Lage mesketermometer

Etter første brygg sitter jeg igjen med en erfaring av at nøyaktig kontroll av tempratur er viktig i mesking og gjæringsprosessen. Har prøvd flere middelklasse digitale og analoge termometere inkludert et IR termometer som ikke holder mål. IR termometeret er i utgangspunktet pinlig nøyaktig men måler feil når den rettes mot dampende vesker eller skinnende gjenstander. Dermed bruker jeg bare denne til måling av temperatur i gjærstarter for å unngå infeksjonsfare.
Den eneste billige termostaten jeg er positivt overasket over er STC-1000 som både er rask,nøyaktig og kan kalibreres. Vurderer derfor å skaffe en ekstra som jeg kan benytte som digitalt mesketermometer. Er det noen som har erfaringer med dette? Har skaffet en termowell i rustfritt stål, men denne er ubrukelig treig og vurderer derfor å skaffe en termowell i kobber istedet. Er dette noe problem? Ser for meg at kobber urenslig i forhold til rustfritt stål og at dette kan oksidere, gi usmak i ølet osv. Vurderer også å benytte termopasta i termowellen for raskere temperaturmålinger, men dette blir som lim å føleren vil ikke være mulig å benytte i ettertid? Kom gjerne med tips og erfaringer. Som nicket mitt tilsier kan jeg bidra med elektrokompetanse i bytte=)
 
Tror ikke du skal bekymre deg for varmeledningsevnen i rustfritt i forhold til kobber. Bruk gjerne pasta om du føler for det. Ville heller ikke bekymra meg for å bruke kobber termowell i forhold til giftighet. Den er lett å rengjøre for irr.
Variasjon i temperatur rundt om i mesken er nok mye større enn feilmålingen du har pga thermowell. Bruker sjøl en reserve PID som rent termometer, og en løs lang PT100 føler hengende ned i mesken. Flytter den rundt om jeg føler for å sjekke. Har kalibrert dette opp mot gode termometer.
Tips angående måling mot flater med IR termometer. Sett en bit elektrotape på overflata du skal måle. Den er svært nær emissivitet på 0,94-0,95 som slike instrumenter stort sett er satt opp mot. Bruker dette på jobb til og med for å sjekke kalibrering av termokamera (er Nemko sertifisert termografør).
Mesketemperatur kan nok være viktig å holde noenlunde innafor, men ville lagt mer energi i gjæringstemperatur styring. Men det gjør du kanskje.
 
Tror ikke du skal bekymre deg for varmeledningsevnen i rustfritt i forhold til kobber. Bruk gjerne pasta om du føler for det. Ville heller ikke bekymra meg for å bruke kobber termowell i forhold til giftighet. Den er lett å rengjøre for irr.
Variasjon i temperatur rundt om i mesken er nok mye større enn feilmålingen du har pga thermowell. Bruker sjøl en reserve PID som rent termometer, og en løs lang PT100 føler hengende ned i mesken. Flytter den rundt om jeg føler for å sjekke. Har kalibrert dette opp mot gode termometer.
Tips angående måling mot flater med IR termometer. Sett en bit elektrotape på overflata du skal måle. Den er svært nær emissivitet på 0,94-0,95 som slike instrumenter stort sett er satt opp mot. Bruker dette på jobb til og med for å sjekke kalibrering av termokamera (er Nemko sertifisert termografør).
Mesketemperatur kan nok være viktig å holde noenlunde innafor, men ville lagt mer energi i gjæringstemperatur styring. Men det gjør du kanskje.

Jeg har kontroll på gjæringstempratur. STC1000 med kjøleskap og varmekabel. Det er selve mesketempraturen jeg har blitt usikker på. Kan hende jeg har blitt litt for paranoid ved testing av ulike termometere. Kontrollerer de mot kaldt vann og isbiter som i teorien skal bli 0 grader, men opplever at termometerne ligger på rundt 0.6 grader. Bør man installere thermowellen midt på kjelen eller bør jeg lage en variant hvor den flyter i toppen av mesken? Ser for meg at den vil sette seg fast i meskeposen og den er ikke akkurat lett fra før av =)
 
Vi kjører HERMS med termometer på væske ut av varmeveksleren. Så bruker jeg den lange PT100'en (40-45cm) rundt i mesken for kontroll. Dette er greit å ha uansett. Tror du skal ha veldig godt isolert meskekar om du skal få helt jevn temp alle steder i mesken. Hvor du plasserer føleren avhenger vel av om hvordan du tilfører evt varme til mesken. Om du har element i bunnen ville jeg nok hatt den helt nede, helst i volumet der elementet er, for å unngå at det koker der før du registrerer nær riktig temp i mesken.
Liker egentlig ikke den løsningen (element under mesk), du må nesten røre kontinuerlig om du stegmesker. Tror det enkleste, og kanskje beste, er å ha et godt isolert kar, så stegmeske med varmt vann. Ser noen nerder bruker steam.. En kamerat som er med og driver mikrobryggeri tilfører kun vann for stegmesk. Det enkleste..
Vi stegmesker med forsiktig kjøring av element under silbunnen og HERMS. 130 liter meskekar, 6kW element i bunn og 3 kW i Herms. Neste byggetrinn blir et veldig godt isolert 300l meskekar, uten elementer, kun vann, i alle fall i begynnelsen.
 
Det er ikkje såååå viktig med absolutt temperatur. Det viktigaste er at du brukar samme måleutstyr og metode fra gang til gang. Finn deg eit godt termometer and stick with it.

Å måle nøyaktig temperatur er meir komplisert enn dei fleste trur.

Kopar i mesken er ok. Men ikkje i gjæringskar eller ferdig øl. Men ting av rustfritt (røyr, thermowell etc) er som regel laga av tynnare gods en ting av kopar slik at det nesten ikkje er forskjell på varmeledningen alikevell. Varmelednigspasta er ein god ide. Kjøp ein enstra sensor til STCen om du ikkje får den rein og er avhengig av å bruke den fleire plassar.

Men eg vil anbefale eit godt thermometer og lære seg å stole på det og justere prosessen etter det.
 
Vi kjører HERMS med termometer på væske ut av varmeveksleren. Så bruker jeg den lange PT100'en (40-45cm) rundt i mesken for kontroll. Dette er greit å ha uansett. Tror du skal ha veldig godt isolert meskekar om du skal få helt jevn temp alle steder i mesken. Hvor du plasserer føleren avhenger vel av om hvordan du tilfører evt varme til mesken. Om du har element i bunnen ville jeg nok hatt den helt nede, helst i volumet der elementet er, for å unngå at det koker der før du registrerer nær riktig temp i mesken.
Liker egentlig ikke den løsningen (element under mesk), du må nesten røre kontinuerlig om du stegmesker. Tror det enkleste, og kanskje beste, er å ha et godt isolert kar, så stegmeske med varmt vann. Ser noen nerder bruker steam.. En kamerat som er med og driver mikrobryggeri tilfører kun vann for stegmesk. Det enkleste..
Vi stegmesker med forsiktig kjøring av element under silbunnen og HERMS. 130 liter meskekar, 6kW element i bunn og 3 kW i Herms. Neste byggetrinn blir et veldig godt isolert 300l meskekar, uten elementer, kun vann, i alle fall i begynnelsen.[/QUOTE

300 liter er jaggu mye. Regner med dere er flere som deler? Jeg brygger selv BIAB da jeg er nybegynner. Bruker kun induksjonstoppen så får varmen i bunn. Tenker også og isolere kjelen med liggerunderlag med pålimte magneter slik at jeg lett kan ta av/på. Ser for meg at det blir mindre varmeforskjell i mesken da.
 
Du kan kanskje gjøre et forsøk uten magneter på liggeunderlaget. Brukte tape og andre remedier på det første jeg hadde. Nr to ble bare kappet på høyden og utsparinger for løfteørene. Går ca halvannen gang rundt og fungerer godt nok til biabkjelen.
 
Anbefaler å feste liggeunderlaget med slike reimer! Lette og stramme/ ta av/på:
http://m.clasohlson.com/no/Spennrem/Pr351281000

4712d05b31fc0f357bcea17c8f3918da.jpg
e21baefa135a58a8928284fe0b22d730.jpg
 
Etter første brygg sitter jeg igjen med en erfaring av at nøyaktig kontroll av tempratur er viktig i mesking og gjæringsprosessen. Har prøvd flere middelklasse digitale og analoge termometere inkludert et IR termometer som ikke holder mål. IR termometeret er i utgangspunktet pinlig nøyaktig men måler feil når den rettes mot dampende vesker eller skinnende gjenstander. Dermed bruker jeg bare denne til måling av temperatur i gjærstarter for å unngå infeksjonsfare.
Den eneste billige termostaten jeg er positivt overasket over er STC-1000 som både er rask,nøyaktig og kan kalibreres. Vurderer derfor å skaffe en ekstra som jeg kan benytte som digitalt mesketermometer. Er det noen som har erfaringer med dette? Har skaffet en termowell i rustfritt stål, men denne er ubrukelig treig og vurderer derfor å skaffe en termowell i kobber istedet. Er dette noe problem? Ser for meg at kobber urenslig i forhold til rustfritt stål og at dette kan oksidere, gi usmak i ølet osv. Vurderer også å benytte termopasta i termowellen for raskere temperaturmålinger, men dette blir som lim å føleren vil ikke være mulig å benytte i ettertid? Kom gjerne med tips og erfaringer. Som nicket mitt tilsier kan jeg bidra med elektrokompetanse i bytte=)

Rart ingen har spurt deg om hvordan du mesker enda..

Men protto kom som vanlig med noen visdomsord. Men fortell hva du bruker for å meske.
 
Tilbake
Topp