Humleprogram APA

Sliter litt med å sette sammen et passende humleprogram til en pale ale. Litt usikker hvor mye bitterhet humla ved flame out og tørrhumle bidrar med?
Ser for meg noe følgende:

25l
OG 1.050-1.055

2800g Palemalt
2500g Pilsmalt
250g 120 EBC Crystal

60 min: 10g 8.5% Centennial
15 min: 30g 6.7% Cascade
15 min: 30g 8.5% Centennial
0 min: 30g 6.7% Cascade
0 min: 30g 8.5% Centennial
Tørrhumle: 30g 6.7% Cascade
Tørrhumle: 30g 8.5% Centennial

Hva tror dere om dette opplegget? Hvordan ville dere eventuelt fordelt 100g Cascade og 100g Centennial?
 
Humle tilsatt så sent (som ikke kokes) vil ha tilnærmet intet bidrag til bitterhet, kun aroma og noe smak.
15-minutt humla kan du variere alt fra 15 til 2 minutter. Flere meninger om dette, bl.a de som mener aromaen koker bort om det ligger i noe særlig lenger enn 10 minutter. Sikkert ikke usant, men tror du vil ha nok aroma.
Ellers ser det jo greit ut, men hiv oppi siste 10 gramma med cascade i tørrhumla også ;)
 
Ok, takk for svar! Synes bare det hørtes veldig lite ut med 10g bitterhumle. Kan godt endre humletilsettinga til 10 min fremfor 15 for bedre å bevare aroma :)
 
Sliter litt med å sette sammen et passende humleprogram til en pale ale. Litt usikker hvor mye bitterhet humla ved flame out og tørrhumle bidrar med?
Ser for meg noe følgende:

25l
OG 1.050-1.055

2800g Palemalt
2500g Pilsmalt
250g 120 EBC Crystal

60 min: 10g 8.5% Centennial
15 min: 30g 6.7% Cascade
15 min: 30g 8.5% Centennial
0 min: 30g 6.7% Cascade
0 min: 30g 8.5% Centennial
Tørrhumle: 30g 6.7% Cascade
Tørrhumle: 30g 8.5% Centennial

Hva tror dere om dette opplegget? Hvordan ville dere eventuelt fordelt 100g Cascade og 100g Centennial?

Ser bra ut det!
Jeg ville gjort slik:
40g Centennial 60min IBU ca 35
40g Centennial @ 60 grader celsius(etter samtale m Miguel her ) hopstand 60min
70g Cascade @ 60 grader celsius(etter samtale m Miguel her ) hopstand 60min
30g Cascade tørrhumle
20g Centennial tørrhumle
 
Ser bra ut det!
Jeg ville gjort slik:
40g Centennial 60min IBU ca 35
40g Centennial @ 60 grader celsius(etter samtale m Miguel her ) hopstand 60min
70g Cascade @ 60 grader celsius(etter samtale m Miguel her ) hopstand 60min
30g Cascade tørrhumle
20g Centennial tørrhumle
Gidda ikke se på hva du endte med av IBU, men enig med Heronimus der.
Hopstand osv kan du jo gjøre, men jeg tror du vil få en fin APA om du bare stjeler 30g (10+10+10) Centennial til bitterhet fra de andre tilsetningene og beholder resten slik det er.
 
HOPSTAND! HOPSTAND! Når du tilsetter humlen så "kaldt" vil du merke hvor lite humle det lukter kontra tilsethninger på 10-15-2 min o.l.
Det er jo fordi smak/lukt/oljer er i brygget og ikke i lufta/nesa.
Gi det en sjanse!
 
Synes den ser fin ut jeg. Ville dog kanskje flyttet 5+5 @ 15 min og lagt de til på 0 min, og kompensert med 2-3g ekstra bitterhumle (eller hvor mye som skal til).

Mtp 0 min og bitterhet så vet jeg ikke hvordan softwaren du bruker beregner dette. Står det 0 Ibu ved 0 minutter så kan du sette de til ca 5-10 minutter for å sjekke hvordan du ligger an. (Dette er vel ofte tiden det tar å kjøle ned til en temp hvor man ikke trekker ut IBU).
 
Hvorfor ikke gjøre det enkelt, like mye Cascade og Centennial ved 60 til ønsket IBU
resten fordeler du likt ved 15, 0 og tørrhumle
 
Untitled3.png Ser at jeg fort havnet høyt på IBU i programmet jeg bruker allerede ved små tidlige tilsetninger. Skrev inn 5 min fremfor 0 da 0 min gav ingen endring av IBU slik Miguel sa.
Tenker å legge meg på en IBU rundt 35-40.
 
Tilbake
Topp