Kristoffer J
Norbrygg-medlem
Har tenkt å brygge en juleaktig IPA i helgen - en ICA.
Formålet med dette brygget er at dette skal være en øl som passer fint til feit julemat (pinnekjøtt og ribbe), men har et svakt julepreg.
Jeg tenker å oppnå julepreget ved å lage en rødfarget IPA og å ha i en dæsj koriander.
Ser for meg at IPA'en bør være rimelig tørr, gjerne litt alkoholsterk, forholdsvis bitter og ha humle med sitrusaroma for å passe til julematen.
HUMLE
Jeg lagde for et års tid siden en single-hop IPA på ekstrakt med Motueka, og den syntes jeg hadde en fin sitrussmak, så ideen er å bruke Chinook som bitterhumle og Motueka som aromahumle.
GJÆR
WLP007 gir god utgjæring, så tenkte den i kombinasjon med 66 grader mesketemperatur burde gi en passelig tørr IPA. Denne kombinasjonen er gitt i kloneoppskriften til Nøgne Ø IPA.
RØDFARGE
Har søkt en del på nettet etter oppskrifter for å lage rød IPA, og ser at Special-B, Crystal 120 og Roasted Barley i små mengder skal gi rødfarge (f.eks. denne tråden http://www.homebrewtalk.com/f12/wanting-make-red-ipa-68159/ )
Vinogbar selger Carared, men den virker det som de fleste er skuffede over rødfargen fra malten.
Bryggselv selger en red crystal ( http://www.bryggselv.no/products/dark-crystal-tf-1kg2 ), så jeg tenker det kanskje er en god ide å bruke den i stedet for crystal 120.
Det store spørsmålet er jo hvor mye jeg skal ha av de forskjellige malttypene for å få en rødfarge og ikke noe som blir brunt eller svart? Jeg har foreløpig fått en farge på 40,2 EBC på oppskriften jeg satte opp i Beersmith. Vil det være for mørkt?
Jeg er egentlig ikke ute etter smaken fra ristet bygg, så er litt usikker på å tilsette dette, selv om flere sier det er det som gir mest rødfarge. Vil de små mengdene jeg tilsetter ha mye å si for smaken?
Jeg har satt koking til 90 minutter. Vil koketiden ha innvirkning på rødfargen eller mørkheten i brygget?
FØRSTEUTKAST OPPSKRIFT
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: India Christmas Ale
Brewer: Kristoffer Jakobsen
Asst Brewer:
Style: Imperial IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 27,38 l
Post Boil Volume: 22,88 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,49 l
Estimated OG: 1,079 SG
Estimated Color: 40,2 EBC
Estimated IBU: 89,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 77,0 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,59 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 1 78,0 %
0,72 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 2 10,1 %
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 7,0 %
0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 4 2,8 %
0,09 kg Red Crystal (Thomas Fawcetts) lagt til s Grain 5 1,3 %
0,07 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1199,7 Grain 6 1,0 %
0,00 kg Carared (39,4 EBC) Grain 7 0,0 %
41,52 g Chinook [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 50,8 IBUs
41,52 g Motueka [7,00 %] - Boil 30,0 min Hop 9 22,8 IBUs
31,14 g Motueka [7,00 %] - Boil 15,0 min Hop 10 11,0 IBUs
31,14 g Motueka [7,00 %] - Boil 5,0 min Hop 11 4,4 IBUs
10,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 12 -
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast 13 -
30,00 g Motueka [7,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 7,17 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 18,71 l of water at 72,4 C 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 16,80 l water at 75,6 C
Notes:
------
Indian Christmas Ale
KOMMENTAR
Tenkte også på å tilsette litt revet sitronskall, men veldig usikker på om det er lurt.
Setter pris på alle kommentarer, spesielt til rødfarge, egnethet til julemat og humlevalg
Formålet med dette brygget er at dette skal være en øl som passer fint til feit julemat (pinnekjøtt og ribbe), men har et svakt julepreg.
Jeg tenker å oppnå julepreget ved å lage en rødfarget IPA og å ha i en dæsj koriander.
Ser for meg at IPA'en bør være rimelig tørr, gjerne litt alkoholsterk, forholdsvis bitter og ha humle med sitrusaroma for å passe til julematen.
HUMLE
Jeg lagde for et års tid siden en single-hop IPA på ekstrakt med Motueka, og den syntes jeg hadde en fin sitrussmak, så ideen er å bruke Chinook som bitterhumle og Motueka som aromahumle.
GJÆR
WLP007 gir god utgjæring, så tenkte den i kombinasjon med 66 grader mesketemperatur burde gi en passelig tørr IPA. Denne kombinasjonen er gitt i kloneoppskriften til Nøgne Ø IPA.
RØDFARGE
Har søkt en del på nettet etter oppskrifter for å lage rød IPA, og ser at Special-B, Crystal 120 og Roasted Barley i små mengder skal gi rødfarge (f.eks. denne tråden http://www.homebrewtalk.com/f12/wanting-make-red-ipa-68159/ )
Vinogbar selger Carared, men den virker det som de fleste er skuffede over rødfargen fra malten.
Bryggselv selger en red crystal ( http://www.bryggselv.no/products/dark-crystal-tf-1kg2 ), så jeg tenker det kanskje er en god ide å bruke den i stedet for crystal 120.
Det store spørsmålet er jo hvor mye jeg skal ha av de forskjellige malttypene for å få en rødfarge og ikke noe som blir brunt eller svart? Jeg har foreløpig fått en farge på 40,2 EBC på oppskriften jeg satte opp i Beersmith. Vil det være for mørkt?
Jeg er egentlig ikke ute etter smaken fra ristet bygg, så er litt usikker på å tilsette dette, selv om flere sier det er det som gir mest rødfarge. Vil de små mengdene jeg tilsetter ha mye å si for smaken?
Jeg har satt koking til 90 minutter. Vil koketiden ha innvirkning på rødfargen eller mørkheten i brygget?
FØRSTEUTKAST OPPSKRIFT
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: India Christmas Ale
Brewer: Kristoffer Jakobsen
Asst Brewer:
Style: Imperial IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 27,38 l
Post Boil Volume: 22,88 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,49 l
Estimated OG: 1,079 SG
Estimated Color: 40,2 EBC
Estimated IBU: 89,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 77,0 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,59 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 1 78,0 %
0,72 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 2 10,1 %
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 7,0 %
0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 4 2,8 %
0,09 kg Red Crystal (Thomas Fawcetts) lagt til s Grain 5 1,3 %
0,07 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1199,7 Grain 6 1,0 %
0,00 kg Carared (39,4 EBC) Grain 7 0,0 %
41,52 g Chinook [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 50,8 IBUs
41,52 g Motueka [7,00 %] - Boil 30,0 min Hop 9 22,8 IBUs
31,14 g Motueka [7,00 %] - Boil 15,0 min Hop 10 11,0 IBUs
31,14 g Motueka [7,00 %] - Boil 5,0 min Hop 11 4,4 IBUs
10,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 12 -
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast 13 -
30,00 g Motueka [7,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 7,17 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 18,71 l of water at 72,4 C 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 16,80 l water at 75,6 C
Notes:
------
Indian Christmas Ale
KOMMENTAR
Tenkte også på å tilsette litt revet sitronskall, men veldig usikker på om det er lurt.
Setter pris på alle kommentarer, spesielt til rødfarge, egnethet til julemat og humlevalg