Syns denne var så fin at jeg siterer hele greia:
Vossa Øl:
1 porsjon gir ca 120 liter Godt fullmodent korn (bygg) ble lagt i bløt i rennende vann ca 4 dager. Til bløtingen av kornet brukte man en tønne eller jutesekker. Hvis man ikke har rennende vann må det bytte vann to ganger i døgnet.
Når kornet er ferdigbløtt tar man kornet og plasserer det i en tørr kjeller, loft eller lignende. Rommet må ikke være for kaldt. La så kornet ligge til man merker at det har kommet varme i det. Slå det så i trekar til spiring. Røttene vil etter ca én uke på sommeren, eller halvannen til to på vinteren, bli ca 1 cm lang. Under prosessen må kornet snues 1-2 ganger daglig. Hvis maltet gror sammen, så gni det mellom hendene til det blir løst. Litt varmt må maltet være ellers spirer det for dårlig.
Start bryggingen med å slå kokende vann, kokt med einer, over maltet i en passende stor tønne. Rør godt til alt er godt blandet som en tykk suppe. Slå deretter hele blandingen i en tønne med krane nederst på tønnen.
Tønnen må stå på en benk. I bunnen av tønnen må det være et lag med små einer, og over dette et lag halm, så ikke maltet tetter igjen kranen.
Etter ca 2 timer begynner man å renne fra tønnen og opp i et kar. Man må hele tiden ha kokende einervann til å slå over maltet.
Av ca 50 kg korn skal man få ca 100-120 liter øl når det er ferdigkokt. Når vørterølet er ferdigrent må det kokes godt, opptil flere timer. Ha så i 0,5 kg humle og 3-4 kg kandis til 100-120 liter øl.
Ferdigkokt skal det siles i gjæringstønnen og avkjøles til 36-38 C. Ha så i ølgjær, ca 2,5 dl til 100-120 liter øl. Etter ca 2 døgn er ølet ferdig gjæret og kan helles i dunker eller ballonger. Det går ca 1 uke før ølet er klart og fint. Gjæringstønnen bør stå i et passende varmt rom eller kjeller for å holde på varmen under gjæringsprosessen.
Sitatet er tatt herfra:
http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Vossa-øl#axzz3eS9mrRGY