Hvete, stormgjæring og svovel

Finn Berger

Moderator
Jeg har brukt wlp013 noen ganger, og jeg har brygget Vestkyst to ganger tidligere. Sterk svovellukt har jeg aldri opplevd, men nå ...

Batch på 44 liter. OG 1.076. Jeg byttet ut to av fjorten kilo MO med hvetemalt. Så delte jeg batchen på to gjæringskar. Den ene delen fikk wlp023, den andre wlp013. Den siste fikk en ganske generøs dose med nyoppdyrket gjær (høstet fra en mild ale for ikke lenge siden), og den stormgjæret kraftig i to døgn. Det boblet friskt med skum ut av hullet i lokket hele tiden, og temperaturen steg fra 17-18 grader i karet til 22 på det varmeste. Nå er den nede på 19-20 grader, og det har roet seg. Men det lukter av pølen inne på rommet der karene står, og det er bare fra det ene karet. WLP023 delen har utviklet seg roligere, og har ingen svovellukt, selv om den også har hatt nesten samme temperaturkurven.

Er 013 utsatt for å utvikle svovellukt, eller er det bare hvetemalten? Og hva gjør jeg? Går ut fra at svaret er "vente" - men hvor lenge? Jeg regner jo med at det ikke er snakk om en fatal skade *håp i stemmen*?
 
Er nok gjæren, ikke hvetemaltet. Har selv ventet i ca 4 uker (fra ferdig karbonert) til en lys pilsner jeg satte var kvitt all svovelen, den var ganske kraftig første smaken så var litt skeptisk, men sakte men sikkert forsvant det.
 
Har du hatt den typen erfaring med wlp013? Jeg har nemlig ikke opplevd det før med den, men jeg har altså ikke gjæret brygg med hvetemalt med en tidligere, heller. Det kan jo være kombinasjonen som er uheldig?

4 uker etter karbonering, sier du. Du tappet mao ord opp brygget før lukta forsvant? Jeg tenkte at jeg fikk stikke om drsom det drøyer, og bare la det ta den tida det trenger før jeg tapper på flasker.
 
Nei dette var med 833 såvidt jeg husker, men selv om lager-gjær er mest kjent for det så kan ale-gjær produsere svovel også, og det er ofte relatert til gravity og pitch-rate, så selv om du ikke har hatt det før med 013 trenger det ikke nødvendigvis bety noe (jeg tror fortsatt hvetemalt ikke er relevant her). Det finnes jo bakterier som skaper svovel-lukt også, men du får vel håpe det ikke er årsaken her...

Ja jeg flasket "som vanlig" (husker ikke hvor lang gjæringsperiode jeg hadde, men 2-3 uker et sted mao), og mener siste rest av svovel forsvant etter 3 eller 4 uker stående kaldt. Det skal sies at man i lang tid fortsatt kan få et "viff" av svovel hvis man sniffer i flasken rett etter at man spretter korken, men det er CO2 som gjør jobben med å transportere svovelen bort, så det er ikke unaturlig - når den kommer i glasset er jeg ikke i stand til å kjenne det (ei heller fruen, og hennes nese er ekstremt sensitiv for den lukten har jeg funnet ut).
 
OK, dette låter trøsterikt. Tiden leger kanskje ikke alle sår, men den fjerner altså svovellukt. Og siden det bare er den ene av de to Vestkystdunkene mine som stinker. kan jeg jo hygge meg med den andre mens den svovlede renser seg for dævelskapen.
Ølet skal tørrhumles - det er jo en IPA - og det kan kanskje bidra noe? Det frigjør vel gjerne en del CO2?
 
Tilbake
Topp