Hei.
Flasket et brygg nå på mandag, FG var 1.015 - hadde vært stabil i ca. en uke, så jeg er nokså sikker på at den var ferdig utgjæret, selv om beregnet FG skulle være 1.012 (OG var 1.048).
I går, tirsdag kveld, smalt det i ei av plastkassene der flaskene står til karbonering - ei av flaskene hadde sprukket tvert over, like over bunnen. Jeg åpnet en annen flaske (den siste jeg tappet, som ikke var helt full og som jeg derfor var litt skeptisk til i utgangspunktet) - den ga fra seg et bestemt "pfff" ved åpning, og det la seg et pent og høyt - men ikke ekstremt - skumlag i glasset. Smakte helt greit, så vidt jeg kunne bedømme - men naturligvis litt "uferdig".
Gløttet i den andre kassa i morges, og så at en av flaskene ikke er full, ølet sto nedenfor halsen, og det så mistenkelig vått ut i bunnen av kassa, mer enn kondens og evt søl fra flasking skulle tilsi. Hadde ikke tid å sjekke nærmere, men det kan altså se ut som det er en liten brist i enda ei flaske.
Har aldri opplevd flaskebomber før - og denne gangen hadde jeg vært ekstra nøye og vasket alle flaskene med maskinoppvaskmiddel, skylt grundig - og som alltid gitt dem en dusj med Starsan like før flasking. Hvis det er infeksjon, kommer det neppe fra flaskene.
Tilsatte sukkerlake - 6 g pr liter, kokt i 2-3 dl vann, det meste helt i omstikkingskaret i begynnelsen av omstikking, resten ca halvveis under omstikkingen. Rørte litt forsiktig i starten, men ikke mot slutten. Kan kanskje ha blitt ujevnt blandet?
Har heller aldri opplevd at ølet virker å være ferdig karbonert etter én dag (har jo aldri testet, heller, da - men dette virket mer ferdig nå enn hva det vanligvis gjør etter ei uke). Har skjønt at det kan variere mye hvor fort karboneringen går - men er dette innenfor "normalen"? Forholdsvis varmt i rommet, 23-25 grader, tenker jeg.
Spent på hvordan det ser ut når jeg kommer hjem i dag - men dere som har erfaring: Er et slikt "pent, rent brudd" vanlig ved flaske"bomber" - eller tyder dette mer på at det har vært en svakhet/brist i denne flaska? (Så har vi jo den mistenkte flaske nr. 2 også, da...)
Den flaska jeg åpnet, var jo som nevnt den siste som ble tappet, og ikke helt full, så den er vel ikke nødvendigvis representativ. Tenker at jeg åpner en flaske i kveld og ser hvordan den er. Om nå den også virker ferdig karbonert, er det da bare å sette i kjøleskap? Eller bør de fortsatt stå varmt de vanlige to ukene?
Og dersom jeg har en infeksjon eller heftig overkarbonering (må vel i så fall være ujevn karbonering, 6 g per liter kan da vel ikke være for mye?) og potensielt flere bomber - hvilke sikkerhetstiltak bør følges? Flaskene står altså i tette plastkasser foreløpig, så både søl og evt. glasskår vil nok holde seg der - men de må jo håndteres og flyttes etter hvert.
Det ble langt, dette - men har noen erfaringer og gode råd?
Flasket et brygg nå på mandag, FG var 1.015 - hadde vært stabil i ca. en uke, så jeg er nokså sikker på at den var ferdig utgjæret, selv om beregnet FG skulle være 1.012 (OG var 1.048).
I går, tirsdag kveld, smalt det i ei av plastkassene der flaskene står til karbonering - ei av flaskene hadde sprukket tvert over, like over bunnen. Jeg åpnet en annen flaske (den siste jeg tappet, som ikke var helt full og som jeg derfor var litt skeptisk til i utgangspunktet) - den ga fra seg et bestemt "pfff" ved åpning, og det la seg et pent og høyt - men ikke ekstremt - skumlag i glasset. Smakte helt greit, så vidt jeg kunne bedømme - men naturligvis litt "uferdig".
Gløttet i den andre kassa i morges, og så at en av flaskene ikke er full, ølet sto nedenfor halsen, og det så mistenkelig vått ut i bunnen av kassa, mer enn kondens og evt søl fra flasking skulle tilsi. Hadde ikke tid å sjekke nærmere, men det kan altså se ut som det er en liten brist i enda ei flaske.
Har aldri opplevd flaskebomber før - og denne gangen hadde jeg vært ekstra nøye og vasket alle flaskene med maskinoppvaskmiddel, skylt grundig - og som alltid gitt dem en dusj med Starsan like før flasking. Hvis det er infeksjon, kommer det neppe fra flaskene.
Tilsatte sukkerlake - 6 g pr liter, kokt i 2-3 dl vann, det meste helt i omstikkingskaret i begynnelsen av omstikking, resten ca halvveis under omstikkingen. Rørte litt forsiktig i starten, men ikke mot slutten. Kan kanskje ha blitt ujevnt blandet?
Har heller aldri opplevd at ølet virker å være ferdig karbonert etter én dag (har jo aldri testet, heller, da - men dette virket mer ferdig nå enn hva det vanligvis gjør etter ei uke). Har skjønt at det kan variere mye hvor fort karboneringen går - men er dette innenfor "normalen"? Forholdsvis varmt i rommet, 23-25 grader, tenker jeg.
Spent på hvordan det ser ut når jeg kommer hjem i dag - men dere som har erfaring: Er et slikt "pent, rent brudd" vanlig ved flaske"bomber" - eller tyder dette mer på at det har vært en svakhet/brist i denne flaska? (Så har vi jo den mistenkte flaske nr. 2 også, da...)
Den flaska jeg åpnet, var jo som nevnt den siste som ble tappet, og ikke helt full, så den er vel ikke nødvendigvis representativ. Tenker at jeg åpner en flaske i kveld og ser hvordan den er. Om nå den også virker ferdig karbonert, er det da bare å sette i kjøleskap? Eller bør de fortsatt stå varmt de vanlige to ukene?
Og dersom jeg har en infeksjon eller heftig overkarbonering (må vel i så fall være ujevn karbonering, 6 g per liter kan da vel ikke være for mye?) og potensielt flere bomber - hvilke sikkerhetstiltak bør følges? Flaskene står altså i tette plastkasser foreløpig, så både søl og evt. glasskår vil nok holde seg der - men de må jo håndteres og flyttes etter hvert.
Det ble langt, dette - men har noen erfaringer og gode råd?