Hvor mye mango - og når?

JEG

Moderator
Hei.
Planlegger ett SMaSH-brygg og har lyst å prøve med litt mango i. (I blame "Death From Above"...).

Etter litt lesing tror jeg at jeg ender på frossen i terninger. Men hvor mye er "passelig" (dvs gir smak, men tak ikke overhånd). Forventer ikke noe eksakt, men ett intervall ville vært fint.

Tenker å tilsette ved "blow out" (eller 0-minutter, som vel er en bedre betegnelse når man brygger med elektrisitet :-/ ).

Veldig takknemlig for svar.
 
Jeg har lagd et øl med 140g/L purert mango, og det ble litt for lite mangopreg for min del. Kjenner at det er der, men synes mangosmaken forsvinner noe med gjæring. Har en liten funky øl som står med dobbelt så mye nå, får se hvordan den blir, må tappes snart :)
 
  • Like
Reaksjoner: JEG
Mango er ikke en av de mest smaksintense fruktene. Fins det noen alternativer som har en lignende smak (eks aprikos istedenfor fersken)?
 
Jeg antar at dette går i samme kategorien som å tilsette frukt til ølen. Gjengangeren er at folk tilsetter frukt på sekundær eller etter at stomgjæringen har gitt seg da man vil koke bort mye av "frukt" (mango) smaken i kok.
 
Brewwiki sier sekundærgjæring ( http://brewwiki.com/index.php/Fruit#Mango ), men finner oppskrifter med "0-days". Tror den frosne typen skal være steril nok til å unngå ulumskheter. Leser og at mango inneholder en del pektin, og det taler vel kanskje også for sekundærhumling?
 
Jeg har kjøpt mangopuré på Meny og fra den lokale tyrkiske butikken. Den er jo steril så da slapp jeg å tenke på det. 800g var det i en boks. Tilsatt til en flamsk brun som sliter litt med å opparbeide seg nok syre.
 
Leiker litt med tanken på å prøve meg på gose (det er jo snart sommar), og denne hørtes jo meget interessant ut! Kan ein vera så frekk at ein får be om oppskrifta? :)
Denne funker greit med ekstrakt, 70% hvete-DME og 30% vanlig extra light, mener det tilsvarer 50/50 hvete/pilsmalt for korn. Dvs, det blir 65/25/10 der de siste 10% er laktose. Ikke så vanlig, men her er det for å gi litt fylde og etterligne mango lassi, som jo har yoghurt. Husker ikke om jeg syrnet med Biola eller Nycopro Ferie-kapsler, begge funker, i en liter starter kan du bruke 1dl Biola eller kanskje 10 kapsler. Dag 1: Sette laktostarter et døgn i ca kroppstemperatur (badegulv?) uten mye headspace. Koke og kjøle ned halve vannet. Dag 2: koke andre halvpart med vann og ekstrakt, ingen humle. Tilsette det kalde vannet, tilsette starter når blandingen har nådd 40 grader. Hold varm Dag 3: mål ph med papirstriper, når den er midt på 3-tallet, hiv oppi gjæringskar og tilsett US-05, eller kok opp først hvis du vil drepe bakteriene. Tørrhumle med 50g Citra og tilsett frukt noen dager etter. Brukte frossen mango fra Coop, tinte i mikro uten noe mer oppvarming. Hadde frukt i en finmasket duk og klinkekuler som vekt. Skulle brukt brett for å få mer kompleksitet, og som sagt mer mango.
 
Takkar og bukkar! :D
Glemte å si at man bør redusere ph med melkesyre til 4.5 før laktostarter tilsettes, for å unngå at skumfastheten forsvinner. Det er et problem med mange berliner weisse og gose. Alternativt tilsette laktostarter en dag etter gjær, men da kan det visst ta lenger tid.
Hvis du ikke er med i facebook-gruppen Milk the Funk enda, anbefales det, vanvittig høyt nivå. http://www.milkthefunk.com/wiki/Gose#Milk_the_Funk_Gose_Recipe http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer
 
Glemte å si at man bør redusere ph med melkesyre til 4.5 før laktostarter tilsettes, for å unngå at skumfastheten forsvinner. Det er et problem med mange berliner weisse og gose. Alternativt tilsette laktostarter en dag etter gjær, men da kan det visst ta lenger tid.
Hvis du ikke er med i facebook-gruppen Milk the Funk enda, anbefales det, vanvittig høyt nivå. http://www.milkthefunk.com/wiki/Gose#Milk_the_Funk_Gose_Recipe http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer

Notert! :) Og takk for tipset om sida! Mykje knask innpå der ser eg! :D
 
Tilbake
Topp