Hei,
Vi er et par venner som har et par spørsmål ang. bruk av humler som vi håper dere kan hjelpe oss med å besvare.
Humletilsetninger ved hop-stand/whirlpool;
Hvor mye bitterhet tilføres vørteren når vi planlegger et hop-stand på 80 C i ca. 20 minutter? Dvs. at vi kjøler ned vørteren til 80 C og stopper kjølingen, tilfører humler og venter i 20 minutter før kjøling gjenopptas. Vi forstår at isomeriseringen som skjer ved temperaturer over 80 C, «produserer» bitterheten i vørteren. Men ettersom hop-stand som vi planlegger utføres i det midtre isomeriseringensområdet (70-80C), bør bitterheten som «produseres» være vesentlig lavere. Hvilken prosent utnyttelse er fornuftig å bruke? I Beersmith brukes 50% ved 90C, men vi finner ingen gode tall for 80 C eller lavere.
Tørrhumling;
Teorien i boken Brygg Mer ØL, er at 5 g/l er øvre grense for løselighet av aromakomponenter i vørter på 20 C. Er det riktig å anta at 100g er maksimalt for en 20 liters batch? Eventuelt hvilken grense er riktig?
Hop-stand/whirlpool og tørrhumling I samme øl;
Noen bruker hop-stand/whirlpool i tillegg til tørrhumling på dag 7 eller senere. Er dette noe poeng for hjemmebryggere? Vil bruk av hop-stand/whirlpool medføre at løseligheten for aromakomponenter ved tørrhumling reduseres? Eller er dette en god måte å få dobbel effekt?
På forhånd takk for tilbakemeldinger
Vi er et par venner som har et par spørsmål ang. bruk av humler som vi håper dere kan hjelpe oss med å besvare.
Humletilsetninger ved hop-stand/whirlpool;
Hvor mye bitterhet tilføres vørteren når vi planlegger et hop-stand på 80 C i ca. 20 minutter? Dvs. at vi kjøler ned vørteren til 80 C og stopper kjølingen, tilfører humler og venter i 20 minutter før kjøling gjenopptas. Vi forstår at isomeriseringen som skjer ved temperaturer over 80 C, «produserer» bitterheten i vørteren. Men ettersom hop-stand som vi planlegger utføres i det midtre isomeriseringensområdet (70-80C), bør bitterheten som «produseres» være vesentlig lavere. Hvilken prosent utnyttelse er fornuftig å bruke? I Beersmith brukes 50% ved 90C, men vi finner ingen gode tall for 80 C eller lavere.
Tørrhumling;
Teorien i boken Brygg Mer ØL, er at 5 g/l er øvre grense for løselighet av aromakomponenter i vørter på 20 C. Er det riktig å anta at 100g er maksimalt for en 20 liters batch? Eventuelt hvilken grense er riktig?
Hop-stand/whirlpool og tørrhumling I samme øl;
Noen bruker hop-stand/whirlpool i tillegg til tørrhumling på dag 7 eller senere. Er dette noe poeng for hjemmebryggere? Vil bruk av hop-stand/whirlpool medføre at løseligheten for aromakomponenter ved tørrhumling reduseres? Eller er dette en god måte å få dobbel effekt?
På forhånd takk for tilbakemeldinger