Korker som ikke er tette - karbonere på nytt?

Statherian

Norbrygg-medlem
Har et lite dilemma... Brygget en imperial stout for snart to måneder siden, som nå har stått ca 4 uker på flaske. Åpnet min første flaske i helgen, og oppdaget til min skuffelse at det ikke var noe kullsyre i flasken i det hele tatt. Vet at det kan ta litt tid med alkoholsterke øl, men har aldri opplevd at det har tatt så lang tid med tidligere imperial stout'er jeg har brygget. Åpnet en øl til, og den var fin. Så kikker jeg nærmere på flaskene, og ser at på de fleste sitter korkene litt skeivt. La ikke merke til det når jeg korket, og nå lurer jeg på hvor mange av flaskene som er døde. "Testet" noen av flaskene ved å presse litt på korken, og på en av dem beveget den seg nok til at det slapp ut kullsyre bare ved lett press.

Er veldig fornøyd med smaken på ølet, og vil ikke potensielt sitte med mange flasker med helt flatt øl, så nå lurer jeg på følgende:

- Skal jeg korke alle på nytt?
- Hva gjør med de som jeg da åpner og de har kullsyre - korker jeg dem bare på nytt igjen med en gang, eller skal jeg la dem bli flate (la korken ligge på flasketuten for å beskytte dem? Hvor lenge?) og så ha på sukker og korke dem igjen?
- Skal jeg ha i litt rehydrert gjær sammen med sukker på flaskene jeg korker på nytt?

Litt info: Brukte to pakker US-05 gjær på ca 23 liter til gjæring. Ølen gjæret ned fra 1.094 til 1.020.

Hadde forøvrig den billige bordmodellen i mye plast som jeg har brukt til å korke ca 25 brygg, men nå har jeg investert i den (meget) dyre proffmodellen hos Bryggselv - dette skal ikke skje igjen! :)

Noen innspill?
 
Jeg foreslår å tilsette litt sukker, og korke på nytt. Hvis du bruker 3 gram PR liter behøver du neppe å la flaskene utånde før du korker på nytt.
 
Bør jeg tilsette litt mer gjær?

Og bør jeg kjøre to forskjellige sukkerkløsninger? En for flasker som åpenbart er flate, og en for de som har noe kullsyre (hørbart når du åpner korken)?
 
De fleste som lager sterkøl på flaske forsikrer seg ved å tilsette karboneringsgjær, da det er en kjent sak at gjæren ikke orker å gjøre karbonering. Tror at sukkeret du tilsatte fremdeles er der?
Åpne. sprøyt en dose gjær, og lukke igjen, raskt.
 
Flaskene har stått på 23-24 grader i tre uker, og deretter i boden min på 10-12 grader.

Åpnet noen flasker til, og det er absolutt ikke noe futt. Var veldig lett å jekke av korken, så jeg er rimelig sikker på at det som var av sukker har blitt borte og lekket ut som kullsyre. Som sagt var en øl fin, så der klarte jeg tydeligvis å sette korken ordentlig på.

Ikke nok med det - sjekket noen IPA-er som jeg flasket for to uker siden (med den samme gamle korkeren) - de har også stått på varmt badegulv, og null kullsyre der også (disse skal ha 7% alk). Lett å jekke av korkene på disse også... Har ikke hatt dette problemet før, så jeg tror nok det er korkenes skyld.

Tror dessverre jeg må prøve å karbonere dem på nytt. Har som sagt kjøpt en ny korker nå, og prøvde den ut i går faktisk - flasket en saison jeg har brygget, og her sitter i hvert fall korkene som spikret.

Får jekke alle sammen, la dem stå en liten stund, ha på mer sukker og litt gjær, korke og håpe på det beste...
 
Tilbake
Topp