Juleølfestivalen, Tautra 2023

Anders Christensen

Norbrygg-medlem
Som tidligere år blir det Juleølfestival på Klostergården på Tautra i Trondheimsfjorden, i regi av Norbrygg Trøndelag, som har vært en årviss tradisjon i over 15 år, i naturskjønne omgivelser.

Dato er 11. november, og det må påregnes overnatting om du skal ha med hele programmet, da rutegående transport slutter relativt tidlig på kvelden. Overnatting avtales direkte med klostergården, se

https://klostergardentautra.no/nb/

Temaet i år er maltøl, som er det røykfulle tradisjonsølet fra Stjørdal, som har vært brygget som juleøl på gårdene i uminnelige tider. Rundt 1970-tallet var tradisjonen på nedadgående, men gjennom bevisst innsats har de lokale tradisjonsbærerne selv løftet maltølet opp og frem, både i kvalitet og som tradisjon. Sentralt i denne tradisjonen står den lokal malttørken – såinnhuset – som gir maltet et karakteristisk, røykfullt øl.

Programmet for denne dagen er:
  • Faglige foredrag er p.t:
    • Jørund Gjeving: Om Stjørdalsølets historie. Jørund har i flere år vunnet konkurransen på kornølfestivalen på Horninndal, og er Norges mest premierte tradisjonsbrygger, i tillegg til at han har gravd seg dypt ned i Stjørdalsølet historie.
    • Omvisning i Såinnhuset på Klostergården. Denne malttørken er landet største med tre “kjerringer” (dvs ildsteder for å holde maltet varmt og røyke), og den har vært brukt til å lage malt til flere prisvinnende øl.
    • Maltølkommisar Nils Olaf Kyllo: Stjørdalsølets nyere historie. Maltølkommisar er et kontinuitetsbærende verv som utnevnes årlig i Stjørdal blant tradisjonsbryggererne, og som har ansvar for å overse at tradisjonene blir bragt videre. Tradisjonen med maltølkommisar startet på 1970-tallet, og har vært viktig for å holde dette tradisjonsølet i live og løfte det frem.
  • Middag, flere retter. Klostergården serverer kortreist mat og lokalt øl som passer til maten.
  • Hjemmebryggkonkurranse à la publikumsfavoritt (PF).
  • Annonsering av vinnere og premieutdeling i publikumsfavoritten som foregår på Tautra.
  • Annonsering av vinnere i Norbryggs flaskekonkurranse i juleøl med tre klasser. Denne er bedømt på forhånd, men premien der en av klassevinnerne får brygget ølet sitt på klostergården blir avgjort denne kvelden.
Kaféen på Klostergården er åpen under hele programmet, og selger mat og drikke.

Påmelding til arrangementet blir via Hoopla. Det blir postet link etterhvert. Priser blir:
  • Full pakke inkl foredrag, middag og publikumsfavoritten: 1100,-
  • Kun foredrag og publikumsfavoritten: 200,-
Hjemmebryggere som stiller med eget øl til PF betaler eventuelt bare for middagen, dvs 900,-. Påmelding til PF skjer til trondelag@norbrygg.no – oppgi følgende info: navn på øl; navn på bryggeri/bryggerne; hvilken norbrygg-klasse øler er. Skriv “PF Tautra 23” subject-feltet. Påmeldingsfristen for publikumsfavoritten (PF) er 10 november. Husk å melde deg på PF før du kjøper billett til Tautra med PF-rabatt :)

Når det gjelder flaskekonkurransen så kommer det påmeldingsskjema etterhvert. Frist for påmelding og innsending av flasker er 10. oktober 2023, kl 23:59:59.

Hvordan kommer du deg til og fra Tautra? Vi kommer ikke til å sette opp buss i år. De vanligste måtene å dra dit på er:
  • Enten med privatbil pluss overnatting
  • Eller med tog til Åsen stasjon, og deretter taxi-for-buss ut til Tautra, du betaler da kun busspris, og deler en taxi med andre. På lørdager går det taxi til Tautra som korresponderer med tog kl 08:20, 10:22, 12:22, 14:22 og 20:21. Om du skal rekke foredragene må du rekke taxien som korresponderer med tog på Åsen kl 12:22. Se forøvrig: https://www.atb.no/reiseinformasjon/bestill-transport/frosta/ og merk at slik taxi må bestilles minst 3 timer før tidspunktet i ruteplanen - sjekk trafikkinfo på websiden.
Det er også potensiale for å parkere med bobil eller å slå telt for de som måtte ønske det.
 
Her er resultater fra juleølkonkurransen 2023 som gikk på Tautra i helga som var:

I klassen Klassisk norsk juleøl vant Lars Helge Hanssen med ølet MolHan Jul 2023.
I klassen Juleøl uten tilsetninger vant Jan Erik Garshol med ølet GB Einelog, som var av type 12C Kornøl.
I klassen Juleøl med tilsetninger var det i år ingen innsendte bidrag.
Klassevinnerne vinner et gavekort hos BrewShop på 1500,-

I Superfinalen, der klassevinnerne konkurrerte om å brygge ølet sitt på Klostergården Handverksbryggeri på Tautra, var det Garshol med GB Einelog som vant.

Fulle resultatlister og dommerskjema kommer ut senere.
 
Her er - dessverre godt på overtid - resultatlistene fra finalene og vedlagt dommerskjema.

Resultatlister fra klassefinalene i flaskekonkurransen i juleøl:

Klassisk norsk juleøl, alle i klasse 3E:
1. Lars Helge Hanssen, MolHan Jul 2023E
2. Svein Erik Kvamsdal, Bør Jul 2023
3. Per Arne Nonsvik, Storholmens Julebokk 2023
4. Christian Sørhagen, Bryggingeniørens Julebrygg
5. Einar Michelsen, OPAK Juleøl 2022

Juleøl uten tilsetninger:
1. Jan Erik Garshol, GB Einelog, type 12C - Kornøl
2. Espen Breivik, What About an Actual German Pils?, type 1C - Tysk pilsner
3. Christian Sørhagen, Bryggingeniørens Julestout, type 8H - Imperial Stout
4. Jørund Gjeving, Stjørdalsøl med Gjellandskveik, type 12A - Stjørdalsøl

Det var ingen bidrag i klassen Juleøl med tilsetninger.
Dommerskjemaene og flight-skjema finnes i vedlagte filer.

Den gjeve ekstrapremien der man kan brygge ølet i full skala på Klostergården Handbryggeri stod mellom klassevinnerne, og gikk til:
1. Jan Eirik Garshol, GB Einelog, type 12C - Kornøl

Premiene er gavekort fra vår sponsor BrewShop.

I flaskekonkurransene var førstepremien på 1500,- og andrepremien på 750,-

I publikumsfavoritten ble de fem første følgende:
1. Surrete Humle, Norþumbraland, Engelsk Brown Ale
2. Jørund Gjeving, Stjørdalsøl m/gjær
2. Surrete Humle, Holy Schmoke, Røykøl
4. Surrete Humle, St. Arnold, Belgisk quad
5. Jan Erik Garshol, Baltisk porter

Her ble det delt ut to premier à 1000.-, som gikk til de to som hadde pallplassering.
 

Vedlegg

  • Uten tilsetninger flight 1.pdf
    1,9 MB · Sett: 12
  • Klassisk Norsk Juleol.pdf
    1,2 MB · Sett: 15
  • Finale Uten tilsetninger.pdf
    635,2 KB · Sett: 13
  • Uten tilsetninger flight 2b.pdf
    1,5 MB · Sett: 7
  • Uten tilsetninger flight 2a.pdf
    2 MB · Sett: 8
Skulle det sendes ut diplom til vinnere? Savner i så fall ett...
Det er litt skuffende å ikkje få svar på verken e-post eller her på forumet. Det kan godt hende at det ikkje sendes ut diplom, men det er vel ikkje for mykje å forvente å få et svar? Synes sjøl at eit diplom er stas å ha som bevis på at ein har lykkes med brygget sitt i en konkurranse. @Anders Christensen @evabeate
 
Det er litt skuffende å ikkje få svar på verken e-post eller her på forumet. Det kan godt hende at det ikkje sendes ut diplom, men det er vel ikkje for mykje å forvente å få et svar? Synes sjøl at eit diplom er stas å ha som bevis på at ein har lykkes med brygget sitt i en konkurranse. @Anders Christensen @evabeate
Diplomer skal det bli, og jeg beklager at det har tatt tid. Diplomer er bestilt, og blir sendt så snart vi har mottatt og fått skrevet på dem.
 
Diplomer skal det bli, og jeg beklager at det har tatt tid. Diplomer er bestilt, og blir sendt så snart vi har mottatt og fått skrevet på dem.
Supert! Og takk for svar. Det er ikkje så farleg om det tar tid om man får svar innen rimelig tid når man stiller et spørsmål. Ha en fin sommer. Snart skal juleølet brygges...
 
Tilbake
Topp