Hopbacking uten hopback

Jeg har en IPA på et fat som begynner miste litt piffen. I tillegg har jeg lurt på å bygge en hopback og har noe utstyr i posten for å gjøre det. Men, etter å ha tenkt litt på det så kan det gjøres veldig enkelt - eneste som trengs er et syltetøyglass. Hele poenget er å tilsette humle i varm vørter for så å kjøle den raskt ned igjen, slik at flyktige hydrokarboner og slikt forblir i ølen.

Så, neste gang jeg lager en IPA så tenker jeg å forsøke dette med et syltetøyglass. Fylle opp 1/4 med humepellets, helle over kokende vørter, sette på lokket slik at hydrokarbonene fanges og sette glasset ut i snøen mens resten av ølet kjøles som vanlig. Når vørteren er kald helles den over i karet sammen med resten og gjærer sammen med ølet.

Siden jeg har denne litt tamme IPAen og jeg akkurat har tilbragt en uke i humlehodenes hjemland og den derfor smaker enda tammere enn vanlig så tenkte jeg å forsøke dette, dog med vann. Jeg fant frem litt Citra (20g tenker jeg), puttet det i et syltetøyglass, helte kokende vann over og kjølte ned igjen. Så helte jeg det over i fatet mitt (som er halvfullt) og satt på trykk igjen. Nå, tre-fire timer senere er det merkbart mer trøkk i ølet. Det er sånn superfersk smak som jeg ikke er sikker på om jeg liker eller ei, jeg tipper den forsvinner i løpet av noen dager. Jeg kan med sikkerhet si at jeg dog aldri har sett et mer tåkete brygg. Det kommer knapt lys gjennom det selv om jeg holder det foran en lyspære.

Uansett, dette kan anbefales. Særlig vil jeg tror dette er en OK måte å redde en øl med for lav bitterhet.
 
Jeg brukte et filter før jeg helte det over i ølet. Med presskanne er jeg redd de flyktige hydrokarbonene forsvinner.
 
Tilbake
Topp