Jeg har drevet en god del med kaffebrygging (hadde på et tidspunkt 7 ulike maskiner/innretninger i hus for brygging av kaffe og 3 ulike kverner). Å trekke kaffe kaldt er en dårlig ide. Akkurat som for mesking av malt er temperaturen når man trekker kaffe svært viktig for hvilke smaker man får. Vannkvalitet og kvalitet på bønner er også viktig. Viktigere for kaffe enn for mesking er kverningsgrad og tid.
Uansett er en tommelfingerregel: For kaldt vann gir sur kaffe, for varmt vann gir bitter/brent smak på kaffen.
Her er et par lenker:
https://www.blackbearcoffee.com/resources/87 - Kortfattet guide til å brygge god kaffe
http://hypertextbook.com/facts/2003/DianaGendler.shtml - Enkel sammenligning av ulike kilder til hva som er riktig temperatur
Min anbefaling etter lang erfaring, der hoveddelen er for espresso og presskanne, er at den beste kaffen får man ved temperaturer mellom 91 og 93 grader. Dette faller innenfor de fleste anbefalingene over. For vanlig trekking av kaffe pleier jeg å bruke 4 minutter, men det avhenger også av finhetgraden (finere maling = kortere tid) og hvor hardt kaffen er brent (hardt brent kaffe = kortere tid), selv om jeg nok foretrekker kaffe som ikke er hardt brent, siden det gir mere av det søte og fruktige smakene fra kaffen, som tross alt i utgangspunktet er et bær.
Valg av kaffebønner er en historie for seg. Det er ferskvare, og den beste kaffen får man fra bønner i perioden 7 til 20 dager etter brenning. Jeg vil nok anbefale gode, medium brente arabicabønner fra Sør-Amerika for den klassiske, norske kaffen. Dere vet, den kaffen som passer så godt etter maten, gjerne sammen med et lite glass konjakk. For de som liker mer bærsmaker og litt syre, så bør man prøve afrikanskdyrket kaffe. (Dette er grove anbefalinger, og dette er en verden av mange nyanser)
Og til slutt, min egen, lille kjepphest: Kjøp en god kaffekvern! Helt nykvernede bønner slår ALLTID ferdigmalt kaffe på smak. Finmalt kaffe taper aroma på sekunder, så kverningen er det siste man gjør, gjerne etter at vannet er kokt opp.
Lykke til!