Hei!
Hadde en lengre bryggedag her om dagen med trippel dekoksjon der jeg pauset speidelen, kokte dekoksjoner i skyllevannsgryta og hadde tilbake tre ganger. Artig øvelse som tar LANG TID :-D
Uansett, med denne metoden får man ekstrem meskeeffektivitet, ca 95%. Da la jeg merke til hvor mye mindre korn det er igjen i maltrøret etter mesk enn ved starten. Det er jo naturlig siden maltet vel består av opptil 85% (labforhold) sukker som etter konverteringen løses opp i vørteren.
Sååå, maltrøret på min 20-liters er fullt nok med 5,5 kg malt. Så da burde det gå an å lage en tykk sidemesk i gryta med f.eks to kilo malt og nok vann og meske den på komfyren parallelt med at Der Speidel jobber med sine 5.5kg. Så tenkte jeg at jeg kunne pause i starten av utmesksteget, fylle over sidemesken fra gryta til maltrøret (og forhåpentlig få plass..), for deretter å la utmesksteget gjøre seg ferdig, skylle som normalt og forhåpentlig sitte igjen med en normal mengde vørter med litt høyere OG. Sidemesken kan jo også kokes for å gi ølet litt dekoksjonspreg.
Noen som har prøvd noe sånt? Eller mener at det ikke vil funke?
Hadde en lengre bryggedag her om dagen med trippel dekoksjon der jeg pauset speidelen, kokte dekoksjoner i skyllevannsgryta og hadde tilbake tre ganger. Artig øvelse som tar LANG TID :-D
Uansett, med denne metoden får man ekstrem meskeeffektivitet, ca 95%. Da la jeg merke til hvor mye mindre korn det er igjen i maltrøret etter mesk enn ved starten. Det er jo naturlig siden maltet vel består av opptil 85% (labforhold) sukker som etter konverteringen løses opp i vørteren.
Sååå, maltrøret på min 20-liters er fullt nok med 5,5 kg malt. Så da burde det gå an å lage en tykk sidemesk i gryta med f.eks to kilo malt og nok vann og meske den på komfyren parallelt med at Der Speidel jobber med sine 5.5kg. Så tenkte jeg at jeg kunne pause i starten av utmesksteget, fylle over sidemesken fra gryta til maltrøret (og forhåpentlig få plass..), for deretter å la utmesksteget gjøre seg ferdig, skylle som normalt og forhåpentlig sitte igjen med en normal mengde vørter med litt høyere OG. Sidemesken kan jo også kokes for å gi ølet litt dekoksjonspreg.
Noen som har prøvd noe sånt? Eller mener at det ikke vil funke?