Hei! Takker for medlemskapet, og håper jeg ikke vekker for mye sinne med spørsmålene mine
Startet så smått å lese om ølbrygging og hvordan man går frem for å brygge all-grain for ca 1 uke siden, en søvnløs natt for to dager siden bestemte jeg meg for at dette skal jeg klare.
Kort fortalt har jeg handlet noe utstyr, vet ikke om det er tilstrekkelig for å få dette til?
Gikk for 2x gjæringsdunker fra europris. Lagde falsk bunn i den ene med 2mm bor, jevnt fordelte hull over hele bunnen.
Ca 5cm klaring fra falske bunnen til den egentlige bunnen. I denne klaringen har jeg boret hull til en 1/2" bordgjennomføring av messing fra biltema med o-ringer på begge sider, kuleventil og til slutt en slangenippel.
Så dette er da meskekaret(dunken) min, har tenkt og kle den i sitteunderlag for isolasjon, samt ta 4-5 gamle puter som jeg putter inni ett teppe som jeg bare trer over dunken når den står der og mesker.
Ellers har jeg en 25l kjele, og skal hente en på 30+l senere som er tenkt til koking, og som jeg håper er stor nok for 25l batcher.
Fremgangsmåten til dunken o.l er skamløst hentet fra forumet her, så jeg vil takke den som kom på det!
Så, problemet mitt er egentlig : Jo mer jeg leser, jo mer "lost" blir jeg. De fleste sier at det er enkelt, men jo mer kunnskap jeg tilegner meg jo mer forvirret blir jeg bare
Kan noen hjelpe meg og si om prosessen slik jeg ser den for meg i hodet er riktig?
Har bestilt 2 ferdige sett fra olbrygging.no :
Brown Ale og Lys Export.
Vann til korn ratio:
Ser på eksempelet som er her på siden over Pale Ale at man der varmer opp 9l vann til 4.5kg malt. Finnes det noen tommelfingerregel på hvor mye vann man skal varme opp til hvor mange grader pr kg malt? (73 grader i eksempelet for å oppnå mesketemp på 66 grader)
Eller bruker dere Beersmith\Brewmate eller lignende Software for å få dette "nøyaktig"?
Når dette da har mesket i 1 time ca, så resirkulerer jeg til det blir mindre grums. Så legger jeg "sakte" til den resterende vannmengden til jeg oppnår ønsket mengde vørter? Dvs at i dette eksempelet er det 18-20 liter?
Legger til humle i koken og lar det koke 60-70 minutter, avkjøler vørteren i isbad i vask eller lignende. Bruker hevert til å få vørteren fra gryten til gjæringskaret legger til gjæret og rister\rører for å få inn luft?
Det var det?
Er det noen hovedregel for å rehydrere gjær eller er det forskjell på hver enkelt?
Når og hvordan skal sukkeret legges til? Så at man snakket om 100-150g sukker i eksempelet? Hvor mye vann?
Håper dere kan hjelpe meg litt på vei, føler meg bare mindre smart jo mer jeg leser.
Ikke at jeg følte meg veldig smart i utgangspunktet
Takker så mye!
Startet så smått å lese om ølbrygging og hvordan man går frem for å brygge all-grain for ca 1 uke siden, en søvnløs natt for to dager siden bestemte jeg meg for at dette skal jeg klare.
Kort fortalt har jeg handlet noe utstyr, vet ikke om det er tilstrekkelig for å få dette til?
Gikk for 2x gjæringsdunker fra europris. Lagde falsk bunn i den ene med 2mm bor, jevnt fordelte hull over hele bunnen.
Ca 5cm klaring fra falske bunnen til den egentlige bunnen. I denne klaringen har jeg boret hull til en 1/2" bordgjennomføring av messing fra biltema med o-ringer på begge sider, kuleventil og til slutt en slangenippel.
Så dette er da meskekaret(dunken) min, har tenkt og kle den i sitteunderlag for isolasjon, samt ta 4-5 gamle puter som jeg putter inni ett teppe som jeg bare trer over dunken når den står der og mesker.
Ellers har jeg en 25l kjele, og skal hente en på 30+l senere som er tenkt til koking, og som jeg håper er stor nok for 25l batcher.
Fremgangsmåten til dunken o.l er skamløst hentet fra forumet her, så jeg vil takke den som kom på det!
Så, problemet mitt er egentlig : Jo mer jeg leser, jo mer "lost" blir jeg. De fleste sier at det er enkelt, men jo mer kunnskap jeg tilegner meg jo mer forvirret blir jeg bare
Kan noen hjelpe meg og si om prosessen slik jeg ser den for meg i hodet er riktig?
Har bestilt 2 ferdige sett fra olbrygging.no :
Brown Ale og Lys Export.
Vann til korn ratio:
Ser på eksempelet som er her på siden over Pale Ale at man der varmer opp 9l vann til 4.5kg malt. Finnes det noen tommelfingerregel på hvor mye vann man skal varme opp til hvor mange grader pr kg malt? (73 grader i eksempelet for å oppnå mesketemp på 66 grader)
Eller bruker dere Beersmith\Brewmate eller lignende Software for å få dette "nøyaktig"?
Når dette da har mesket i 1 time ca, så resirkulerer jeg til det blir mindre grums. Så legger jeg "sakte" til den resterende vannmengden til jeg oppnår ønsket mengde vørter? Dvs at i dette eksempelet er det 18-20 liter?
Legger til humle i koken og lar det koke 60-70 minutter, avkjøler vørteren i isbad i vask eller lignende. Bruker hevert til å få vørteren fra gryten til gjæringskaret legger til gjæret og rister\rører for å få inn luft?
Det var det?
Er det noen hovedregel for å rehydrere gjær eller er det forskjell på hver enkelt?
Når og hvordan skal sukkeret legges til? Så at man snakket om 100-150g sukker i eksempelet? Hvor mye vann?
Håper dere kan hjelpe meg litt på vei, føler meg bare mindre smart jo mer jeg leser.
Ikke at jeg følte meg veldig smart i utgangspunktet
Takker så mye!