Gitt at mølla i butikken er stilt inn riktig. Har vært borti lokale steder hvor drillen kjøres på full spiker på en slitt mølle med knaster. Var klart til å bake brød med den maltblandinga heller enn å brygge øl. Så lenge at knusen er rett så går det helt fint og du merker ingen forskjell. Fleksibliteten er naturligvis større med egen mølle da, om du skulle behøve noe av en sort du har av hel malt.Ingenting. Bortsett fra at du slipper styret med å kvernet.
Har du egen kvern, ha du kontrollen over kverninga, hvilket jeg vil si er en stor fordel. Og så kan du, hvis du har et lite maltlager, brygge på impuls hva du vil akkurat når du vil.Jeg har nylig i større grad begynt å sammensette egne oppskrifter i stedet for å kjøpe allgrain kits der malten vanligvis blir levert ferdig kvernet. Hvor mye har det å si om jeg kverner malten selv sammenlignet med om den lokale butikk kverner det for meg noen dager innen?
Det generelle rådet er vel å kverne så fint du kan uten at du får trøbbel med mesken. Det gir best utbytte/raskest konversjon av stivelsen.Der de kverner for meg, har de 1,2 - 1,3 mm åpning, og det går på høyt turtall. Jeg brukte1,0 mm til min Grainfather. Utbyttet økte. Har en gammel hånddrill som nedgiring fra drillen, så farta på valsene er lav.
Jeg kjøper fortsatt allgrain bryggesett, men umalt. Det holder seg godt i kjøleskap i vakumerte plastposer.
Det generelle rådet er vel å kverne så fint du kan uten at du får trøbbel med mesken. Det gir best utbytte/raskest konversjon av stivelsen.
Jeg tviler på at det gamle rådet om å kjøre kverna langsomt, har noe for seg - i alle fall hvis man trur at det beskytter mot tanninekstraksjon fordi du ikke river opp skallene like mye som ved langsommere kverning. Tanninekstraksjon skal ikke være noe problem så lenge du har riktig pH under mesk og skylling.
Men høyere hastighet vil gi mer mjøl, som kan gi problemer med å få ut vørteren.
Jeg regnet på det for en stund siden. Mener jeg skulle ha rundt 15 brygg (med ca. 5kg) for at en mølle til 1300kr kunne lønne seg. Og så er det da og spørsmålet som andre nevner, om resten av familien syns det er noen god idé med et stort lager av malt ;-)Jeg får mye jevnere knusing og bedre effektivitet når jeg knuser selv. Om det er verdt bryet er opp til deg
Det koster jo litt å få det knust også, men du må nok knuse noen kilo før det lønner seg ;-)
Du kan jo sette en verdi på fordelene ved å ha egen mølle, også.Jeg regnet på det for en stund siden. Mener jeg skulle ha rundt 15 brygg (med ca. 5kg) for at en mølle til 1300kr kunne lønne seg. Og så er det da og spørsmålet som andre nevner, om resten av familien syns det er noen god idé med et stort lager av malt ;-)
Grovt sett vil jeg si at du ikke trenger egen mølle dersom du kjøper ferdige sett, eller ferdig oppmålte egne oppskrifter.Jeg har nylig i større grad begynt å sammensette egne oppskrifter i stedet for å kjøpe allgrain kits der malten vanligvis blir levert ferdig kvernet. Hvor mye har det å si om jeg kverner malten selv sammenlignet med om den lokale butikk kverner det for meg noen dager innen?
Grovt sett vil jeg si at du ikke trenger egen mølle dersom du kjøper ferdige sett, eller ferdig oppmålte egne oppskrifter.
Jeg mener derimot at her er det du som er unntaket - og som dermed bekrefter (den grovkornede) regelenDet vil jeg si er en grov forenkling ;-) Jeg kjøper ferdig oppmålte egne oppskrifter, men syntes likevel det kan være nyttig å kverne den selv
Vil du mene at øllen blir bedre av at du kverner det selv eller er det primært en spørsmål om at det er mere bekvemt?Jeg er enig med @loebrygg. Sjølsagt kan en klare seg med å la butikken kverne, men ofte er det sånn at om du skal ha noe gjort virkelig ordentlig, må du gjøre det sjøl. Det er et spørsmål om hvor pirkete du er.
Har du først ei kvern, skal det vel noe til at det ikke sniker seg inn litt malt og legger seg i en krok og ser ertende på deg. Så en bør jo tenke seg om.
Hobbyen har tatt om seg, så det har blitt en del mere utstyr etterhvert enn jeg først hadde sett for meg Det er lettere å rettferdiggjøre ekstra utstyr om det har en direkte innvirkning på kvalitetenEnig med første del
‘Sjølsagt kan en klare seg med å la butikken kverne’
Men neste del er litt elite-preget
‘ofte er det sånn at om du skal ha noe gjort virkelig ordentlig, må du gjøre det sjøl’
Alle må finne sitt nivå på denne hobbyen, og da er det absolutt ikke slik at alle må gjøre alt selv.
Særlig for nye bryggere mener jeg det er langt viktigere ting enn å kverne kornet selv.
Mange bryggebutikker er også så dyktige, at de kverner bedre enn hva vi klarer hjemme med en billig kvern.
Trådstarter har to poster på forumet, men kan naturligvis være en dreven brygger. Hva du skal fokusere på, avhenger derfor av hvor langt i ‘brygger-utviklingen’ du har kommet.
Ønsker @RasmusD hjertelig velkommen til vårt forum
Vil du mene at øllen blir bedre av at du kverner det selv eller er det primært en spørsmål om at det er mere bekvemt?