Finn Berger
Moderator
Skulle ønske jeg hadde oppskrift på dette ølet, som er en gammel favoritt! Men O'Hara's gir ikke ut oppskriftene sine, dessverre. Så jeg har prøvd å snekre sammen en tilnærming, bygget på egen opplevelse og den info'en bryggeriet legger ut her: O’Hara’s Irish Pale Ale Og så er det interessant med innspill/kommentarer. Jeg er vel ikke den eneste som synes dette er et godt øl.
OG 1.054, 5,2 ABV. 45 IBU. Dette er de harde dataene de gir ut. FG må være 1.014 for at ABV skal bli 5,2, hvilket gir en utgjæringsprosent på, for et såpass lyst øl, relativt beskjedne 73%. Av det kan vi vel slutte at de mesker på relativt høy temperatur. 68 grader? Jeg tror de bruker Nottingham som husgjær, ut fra hva som blei sagt på et irsk forum av en fyr som påsto han kjente bryggmesteren (eller noe sånt). Og Nottingham har normalt god utgjæring, så det må være mesketemperaturen som gir såpass moderat utgjæring.
Ølet er ganske lyst, som sagt -10 EBC (fritt etter den visuelle hukommelsen)? Så gristen har nok ikke så mye karamellmalt. (Bryggeriet kaller fargen "bright copper". Det er i alle fall lysere enn en bitter jeg har, som har 14 EBC.) De sier de bruker en blanding av malt og hvete - så kanskje de bruker flaket eller torrefied hvete? Jeg gjetter vilt nå, men om vi bruker pale malt og hvete(malt?) som basis, og så noe krystallmalt på 30 og/eller 50 EBC for å få riktig farge, så kanskje vi nærmer oss?
Så til humla, som er det dominerende elementet:
"The late kettle hop additions including the Amarillo hop form the basis for the vibrant and zesty aromas found thereafter. A final dry hopping stage post boil really cranks up the level of fruity hop aromas that are enjoyed by all lovers of the IPA style. ...
The term "pale ale" originally denoted an ale that had been brewed from pale malt. During the British colonial period in the late 1800s demand grew for export pale ales and a strongly hopped pale ale was developed, hops being a natural preservative and a higher abv lending the beer style better suited to the long voyages, particularly to India, hence the style name IPA.
While records show that American breweries were brewing beers of similar style during this period, breweries in the US brewed with a single hop or a combination of hops with more fruity floral notes compared to the more bitter hops used by British breweries.
O’Hara’s Irish Pale Ale embraces both styles combining the full bodied base of our Irish malts with a combination of American and European hop varieties, where the Cascade hop dominates."
Litt vanskelig å tolke det der, men det skal åpenbart være europeiske humler + amerikanske, og av de siste nevnes Amarillo som sein tilsetning i koket, og så sies det at Cascade dominerer. Det betyr kanskje at det er den som spiller førstefiolin under tørrhumlinga. Europeisk humle? Vill gjetting. Jeg hadde kanskje tatt EKG. Og så en eller annen rein bitterhumle, som Magnum eller Northern Brewer.
Her er et forslag til oppskrift, basert på 82% meskeeffektivitet og 73% utgjæring:
OG 1.054, FG 1.014, ABV 5,2%, IBU 45. 11 EBC. Meske på 68 grader + 72. Koke i 70 min. Gjære på 16-18 grader (for et reint resultat). Vannjustering: 4 ts kalsiumsulfat, 1 ts kalsiumklorid.
Malt til 31 liter i kjelen etter kok og nedkjøling
5 kg Golden Promise (76%)
1 kg hvetemalt (15%)
0,6 kg Simpsons Caramalt 35 (9%)
Humle
50 gr Northern Brewer @ 60
25 gr East Kent Goldings @ 10
40 gr Amarillo @ 2 + 10 min på 68 grader
70 gr Cascade @ tørrhumling ved SG 1.025-1.020
Gjær
Nottingham
(Hvorfor 31 liter? Det gir meg 2 liter speise + 25 liter i dunken + 4 liter avfall som jeg utvinner 2 liter til startervørter av.)
OG 1.054, 5,2 ABV. 45 IBU. Dette er de harde dataene de gir ut. FG må være 1.014 for at ABV skal bli 5,2, hvilket gir en utgjæringsprosent på, for et såpass lyst øl, relativt beskjedne 73%. Av det kan vi vel slutte at de mesker på relativt høy temperatur. 68 grader? Jeg tror de bruker Nottingham som husgjær, ut fra hva som blei sagt på et irsk forum av en fyr som påsto han kjente bryggmesteren (eller noe sånt). Og Nottingham har normalt god utgjæring, så det må være mesketemperaturen som gir såpass moderat utgjæring.
Ølet er ganske lyst, som sagt -10 EBC (fritt etter den visuelle hukommelsen)? Så gristen har nok ikke så mye karamellmalt. (Bryggeriet kaller fargen "bright copper". Det er i alle fall lysere enn en bitter jeg har, som har 14 EBC.) De sier de bruker en blanding av malt og hvete - så kanskje de bruker flaket eller torrefied hvete? Jeg gjetter vilt nå, men om vi bruker pale malt og hvete(malt?) som basis, og så noe krystallmalt på 30 og/eller 50 EBC for å få riktig farge, så kanskje vi nærmer oss?
Så til humla, som er det dominerende elementet:
"The late kettle hop additions including the Amarillo hop form the basis for the vibrant and zesty aromas found thereafter. A final dry hopping stage post boil really cranks up the level of fruity hop aromas that are enjoyed by all lovers of the IPA style. ...
The term "pale ale" originally denoted an ale that had been brewed from pale malt. During the British colonial period in the late 1800s demand grew for export pale ales and a strongly hopped pale ale was developed, hops being a natural preservative and a higher abv lending the beer style better suited to the long voyages, particularly to India, hence the style name IPA.
While records show that American breweries were brewing beers of similar style during this period, breweries in the US brewed with a single hop or a combination of hops with more fruity floral notes compared to the more bitter hops used by British breweries.
O’Hara’s Irish Pale Ale embraces both styles combining the full bodied base of our Irish malts with a combination of American and European hop varieties, where the Cascade hop dominates."
Litt vanskelig å tolke det der, men det skal åpenbart være europeiske humler + amerikanske, og av de siste nevnes Amarillo som sein tilsetning i koket, og så sies det at Cascade dominerer. Det betyr kanskje at det er den som spiller førstefiolin under tørrhumlinga. Europeisk humle? Vill gjetting. Jeg hadde kanskje tatt EKG. Og så en eller annen rein bitterhumle, som Magnum eller Northern Brewer.
Her er et forslag til oppskrift, basert på 82% meskeeffektivitet og 73% utgjæring:
OG 1.054, FG 1.014, ABV 5,2%, IBU 45. 11 EBC. Meske på 68 grader + 72. Koke i 70 min. Gjære på 16-18 grader (for et reint resultat). Vannjustering: 4 ts kalsiumsulfat, 1 ts kalsiumklorid.
Malt til 31 liter i kjelen etter kok og nedkjøling
5 kg Golden Promise (76%)
1 kg hvetemalt (15%)
0,6 kg Simpsons Caramalt 35 (9%)
Humle
50 gr Northern Brewer @ 60
25 gr East Kent Goldings @ 10
40 gr Amarillo @ 2 + 10 min på 68 grader
70 gr Cascade @ tørrhumling ved SG 1.025-1.020
Gjær
Nottingham
(Hvorfor 31 liter? Det gir meg 2 liter speise + 25 liter i dunken + 4 liter avfall som jeg utvinner 2 liter til startervørter av.)
Sist redigert: