Mesh Tun.

Jeg blei nysgjerrig, så jeg kikka gjennom denne videoen, og jeg har et par kommentarer:
- Om vannet holder 66 grader, vil temperaturen synke til omtrent 60 grader, og kanskje lavere også, når du senker maltrøret med maltet nedi. Da skjer den første delen av meskinga på lavere temperatur enn oppskrifta sier, og du får en noe mer gjærbar vørter enn forutsatt. Konverteringa av stivelsen til sukker går veldig kjapt i begynnelsen, noe det er viktig å være klar over. Antakelig er det meste skjedd før temperaturen er kommet opp på 66 grader igjen. Hvor stor effekten blir på gjærbarheta, er vanskelig å si, men jeg vil tru det blir merkbart. Det er i alle fall ikke optimalt å gjøre på denne måten.
- Jeg ville rørt ut maltet med en meskespade før jeg gikk videre. Måten det blei gjort på i videoen skaper risiko for at du får maltballer der vannet ikke slipper til. Igjen vrient å si hvor mye det betyr, men det kan gå ut over effektiviteten. Igjen; dette er ikke optimalt.
- Den måten både sirkuleringa og skyllinga gjennomføres på, ser ikke bra ut for meg. Når du sirkulerer og skyller, er det viktig at vannet ikke tilsettes i en stråle, men tilføres på en sånn måte at det ikke oppstår ekstra trykk mot noe enkeltpunkt på overflaten. Det som vil skje når du gjør som i videoen, er at det bores en kanal ned gjennom maltet, og dermed blir store deler av maltet ikke skylt gjennom. Når du skyller på denne måten, får du dålig effektivitet, fordi du ikke skyller ut sukkeret skikkelig. Det blir med andre ord mye sukker med masken (det brukte maltet) ut av kjelen. Det er et problem mange som brygger med maskin klager over.

Moralen må bli at en skal være litt forsiktig med å stole på alt som ligger på nettet:). Sånn sett er det vel på sin plass å legge til at jeg ikke har noen som helst praktisk erfaring med bryggemaskiner, så det kan være at det er grunner for at resultatet av det som blei vist, ikke blir så dårlig som jeg antyder at det kan bli.
 
Jeg blei nysgjerrig, så jeg kikka gjennom denne videoen, og jeg har et par kommentarer:
- Om vannet holder 66 grader, vil temperaturen synke til omtrent 60 grader, og kanskje lavere også, når du senker maltrøret med maltet nedi. Da skjer den første delen av meskinga på lavere temperatur enn oppskrifta sier, og du får en noe mer gjærbar vørter enn forutsatt. Konverteringa av stivelsen til sukker går veldig kjapt i begynnelsen, noe det er viktig å være klar over. Antakelig er det meste skjedd før temperaturen er kommet opp på 66 grader igjen. Hvor stor effekten blir på gjærbarheta, er vanskelig å si, men jeg vil tru det blir merkbart. Det er i alle fall ikke optimalt å gjøre på denne måten.
- Jeg ville rørt ut maltet med en meskespade før jeg gikk videre. Måten det blei gjort på i videoen skaper risiko for at du får maltballer der vannet ikke slipper til. Igjen vrient å si hvor mye det betyr, men det kan gå ut over effektiviteten. Igjen; dette er ikke optimalt.
- Den måten både sirkuleringa og skyllinga gjennomføres på, ser ikke bra ut for meg. Når du sirkulerer og skyller, er det viktig at vannet ikke tilsettes i en stråle, men tilføres på en sånn måte at det ikke oppstår ekstra trykk mot noe enkeltpunkt på overflaten. Det som vil skje når du gjør som i videoen, er at det bores en kanal ned gjennom maltet, og dermed blir store deler av maltet ikke skylt gjennom. Når du skyller på denne måten, får du dålig effektivitet, fordi du ikke skyller ut sukkeret skikkelig. Det blir med andre ord mye sukker med masken (det brukte maltet) ut av kjelen. Det er et problem mange som brygger med maskin klager over.

Moralen må bli at en skal være litt forsiktig med å stole på alt som ligger på nettet:). Sånn sett er det vel på sin plass å legge til at jeg ikke har noen som helst praktisk erfaring med bryggemaskiner, så det kan være at det er grunner for at resultatet av det som blei vist, ikke blir så dårlig som jeg antyder at det kan bli.
Hei, de poengene du har er helt riktige videoen var ikke ment til å fulgest til punkt å prikke men en veldig basic video :) jeg bruker meskeskje til å røre jevnlig for å få ut klumper, å skyllinga skjer som du sier uten no stråle å jevnt over hele kaka, temperaturer sjekker jeg og måler alltid med et termometer for det kan være å er temperatur forkjeller fra midten av kjelen å ut :) så er bare å brygge på, å lære underveis, er jo ikke maskinen sin jobb men bryggeren å lage å passe på at ølet blir som man vil ha det :) så mitt tips, bruk videoen som en forklaring til hvordan maskinen fungerer i sin "hehet" resten passer man på sjøl, sjekk heller en gang for mye, enn for lite :)
 
@Finn Berger Noen av disse maskinene legger inn en pluss delta på mesketemperaturen. For eksempel, setter du mesketemperatur til 66, så varmes vannet til 71. Når 71 en nådd, settes termostaten på 66.
 
Tilbake
Topp