Lite skum

Har en del brygg der det er litt lite skum. Det pleier å være grei ok med kullsyre, men det skummet skummet som kommer når man heller ølet i glass, legger seg/forsvinner veldig kjapt. Vi brygger med ølsettene til Ølbrygging.no og bruker tørrgjær. Noen tips til hva man kan gjøre for å få mer skum?
 
Det kommer an på hva skumproblemene skyldes. Er glassene helt rene? Det skal ikke mye til (f.eks. rester fra vasking i oppvaskmaskinen) før skummet blir påvirket. Er temperaturen høy ved starten av gjæringen? Fuselalkoholer fra for høy starttemp kan gjøre skummet dårligere.
 
Regner med glassene er rimelig rene, dessuten er det noe som er felles for "alle" glass. Har god kontrol på gjæringstempen, men pleier å tilsette gjær når tempen er ca 30 grader i ale'er og ca 25-20 grader i lager. Gjæringstemp for ale er ca. 20-22 grader, mens gjæringstemp for lager er ca 11-12 grader. Høres dette ok ut? Er det ellers noe i bryggeprosessen som kan påvirke dette?
 
Prøv å få temperaturen under gjæringstemperaturen før du tilsetter gjæren. Gjæringstemperaturen er mest kritisk ved begynnelsen av gjæringen (før det begynner å boble). Selve gjæringen vil øke temperaturen med noen grader.
 
Ja 30 grader høres veeldig mye ut. Om gjæringen starter raskt, vil temperaturen kunne stige ytterligere noen grader før den faller til 20. Dessuten.. måler du gjæringstemperaturen i rommet eller i/på gjæringskaret? Ølet holder gjerne 3-5 grader over romtemperatur i stormgjæringen.
 
Ok. Takker for svar. For prøve å senke temperaturen litt til før vi tilsetter gjæren neste gang.
 
Ikke bare litt heller. Helst ned til ca 18 grader. skal se ølet blir mye bedre, og kanskje litt mindre hodepine dagen etter... :)
 
Henter fram denne...er i samme bryggerlaug som trådstarter. Vi har bra med skum og kullsyre på de aller fleste øl, men i stoutene har det vært så som så. Det tar også mye lengre tid å få kullsyre, og den centimeteren med skum som kommer legger seg nokså fort. Bruker safale 04 i stoutene våre, og tilsetter gjæren når vørteren er ca 20 grader. Andre øl vi lager, som pils, bayer pale ale, ipa står 1 uke i romtemperatur, og da er det bra med kullsyre. Stoutene må stå mye lenger, og med det blir aldri så bra med kullsyre. Noen tips?
 
Tilbake
Topp