Høg FG = Flaskebombe

Hei,

klarte ikkje å venta på å flaske weissbier som stod til gjæring, flaska etter 12 dagar.  Framleis litt aktivitet i gjæren, kanskje eit plopp i gjærlåsen i minuttet. Putta det på flaske og målte så FG på 1.019. Putta oppi sukker 6 gr pr l til karbonering. Allereie etter 1 døgn så har det lagt seg eit lite gjærlag i botn på flaskene og det er ganske mykje aktivitet. Hadde ikkej ekstra sukker i 2 flasker som referanseflasker, gjærlag på botn også her.

Var dette i overkant tidleg?
Heftig gjæring på flaske vil det ha noko å sei på smak på brygg?
 
Hva mener du med heftig gjæring på flaske? Det at det er gjær på bunnen kommer av at ølet har klarnet etter tapping og gjær har bunnfelt.

Ellers var det litt høy FG til et hveteøl. Vet du hvorfor den stoppet såpass høyt?

Plopping i gjærlås er en dårlig indikator på gjæraktivitet. Co2 vil frigjøres fra et ferdig gjæret øl lenge etter at gjæra er ferdig. Temperatursvingninger vil også påvirke ploppingen. Det beste er å måle SG med 2-3 dagers mellomrom. Dersom det ikke er forskjell er det ferdig. Ellers er fravær av gjærskum på toppen av ølet en grei indikator.
 
Heftig gjæring: Når ølet var tappa på flaske så la det seg små bobler på overflata relativt raskt (dvs i løpet av 10 min før korking), antok dette var co2 frå gjæraktivitet, i kombinasjon med ein god del bunnfall etter bare eit døgn. Ser at bunnfallet kan vera frå andre ting enn gjær, learning by doing her  :).

Ser at enkelte seier at weiss skal kunne drikkast rett etter gjøring og ikkje bør lagrast. Smakte på litt og den var litt tam og umodna??..
 
Boblene som kom under/etter tapping er nok Co2 som slåes fri fra ølet. Husk at ferdiggjæret øl inneholder 0,8-1 liter Co2 /liter øl.

Du må nok vente et par uker til du får nok Co2.
 
Tilbake
Topp