Eirik Søberg
Norbrygg-medlem
Hei
Jeg forsøker meg nå på min første pils etter å ha fått til (tror jeg) en IPA, NEIPA og 2 stout. Brygget en Urq Pils (allgrainsett fra Strømmen Hjemmebrygg) på søndag. Etter at brygget har stått i gjæringsskapet i ca 3 døgn er jeg litt bekymra for at gjæringa ikke kommer i gang. Har ikke sett bevegelse i gjærlåsen, gravitymåling etter 3 døgn viser svært lite (om noen) endring, lite skum på toppen og det ser ut til at det har lagt seg en del ned på bunnen av gjæringskaret. Legger ved et bilde som viser dette.
Det er kanskje relevant å nevne at jeg under bryggingen endte på en høy OG på 1059, mens det skulle vært 1049. Ut fra temperaturmålingene jeg gjorde under meskingen så lå jeg omtrent på den oppgitte mesketemperaturen, men det kan kanskje ha vært litt varierende temperatur i bryggemaskinen. Jeg vet ikke ellers hva som skulle tilsi en såpass høy OG.
Gjæren som er brukt er to poser Mangrove Jacks M76 tørrgjær. I følge oppskriften skulle vørteren kjøles ned til 8-12 grader. Jeg målte 11,6 før jeg pumpet over i gjæringskaret og tilsatte gjær uten å tilsette oksygen eller rehydrere. Det jeg leser på hjemmesiden om gjæren er at den skal strøs rett på vørteren og at man får best resultat mellom 08 og 14 grader. Gjæringsskapet var satt på 10 grader.
Bør jeg smøre meg med tålmodighet, gjøre noen grep (f.eks. skaffe ny gjær og hive oppi) eller er det sjanseløst når jeg har fått en gravity som er såpass mye høyere enn jeg skulle hatt?
Her er maltsammensetningen jeg brukte:
4.2 kg (81.6%) — Pilsnermalt — Korn — 3 EBC
700 g(13.6%) — Viennamalt — Korn — 6 EBC
250 g (4.9%) — Carapils — Korn — 5 EBC

Jeg forsøker meg nå på min første pils etter å ha fått til (tror jeg) en IPA, NEIPA og 2 stout. Brygget en Urq Pils (allgrainsett fra Strømmen Hjemmebrygg) på søndag. Etter at brygget har stått i gjæringsskapet i ca 3 døgn er jeg litt bekymra for at gjæringa ikke kommer i gang. Har ikke sett bevegelse i gjærlåsen, gravitymåling etter 3 døgn viser svært lite (om noen) endring, lite skum på toppen og det ser ut til at det har lagt seg en del ned på bunnen av gjæringskaret. Legger ved et bilde som viser dette.
Det er kanskje relevant å nevne at jeg under bryggingen endte på en høy OG på 1059, mens det skulle vært 1049. Ut fra temperaturmålingene jeg gjorde under meskingen så lå jeg omtrent på den oppgitte mesketemperaturen, men det kan kanskje ha vært litt varierende temperatur i bryggemaskinen. Jeg vet ikke ellers hva som skulle tilsi en såpass høy OG.
Gjæren som er brukt er to poser Mangrove Jacks M76 tørrgjær. I følge oppskriften skulle vørteren kjøles ned til 8-12 grader. Jeg målte 11,6 før jeg pumpet over i gjæringskaret og tilsatte gjær uten å tilsette oksygen eller rehydrere. Det jeg leser på hjemmesiden om gjæren er at den skal strøs rett på vørteren og at man får best resultat mellom 08 og 14 grader. Gjæringsskapet var satt på 10 grader.
Bør jeg smøre meg med tålmodighet, gjøre noen grep (f.eks. skaffe ny gjær og hive oppi) eller er det sjanseløst når jeg har fått en gravity som er såpass mye høyere enn jeg skulle hatt?
Her er maltsammensetningen jeg brukte:
4.2 kg (81.6%) — Pilsnermalt — Korn — 3 EBC
700 g(13.6%) — Viennamalt — Korn — 6 EBC
250 g (4.9%) — Carapils — Korn — 5 EBC
