Hei, jeg har en tanke om å høste gjær fra gjærstarter, og lurer på om noen kloke og erfarne bryggere har formeninger eller erfaringer rundt dette.
Det som har slått mer eg muligheten for å høste gjær fra gjærstarter, fremfor å høste den fra gjæringskar etter endt gjæring (har ikke utstyr til dette).
En pakke WLP-gjær har 100 billioner aktive celler den dagen den produseres, og etter 6 måneder har den omlag 70% levende gjærceller igjen (Se vedlegg, klippet fra bryggselv).
Eksempel:
Hvis jeg skal brygge et øl som egentlig trenger 285 billioner gjærceller, noe som ville tilsvart en gjærstarter på 1,3 liter i dette eksempelet. Hvis jeg da heller produsert 385 billioner gjærceller (100 billioner eksktra), som gir en gjærstarter på 1,9 liter, og "høstet" disse ekstra 0,6 literne til lagring før jeg brukte de resterende 1,3 literne som planlagt i det opprinnelige brygget.
- Kunne jeg da tatt utgangspunkt i at jeg hadde 100 billioner gjærceller i de 0,6 literne jeg høstet?
- Hvor lang hadde evt. levetiden vært på denne gjæren om den ble lagret som vanlige gjærpakker?
Hvis dette er mulig er det jo mye enklere og ikke minst billigere enn å gjøre det i dyre gjæringskar.
Det som har slått mer eg muligheten for å høste gjær fra gjærstarter, fremfor å høste den fra gjæringskar etter endt gjæring (har ikke utstyr til dette).
En pakke WLP-gjær har 100 billioner aktive celler den dagen den produseres, og etter 6 måneder har den omlag 70% levende gjærceller igjen (Se vedlegg, klippet fra bryggselv).
Eksempel:
Hvis jeg skal brygge et øl som egentlig trenger 285 billioner gjærceller, noe som ville tilsvart en gjærstarter på 1,3 liter i dette eksempelet. Hvis jeg da heller produsert 385 billioner gjærceller (100 billioner eksktra), som gir en gjærstarter på 1,9 liter, og "høstet" disse ekstra 0,6 literne til lagring før jeg brukte de resterende 1,3 literne som planlagt i det opprinnelige brygget.
- Kunne jeg da tatt utgangspunkt i at jeg hadde 100 billioner gjærceller i de 0,6 literne jeg høstet?
- Hvor lang hadde evt. levetiden vært på denne gjæren om den ble lagret som vanlige gjærpakker?
Hvis dette er mulig er det jo mye enklere og ikke minst billigere enn å gjøre det i dyre gjæringskar.