1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Juleale på ekstrakt

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Frank-Andre, 31 Aug 2011.

  1. Frank-Andre

    Frank-Andre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svelvik
    Har forsøkt meg på å gjøre om vinneroppskriften for spesial juleøl 2007 -  "Nissens julebokk" av Anders Fagerhaug til ekstraktbrygg:
    Orginaloppskriften er her http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,590.0.html Dette blir da min andre batch  :namnam:

    Dersom jeg bytter ut basismalt med følgende:
    Malt:
    4000,00 g  Amber maltekstrakt fra Weyermann 92,6%
    500,00   g  Caramunich Malt (110,3 EBC)Grain  4,6%
    620,00    g  Roasted Barley (591,0 EBC)Grain  2,8%
    Humle:
    20 g Goldings, East Kent 5,70% 60 min kok
    17,50 g Goldings, East Kent 5% 15 min kok
    17,50 g Goldings, East Kent 5%  2 min kok
    Gjær:
    2 pk Irish Ale (Wyeast labs #1084 )

    Vil gi 20 liter ferdig brygg på ca 6%
    Est OG: 1062
    Est SG: 1016

    Høres dette fornuftig ut?
    Eller bør jeg bruke en annen ekstrakt, humle eller Gjær?
     
  2. jan ivar

    jan ivar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Porsgrunn
    Vil ikke lys maltekstrakt vere nermere pale malt enn amber?
    Tror det blir alt for mye spesialmalt (vanvittig mengde med roasted barley)

    Bytt heller ut pale med light ekstrakt og bruk resten etter oppskrift

    EKG er forreste en stor favoritt hos meg :yes:
     
  3. ErlendT

    ErlendT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vennesla
    Har laget porter på amber ekstrakt en gang i tiden. Det var stas det, men da ville jeg nok muligens droppet alt annet snacks, bortsett fra en liten neve roasted barley kanskje. Spørs om den blir lik det du prøver på da. Hvis du allerede har ekstrakten mener jeg. Hvis ikke, følg rådet over:)
     
  4. Frank-Andre

    Frank-Andre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svelvik
    Hehe
    så at oppskriften var litt gal. Rettet nå og justert
    Men jeg bør da bytte ut amber med light malt ekstrakt da.

    Hvordan fungerer dme maltekstrakt?  Tenker da på hvordan jeg gjør det iforbindelse med koking osv. på samme måte som lme? med unntak av klumper kanskje..
     
  5. jan ivar

    jan ivar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Porsgrunn
    Kommer jo helt ann på om du skal prøve å lage samme ølet eller bare er inspirert av det...
    Har du promash beersmith brewtarget eller annen bryggesoftware? :yes:

    DME git litt høyere utbytte per kg enn LME så det er nok best å legge inn i en kalkulator for å beregne rett mengde :biersmile:
    DME klumper fort så du må vere mye mer nøye med å få løst det opp
     
  6. Frank-Andre

    Frank-Andre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svelvik
    Hei
    Jan Ivar
          Jeg kjøpte Beersmith 2 igår kveld, men har enda igjen å sette meg inn i den. Ser at det er mange på forumet her som liker det programmet.
          Kostet ikke mer en 155kr så da tenkte jeg det var ok å prøve.
     
  7. Aleksander_B

    Aleksander_B
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Beersmith er knallprogram. Det tar ikke lange tiden å sette seg inn i det for å kunne behandle de enkleste operasjonene.
    Det finnes også ett par tutorial videoer som kan hjelpe deg. :)

    Sett opp oppskriften i beersmith og legg ut her i tråden igjen, så kan vi se bl.a. hvilken EBC du får :)
     
  8. Frank-Andre

    Frank-Andre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svelvik
    Her kommer utskrift fra Beersmith ( så at kanskje fargen blir litt vel mørk ? )  nyttig med bilde slik at man kan se ca hvordan fargen blir :)

    Amt        Name                    Type                    #    %/IBU
    4000,00  g Munich Amber (25,0 EBC) Extract                  3    78,1 %
    500,00  g Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain                2    9,8 %
    620,00 g Roasted Barley (591,0 EBC) Grain                    1    12,1 %
    20,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop    4    10,6 IBUs
    17,50 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 15,0 min Hop    5    4,6 IBUs
    17,50 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 5,0 min Hop      6    1,9 IBUs
    2,0 pkg Irish Ale (Wyeast Labs #1084) [124,21 ml] Yeast 7

    Est Original Gravity: 1,079 
    Est Final Gravity: 1,020 
    Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % 
    Bitterness: 17,1 IBUs 
    Est Color: 74,1 EBC
    Calories: 427,1 kcal/l
     

Del denne siden