelt ut fra de tallene du har. Men hvis du har 7 i hardhet (GH= German Hardness?) må du ha en del mer kalsium enn 34 ppm.
Jeg har endelig fått lyst til å bruke litt tid på dette - og jammen, kalkulatoren stemmer.

Jeg prøvde å måle GH og KH en gang til og denne gangen målte jeg 6 og 5. Det at vannprofilen forandrer seg litt ila året er helt normalt

Konverteringstabellen jeg fant sier at 1°dH = 7,15 mg/l as Ca2+, eller 17,85 mg/l as CaCO3.

Så 6°dH betyr 43 mg/l kalsium, forutsatt at hardheten stammer kun fra kalsium. Kalkulatoren forutsetter at omtrent 1/3 av hardheten stammer fra magnesium.

Mengder av klorid og sulfat blir så lave at jeg kan bare regne med 0 - 5 mg/l.

Så vannprofilen min er omtrent:

Kalsium: 35-43 mg/l
Magnesium: 0-10 mg/l
Klorid: 0-5 mg/l
Sulfat: 0-5 mg/l
Alkalinitet: 87,5 mg/l as CaCO3

Så dette ser ut som et veldig bra vann til brygging. Den mineralske smaken jeg nevnte før stammer mest sannsynligvis fra jern (eller gamle rør:)). Vann i alle bekker og tjern i område er mørkebrunt/rødt. Så det er bare å håpe at konsentrasjonen ikke er altfor høy.

Morsomt at man kan faktisk komme ganske langt men sånne enkle målinger.

Jeg skal prøve å la å filtrere vannet nå fremover - så vi for se hva slags resultater jeg får:) I teorien er litt syremalt og evt. litt kalsiumklorid/kalsiumsulfat alt jeg trenger:)
 

Finn Berger

Moderator
Jeg har endelig fått lyst til å bruke litt tid på dette - og jammen, kalkulatoren stemmer.

Jeg prøvde å måle GH og KH en gang til og denne gangen målte jeg 6 og 5. Det at vannprofilen forandrer seg litt ila året er helt normalt

Konverteringstabellen jeg fant sier at 1°dH = 7,15 mg/l as Ca2+, eller 17,85 mg/l as CaCO3.

Så 6°dH betyr 43 mg/l kalsium, forutsatt at hardheten stammer kun fra kalsium. Kalkulatoren forutsetter at omtrent 1/3 av hardheten stammer fra magnesium.

Mengder av klorid og sulfat blir så lave at jeg kan bare regne med 0 - 5 mg/l.

Så vannprofilen min er omtrent:

Kalsium: 35-43 mg/l
Magnesium: 0-10 mg/l
Klorid: 0-5 mg/l
Sulfat: 0-5 mg/l
Alkalinitet: 87,5 mg/l as CaCO3

Så dette ser ut som et veldig bra vann til brygging. Den mineralske smaken jeg nevnte før stammer mest sannsynligvis fra jern (eller gamle rør:)). Vann i alle bekker og tjern i område er mørkebrunt/rødt. Så det er bare å håpe at konsentrasjonen ikke er altfor høy.

Morsomt at man kan faktisk komme ganske langt men sånne enkle målinger.

Jeg skal prøve å la å filtrere vannet nå fremover - så vi for se hva slags resultater jeg får:) I teorien er litt syremalt og evt. litt kalsiumklorid/kalsiumsulfat alt jeg trenger:)
Har du lenke til kalkulatoren? Det hadde vært artig å prøve den ut.

Nysgjerrig: Hvor fikk du tallene for slufat og klorid fra? De virker rimelige nok, altså. (Samme som mine:).)

Vannet mitt varierer med 1 dH fra sommer til vinter: 4,5 om vinteren, 5,5 om sommeren.

Forutsetninga om at 1/3 av hardheta stammer fra magnesium synes jeg virker litt merkelig. Men det spiller vel ikke så stor rolle.

Jern ødelegger bryggevannet totalt. Så hvis du har det i vannet, er det ubrukelig.
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Nysgjerrig: Hvor fikk du tallene for slufat og klorid fra? De virker rimelige nok, altså. (Samme som mine:).)
Ren gjetting for å være ærlig. Close to zero med andre ord. Sulfat og klorid er (stortsett) knyttet til kalsium - og det er åpenbart ikke så mye kalsium i vannet. I tillegg vet vi at i Norge stammer kalsium nesten kun fra kalsiumkarbonat. Så jeg er rimelig sikker på at ca null er korrekt.

Har du lenke til kalkulatoren? Det hadde vært artig å prøve den ut.

Jern ødelegger bryggevannet totalt. Så hvis du har det i vannet, er det ubrukelig.
Spørs hvor mye er for mye:)
IMG_0603.jpg
 

Finn Berger

Moderator
Ren gjetting for å være ærlig. Close to zero med andre ord. Sulfat og klorid er (stortsett) knyttet til kalsium - og det er åpenbart ikke så mye kalsium i vannet. I tillegg vet vi at i Norge stammer kalsium nesten kun fra kalsiumkarbonat. Så jeg er rimelig sikker på at ca null er korrekt.




Spørs hvor mye er for mye:)
Vis vedlegget 51241
Ah, det er en kalkulator på Brewersfriend. Den burde jeg vel kjenne, men jeg har aldri sett etter vannkalkulatorer. Takk skal du ha:).

Om jern i bryggevann: https://beerandbrewing.com/dictionary/z0QfFWKntf/ 1 mg/l er grensa.(Jeg har 0,01:).) Hvis det er myrmalm som lager den rødfargen, ville jeg ikke brygga med det bekkevannet der, i alle fall.

Det skal vel noe til om du bommer noe særlig med anslaget om sulfat og klorid, ja:). Jeg blei bare nysgjerrig på hvor du hadde det fra.
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Hvis det er myrmalm som lager den rødfargen, ville jeg ikke brygga med det bekkevannet der, i alle fall.
Bare et tilfeldig bilde av en bekk her i område:)

Vi bruker grunnvann her i huset - så uten analyse er det umulig å si hvor mye jern som er i grunnvannet, men det er nok trygt å anta at det er jern i det. Jeg skal prøve å få analyse på plass så snart som mulig.
 
Topp